Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2010

Να αγωνιστούμε για το κοινωνικό δικαίωμα στην άθληση και την ανατροπή του μνημονίου - Η παρέμβαση του Αθλητικού Τμήματος του Συνασπισμού στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής (ΠΕΠΦΑ)

Το φετινό συνέδριο της ΠΕΠΦΑ γίνεται σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία. Δεν βρισκόμαστε πια στην εποχή της τεχνητής ολυμπιακής ευδαιμονίας, αλλά στην εποχή του μνημονίου.

Το μνημόνιο είναι εδώ και θίγει τον πυρήνα των κοινωνικών κατακτήσεων και όλους τους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας, τη παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία και τον αθλητισμό. Κυρίως τον αθλητισμό.

Περικόπτονται πόροι από ομοσπονδίες, οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι καταρρέουν, χιλιάδες συνάδελφοι – συμβασιούχοι αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της ανεργίας. Τα ΤΑΔ βρίσκονται υπό διωγμό, οι γονείς υποχρεώνονται να υπογράψουν δηλώσεις ότι δεν θα μεταφέρονται τα παιδιά στο σχολείο, τα προγράμματα μαζικού και ειδικού αθλητισμού σβήνουν. Οι όροι οργάνωση και διοίκηση του αθλητισμού και στήριξη της αθλητικής έρευνας κι επιστήμης είναι σύντομο ανέκδοτο.

Τη στιγμή που όλο το αθλητικό σύστημα καταρρέει και οι αρμόδιοι δεν αντιλαμβάνονται τις τραγικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στη νεολαία ακόμα και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, την ίδια στιγμή τα δισεκατομμύρια του στοιχήματος, του ΟΠΑΠ, του επαγγελματικού αθλητισμού ρέουν μέσα στην αδιαφάνεια, την παρανομία, την δυσωδία.

Αυτοί που δημιούργησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια αυτό το αθλητικό μοντέλο, όσοι είδαν σε αυτό ένα εργαλείο κερδοφορίας και ασυδοσίας πέρα από τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας και των πολιτών, αυτοί που υποσχέθηκαν λαγούς με πετραχήλια και καταλήστευσαν το δημόσιο πλούτο, τώρα ξαφνικά ανακάλυψαν ότι στη χώρα δεν υπάρχουν αθλητικά σχολεία. Αυτοί πρέπει να ζητήσουν συγνώμη από τους μαθητές των αθλητικών σχολείων που διώκονται και από τους αθλητές με αναπηρίες που σήμερα απέκλεισαν το Υπουργείο Πολιτισμού διεκδικώντας τα αυτονόητα.  

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για τη διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού. Να αγωνιστούμε για να μην απαξιώνεται το λειτούργημά μας και το κοινωνικό δικαίωμα στην άθληση.

Σήμερα που κανένα προοδευτικό ή εναλλακτικό πρόγραμμα για την φυσική αγωγή δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν απαλλαγούμε από το μνημόνιο, σήμερα είναι που όλοι εμείς, πρέπει να εργασθούμε ενωμένοι για το σκοπό αυτό. Να καταργήσουμε το μνημόνιο, να σώσουμε το λαό μας, να σώσουμε τον αθλητισμό. Αυτό προέχει τώρα!

Από αυτόν το αγώνα δεν πρέπει να λείπει κανείς.

Εκ μέρους του Συνασπισμού Καλή επιτυχία στο συνέδριό σας. 

Τζούλιος Συναδινός
Μέλος ΚΠΕ Συνασπισμού της Αριστεράς,
υπεύθυνος Αθλητικού Τμήματος