Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/12/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

-    Γιατί δεν πάτε σήμερα να δείτε τον κ. Παπανδρέου;

Είναι ένα θέμα πλέον αν πρέπει κανείς να βλέπει τον κ. Παπανδρέου και να φοβάται ότι θα χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά το βράδυ στα δελτία ειδήσεων. Περνάει στη βουλή το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» που αφορά τη ζωή όλων των ελλήνων. Ανατρέπονται τα πάντα εν μια νυχτί. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να χρησιμοποιήσει τη σημερινή μέρα για να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, όσα γνωρίζουμε και από προηγούμενο χρονικό διάστημα, με στόχο το βράδυ στα δελτία των ειδήσεων  να φαίνονται χαμόγελα και μια οιονεί συναίνεση με σκοπό να δείξει  ότι ο κοινοβουλευτισμός, τη στιγμή που καταλύεται στην ουσία με το πολυνομοσχέδιο, μπορεί να λειτουργεί. Γιʼ αυτό, δεν έχουμε κανένα λόγο. Ο κ. Παπανδρέου γνωρίζει τις θέσεις μας και δεν θέλουμε να μπούμε στο κάδρο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

-    Αυτό το σκεπτικό λίγο-πολύ το έχει και το ΚΚΕ. Γιατί η κα Παπαρήγα θα πάει κατά τη γνώμη σας;

Θα πρέπει να ρωτήσετε την κα Παπαρήγα. Ξέρω την λογική με την οποία θα πάει και το είπε η κα Παπαρήγα ότι θα πάει και θα καταγγείλει.

-    Πάντως, είναι δίκη προθέσεων ότι θα πάμε και αυτό θα χρησιμοποιηθεί το βράδυ στα δελτία ειδήσεων.

Το ίδιο όμως δεν έγινε και τον Μάρτη; 

-    Άρα, δεν πρόκειται να ξαναπάτε;

Δεν λέω ότι δεν πρόκειται να ξαναπάμε. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία μπορεί να γίνονται και τέτοιου είδους συζητήσεις αλλά πλέον το πράγμα έχει φτάσει στο μη παρέκει. Είναι πρόκληση το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ζητά αυτές τις συναντήσεις ειδικά σήμερα. Σήμερα που περνάει με ταχύτατο τρόπο πολλούς νόμους σε ένα νομοσχέδιο «σκούπα». Είναι μια πραγματική πρόκληση.

-    Περιμένετε κάτι από τη σημερινή διαδικασία στη βουλή;

Δεν περιμένω από την ίδια τη διαδικασία αλλά έξω από τη βουλή να είναι χιλιάδες εργαζόμενοι στη στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί και αυτό που με απασχολεί είναι πως θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε και στην αυριανή γενική απεργία αλλά πολύ περισσότερο πως θα μπορέσει να συμβάλλει ο ΣΥΝ και στην έκφραση της οργής και της αγανάκτησης του κόσμου ώστε να διαμορφωθούν πραγματικά εμπόδια έως ότου να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ακόμη πως θα συμβάλει ο ΣΥΝ στο να αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίκτυο πραγματικής αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό λαό.

-    Ας πάμε στο δεύτερο σκέλος στο έξω από τη βουλή. Μέχρι τώρα, όλα αυτά που λέτε δεν έχουν καταγραφεί κυρίως στην έκταση και τον βαθμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.

Θα πρέπει να θυμόσαστε και εσείς τη μεγάλη κινητοποίηση του Μαΐου, η οποία ανακόπηκε μέσω της δολοφονίας των ανθρώπων στην Marfin. Είναι ένα από τα κομβικά σημεία. Το δεύτερο ζήτημα, είναι ότι πραγματικά τα μέτρα, τα οποία ήταν στόχος, τώρα αρχίζει να εκφράζεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο η επιβολή τους. Σε λίγες μέρες θα δοθούν τα υποτιθέμενα δώρα, ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, από 400 έως 500 ευρώ γιατί ξέρετε ότι υπάρχουν και οι κρατήσεις και αρχίζει να καταλαβαίνει ο κόσμος πολύ περισσότερο αυτό που εμείς εγκαίρως λέγαμε. Ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν να κάνουν βέβαια με το χρέος, το οποίο θα αυξάνεται και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουν οικονομικά συμφέροντα και οι πολιτικοί εκφραστές τους ώστε να φέρουν την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω και να κερδίσουν ή να ξεπεράσουν την κρίση τους αυτοί που την δημιούργησαν με κέρδη.

-    Γιατί με τις προτάσεις που καταθέτετε δεν μπορείτε να πείσετε τον κόσμο;

Το ότι δεν μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο θα πρέπει να φανεί. Θέλω να πω, ότι η ίδια η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τον κόσμο και να ζητήσει στήριξη για αυτά τα μέτρα. Εμείς έχουμε μπει σε  μια πορεία ώστε ζητήματα που μας αφορούν να τα λύσουμε για να ακούγεται η φωνή μας ακόμα πιο δυνατά στον κόσμο και να ακούγονται ακόμα πιο καθαρά οι προτάσεις μας.

-    Έχετε ακούσει πολλές φορές αυτό το διάστημα ότι η αριστερά δεν έχει προτάσεις αλλά απλώς καταγγέλλει. Πλέον όμως δεν είναι ίδια τα πράγματα με πριν ένα χρόνο. Πως εσείς έχετε επικαιροποιήσει τις προτάσεις σας; 

Έχουμε προτάσεις και βλέπετε ότι μια σειρά από τις προτάσεις μας βγαίνουν αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο. Για παράδειγμα η πρότασή μας για η ΕΚΤ . Να λειτουργεί ως τελευταίο μέσο καταφυγής ώστε να μπορούμε να δανειζόμαστε σαν χώρες του Νότου. Γιατί δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αυτή τη στιγμή και η Πορτογαλία αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, έχουν μπει σʼ αυτή τη διαδικασία. Σήμερα φαίνεται καθαρά πόσο σωστή ήταν η πρότασή μας. Για ποιο λόγο η γερμανική κρατική τράπεζα να δανείζεται με 1% και να δανείζει την Ελλάδα με 5% και 6%. Η πρότασή μας για το ευρωομόλογο, βέβαια υπό προϋποθέσεις ώστε να μην καταλύονται κοινωνικά δικαιώματα, έχει μια μεγάλη απήχηση στους ευρωπαϊκού λαούς και είναι και πρόταση του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η πρότασή μας ότι δεν βγαίνουμε από την κρίση αν δεν υπάρξει ένα ισχυρό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο να έχει σαν στόχο θέσεις εργασίας, τις κοινωνικές ανάγκες, βρίσκει μεγαλύτερη απήχηση. Νομίζω ότι πάνω σε αυτό το πεδίο και της αντίστασης και το προγραμματικό θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσπάθειά μας και οι εργαζόμενοι τους αγώνες τους.

-    Αυτό το τελευταίο που είπατε για την ανάπτυξη, νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να σκεφτεί.

Έχουμε πει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προστασία της κοινωνίας και έχουμε πει συγχρόνως ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να κατευθυνθεί σε εκείνους του τομείς όπου έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι η καθετοποιημένη αγροτική οικονομία, οι ΑΠΕ, η παιδεία, οι νέες τεχνολογίες και ο ποιοτικός τουρισμός. Να σας θυμίσω ότι τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, η όποια ανάπτυξη καταγραφόταν στους προϋπολογισμούς και τους δείκτες του ΑΕΠ στηριζόταν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Θυμηθείτε πριν δυο χρόνια πόσες καταναλωτικές  προσφορές μας  πρότειναν, πχ αγοράστε την τάδε τηλεόραση με 60 δόσεις, το τάδε αυτοκίνητο και ποιος το δημιουργούσε αυτό το πνεύμα και τι πουλούσε αυτή η συγκεκριμένη πολιτική; Πουλούσε μέλλον. Εδώ, είναι ένα προβληματικό ζήτημα όσον αφορά και στην κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί ότι για να παραχθεί κοινωνικό κέρδος  αλλά ακόμα και το ιδιωτικό κέρδος πρέπει να κλείσει ένας κύκλος και ο οικονομικός κύκλος κλείνει με την κατανάλωση. Τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για να περικόψει μισθούς και κοινωνικά δικαιώματα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην εσωτερική ζήτηση και γιʼ αυτό το λόγο κλείνουν και μια σειρά μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι τα πρώτα θύματα μιας τέτοιας πολιτικής.

To Γραφείο Τύπου