Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/05/2003

Χαιρετισμός του Ν.Βούτση, εκπροσώπου του ΣΥΝ στο Συνέδριο της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς

Συντρόφισσες και σύντροφοι της ΑΕΚΑ,

Ευχαριστούμε για την πρόσκλησή σας και ευχόμαστε καλές εργασίες στο σημερινό σας Συνέδριο.

Η κοινή πολύχρονη ιστορική διαδρομή και η κουλτούρα για ένα ειλικρινές επίπεδο δημόσιου πολιτικού διαλόγου μας επιτρέπουν να είναι αυτή η επικοινωνία μας ουσιαστική και όχι επιφανειακή ή προσχηματική.

Υπάρχουν πολλά πραγματικά στοιχεία και εμπειρίες που πιστοποιούν ορισμένες κρίσιμες εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση και για στρατηγικές επιλογές της Αριστεράς μέσα από το πρίσμα των εξαιρετικά πυκνών, αντιφατικών διεθνών και εσωτερικών εξελίξεων τα τελευταία χρόνια.

Τι έχει μείνει σήμερα ζωντανό ως προοπτική από την ρητορεία που καλλιέργησε κλίμα προσδοκιών σε ένα τμήμα της Αριστεράς με τις από επταετίας προγραμματικές εξαγγελίες περί προοδευτικού εκσυγχρονισμού και περί συγκρότησης της κεντροαριστεράς; Ο «υπαρκτός εκσυγχρονισμός» μεταλλάχθηκε σε νεοφιλελευθερισμό και η «υπαρκτή κεντροαριστερά» υλοποιήθηκε ως ένα κεντροδεξιάς έμπνευσης κράμα παραδοσιακού λαϊκισμού και συνύπαρξης προσωπικών στρατηγικών εξουσίας.

Αλίμονο αν η Αριστερά αισθάνεται ενοχές γιατί δεν στάθηκε αλληλέγγυα με αυτό το εγχείρημα που ήδη όλοι έχουμε βιώσει. Και αλίμονο αν η Αριστερά εγκλωβιστεί σε διλήμματα που θέτει η εμμονή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την ενίσχυση του δικομματισμού και η πολιτική αυτού του κόμματος που έχει ανοίξει διάπλατα, πόρτες και παράθυρα, ακόμα και στο ιδεολογικό επίπεδο, για την ενδεχόμενη διακυβέρνηση της Ν.Δ. και αναπαράγει φαινόμενα διαπλοκής, αδιαφάνειας και πολιτικού χρήματος στην πολιτική μας ζωή.

Από όλους τους πόρους της κοινωνίας μας αναβλύζει η ανάγκη για να υπάρξουν ως υπολογίσιμα μεγέθη τα κοινωνικά κινήματα και οι πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που προσδιορίζονται ως ανταγωνιστικά με το σημερινό τέλμα και την συντηρητική αναδίπλωση. Δυνάμεις που ταυτόχρονα δίνουν μια νέα ελπίδα και έμπνευση στις πολύμορφες, πολύχρωμες πλουραλιστικές συνιστώσες που δεν βολεύονται μέσα στο σύστημα των αξιών της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των δογμάτων της επικίνδυνης ηγεσίας των ΗΠΑ.

Η ελπίδα και η έμπνευση που δίνουν τα μαζικά φιλειρηνικά κινήματα και τα κινήματα που γέννησαν το παγκόσμιο, το ευρωπαϊκό και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ όπως επίσης και οι διεργασίες στο Πόρτο Αλέγκρε, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Φλωρεντία είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας. Σήμερα αποδεικνύεται ότι είχαν λάθος όσοι αντιμετώπισαν με εισαγγελικούς τόνους, ή με ενστάσεις και περίσκεψη αυτή τη μεγάλη διαδικασία που σε οικουμενική κλίμακα φέρνει στο προσκήνιο των εξελίξεων τις δυνάμεις της ειρήνης, της δυνάμεις της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δυνάμεις που αγωνίζονται για να είναι οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη, τις δυνάμεις που αμφισβητούν, που δεν υποτάσσουν την κριτική τους σκέψη στο συρμό των ιδεολογημάτων του νεοφιλελευθερισμού.

Η πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχει και ο ΣΥΝ, για την διαμόρφωση ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς δίνει το μέτρο του προβληματισμού και της ωρίμανσης μέσα στις δυνάμεις της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολογίας για την πορεία της Ε.Ε.. Η ενίσχυση της τάσης για πολιτική ενοποίηση, για διαμόρφωση κοινωνικών πολιτικών, για την ανάπτυξη μιας συνείδησης ευρωπαίου πολίτη, είναι μια κρίσιμη διαδικασία στην οποία πρέπει να απαντηθούν τόσο το δίλημμα της «κοινής πορείας με τις ΗΠΑ ή χειραφέτησης από την κηδεμονία της ευρωατλαντικής επιλογής» όσο και το δίλημμα της «στήριξης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού ή της συνεχούς διολίσθησης σε πολιτικές που συρρικνώνουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων και αφυδατώνουν το διευρυμένο πεδίο ανθρώπινων ελευθεριών και δικαιωμάτων». Δεν χωρούν λοιπόν αμφίσημες θέσεις, πλαστές ενότητες, και έγκριση πολιτικών που οδηγούν την Ευρώπη στην καλύτερη περίπτωση στη συγκρότηση ενός πόλου συμπληρωματικού στις ΗΠΑ και εχθρικού προς τον υπόλοιπο κόσμο, τους πολιτισμούς, τα ρεύματα των μεταναστών.

Κατά τη γνώμη μας η σύγχρονη ριζοσπαστική κινηματική και οικολογική Αριστερά πρέπει και μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες των νέων «μη προνομιούχων» που παράγονται κατά εκατομμύρια στο σημερινό κόσμο, στην Ευρώπη μας αλλά και στη χώρα μας, όπου ως προμηθείς και όχι κινδυνολογούντες είχαμε επισημάνει ότι η συνέχιση των ίδιων πολιτικών μετά τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο όσους είχαν «πληρώσει» την πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τότε.

Σε αυτό το πεδίο των εκτιμήσεων έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει δημόσια μαζί και με άλλες δυνάμεις της Αριστεράς την ανάγκη διαλόγου και κοινής δράσης. Οι ίδιες οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει εν πολλοίς τις βασικές εκτιμήσεις και την προγραμματική αντιπολίτευση που ασκεί με συνέπεια το κόμμα μας στις πολιτικές που εφαρμόζονται.

Δεν πτοούμεθα όταν οι ηγεσίες άλλων δυνάμεων, μεγάλων ή μικρών, της Αριστεράς έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούν ότι «ο ΣΥΝ μολύνει με τις ιδέες του τα κινήματα και την πολιτική μας ζωή» ή ακόμα να μας επιπλήττουν γιατί επιμένουμε στην απλή αναλογική ή γιατί συγκροτούμε διαδηλώσεις για την παρουσία των Μπλερ - Αθνάρ στην Ελλάδα ή γιατί αμφισβητούμε τα νεοφιλελεύθερα θέσφατα για το ασφαλιστικό, την ανεργία ή και τους «ανθρωπιστικούς» πολέμους.

Με ψυχραιμία απαντάμε, ότι το πεδίο δημόσιου διαλόγου των αριστερών δυνάμεων είναι ανοικτό και πρέπει να μείνει ανοικτό.

To Γραφείο Τύπου