Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/12/2010

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Μπάμπη Αγρόλαμπο) σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Βρισκόμαστε σε κοινωνικό και πολιτικό πόλεμο με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, την Τρόικα και τον ΣΕΒ, γιατί οδηγούν σε ελεύθερη πτώση τους μισθούς στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις ιδιαίτερα για τους νέους, καταργούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαλύουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φορτώνουν νέα δυσβάστακτα βάρη στο λαό.

Το δίλλημα που θέτει ο πρωθυπουργός «πολυνομοσχέδιο ή απώλεια θέσεων εργασίας» είναι κάλπικο. Το πολυνομοσχέδιο δεν βάζει κανένα περιορισμό στις απολύσεις, αντίθετα τις διευκολύνει και τις κάνει πιο φτηνές. Εξάλλου  η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλά για αποφυγή απολύσεων, όταν η ίδια με το νόμο για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά που ψήφισε πριν λίγες μήνες έκανε τις απολύσεις εργαζομένων πιο εύκολες και πιο φτηνές για τους εργοδότες.

Το επιχείρημα επίσης του πρωθυπουργού και των Τροϊκανών ότι «σκοτώνουν τους μισθούς» για να αυξηθεί «ανταγωνιστικότητα» της οικονομίας είναι έωλο, αφού αυτή είναι χαμηλή λόγω του «σκληρού» ευρώ και της κερδοσκοπίας των επιχειρήσεων και όχι λόγω των μισθών που είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωζώνη.

Ο ισχυρισμός της Υπουργού Εργασίας ότι θα απαιτείται για την μείωση των μισθών, η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου, δεν εγγυάται τίποτε. Τα επιχειρησιακά συνδικάτα θα εκβιάζονται από τους εργοδότες τους με απειλές για απολύσεις,  διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία ή και κλείσιμο της επιχείρησης και θα αναγκάζονται, ιδιαίτερα εάν είναι εργοδοτικά, να υπογράφουν μειώσεις των μισθών μέχρι 30%. Εξάλλου, εάν περάσει τέτοια σύμβαση σε μια μόνο επιχείρηση ενός κλάδου, είναι σίγουρο ότι με την επίκληση του «ανταγωνισμού» θα γενικευτεί σʼ όλο τον κλάδο.

Θα βρεθούμε μπροστά σε σκληρές και ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις, που θα ανοίξουν «το κουτί της Πανδώρας», για απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Γιʼ αυτό ο Γ. Παπανδρέου κάνει την Τρίτη συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ σωστά κάνει που δεν πάει, για να μη μετατραπεί σε στοιχείο του επικοινωνιακού ντεκόρ «συναίνεσης», που στήνει ο Πρωθυπουργός.

To Γραφείο Τύπου