Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2010

Ομιλία της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Αμμανατίδου στο σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας»

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΑ΄

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος:

 «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου για εννέα λεπτά.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ζητώ την ανοχή σας, όμως, κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι από τις 15.00΄ που ξεκινήσαμε, δέκα ώρες έχουμε γιʼ αυτό το νομοσχέδιο. Δεν έγινε κάτι με το ένα λεπτό επιπλέον.

Η Κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο αυτό διαλύει, κατεδαφίζει -και ας λέει ό,τι θέλει ο κύριος Υπουργός, που βέβαια αυτή τη στιγμή δεν είναι εδώ- και εκποιεί τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία, ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις και εξαερώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Προσθέτει νέα οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα με τη νέα αύξηση του Φ.Π.Α.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο.

Επίσης, με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώνει χωρίς όρια προς τα κάτω τους μισθούς και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι αυτούς δεν πρόκειται να τους πειράξει.

Καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρέφει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί την ανεργία σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα.

Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έφερε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με διαδικασίες κατεπείγοντος αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το έβδομο κατά σειρά. Συνταγματικό πραξικόπημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι με νόμο καταργεί στις ΔΕΚΟ μισθούς και κανονισμούς κατοχυρωμένους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Θέλω να πω ότι χθες το βράδυ που ήρθε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο, έγινε ένα ακόμη πραξικόπημα: ήρθε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία τι κάνει; Καταργεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτό δεν είναι ακόμη ένα πραξικόπημα;

Αποδείχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα αφορούσαν το πώς η σφαγή των εργαζομένων θα γίνει με ένα πιο ήπιο τρόπο. Η υπονόμευση από την Τρόικα, την Κυβέρνηση και τον ΣΕΒ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί σε απομαζικοποίηση, απαξίωση και διάλυση το ίδιο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας.

Με τη θέσπιση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων οι εργοδότες θα στήνουν εργοδοτικά ελεγχόμενα σωματεία και θα αμφισβητούν εμπράκτως το ρόλο των κλαδικών ομοσπονδιών και σωματείων.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση και η Τρόικα ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και του ανοίγουν την όρεξη να ζητά να πάρει πίσω όλα όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

Κυβέρνηση, Τρόικα και ΣΕΒ οδηγούν σε ελεύθερη πτώση τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετατρέπουν σε λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις, διαλύουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φορτώνουν νέα οικονομικά βάρη στο λαό.

Έχουμε χρέος να αντισταθούμε σε αυτές τις κατεδαφιστικές πολιτικές όχι μόνον οι Βουλευτές της Αριστεράς ή της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι οι Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Διότι γιʼ αυτό ακριβώς μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Και αμέσως μετά στην ονομαστική ψηφοφορία ο καθένας πρέπει να ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι ό,τι του υπαγορεύει το δικό του κόμμα. Αν η συνείδησή σας, κύριοι συνάδελφοι, είναι στην αντιλαϊκή κατεύθυνση, είναι θέμα δικό σας!

Προηγουμένως ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης ρώτησε κάτι και δεν απάντησε η κυρία Υπουργός. Φαντάζομαι μετά θα απαντήσει. Γιατί; Γιατί στο άρθρο 14 σε αυτό το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο, στο 5α, έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία είναι πάλι ακριβώς σε αυτά που θέλει ο ΣΕΒ. Έφυγε η «ετήσια» επιχειρησιακή σύμβαση και έμεινε σκέτο «επιχειρησιακή σύμβαση». Ο εργασιακός μεσαίωνας, η τρομοκρατία σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι ένα μίγμα που βολεύει τη μεγάλη εργοδοσία. Και αυτό το άρθρο και με αυτή την τροποποίηση γίνεται ακόμη χειρότερο απʼ ό,τι ήταν πριν.

Τα λουκέτα βεβαίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι χιλιάδες. Δεν σας ενδιαφέρουν τα εμπόδια που μπαίνουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά τελικά σας ενδιαφέρουν τα εμπόδια μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις του κεφαλαίου.

Τελικά έχουν αυτές εμπόδια; Θεωρώ πως δεν έχουν, γιατί βλέπουμε τις φοροαπαλλαγές που δίνετε προς το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από την άλλη μεριά κόβεται επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Μισθοί και συντάξεις είναι της πείνας και νομοθετείτε χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Θέλω να πω δύο πράγματα και να τελειώσω με αυτά. Για τα ερευνητικά κέντρα αναφέρθηκε και ο συνάδελφος Μιχάλης Κριτσωτάκης. Τα ερευνητικά κέντρα έχουν ήδη εφαρμόσει περικοπές στους μισθούς που προέβλεπαν προηγούμενα νομοσχέδια για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Εδώ συνεχίζετε εσείς και κάνετε και νέες περικοπές. Άρα, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλετε την έρευνα, δεν θέλετε τα ινστιτούτα, δεν θέλετε αυτούς τους επιστήμονες. Κατά τα άλλα, θεωρείτε ότι η καινοτομία, η έρευνα, η τεχνολογία είναι μέσα στις δικές σας προτεραιότητες. Αυτό δεν φαίνεται.

Και ένα τελευταίο: είναι ένα θέμα η Αγροτική Τράπεζα, για το οποίο είχα κάνει και επίκαιρη ερώτηση. Γενικώς την Αγροτική Τράπεζα την διαλύετε, κόβετε βεβαίως και το 10% των μισθών από τους εργαζόμενους στο όνομα της αναδιάρθρωσης, όπως λέτε, αλλά θεωρούμε ότι ετοιμάζετε την ιδιωτικοποίησή της. Μέσα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο υπάρχει το άρθρο 13. Λέτε ότι οι επιτυχόντες της 9Κ του 2008, αντί να τους απορροφήσει η Αγροτική Τράπεζα ως όφειλε, βάσει του ΦΕΚ του διορισμού, τώρα θα τους απορροφήσει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν έχει την οικονομική δυνατότητα – διότι κενά το ξέρουμε ότι έχει.

Έχουμε καταθέσει μια τροπολογία, οι συνάδελφοι των δύο Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία μέσα, αφού έχουμε καταγγείλει όλο το πολυνομοσχέδιο και θεωρώντας ότι αυτοί που πέρασαν στην Αγροτική Τράπεζα έπρεπε εκεί να προσληφθούν, σας ζητάμε έστω και σε αυτό να κάνετε εκείνη την νομοτεχνική βελτίωση και να αλλάξετε στην παράγραφο 4 την τελευταία πρόταση, η οποία λέει ότι “από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται θέσεις τακτικού προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ ισάριθμες με εκείνες για τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.”

Από τη στιγμή που δεν είμαστε σίγουροι ότι το ΙΚΑ θα απορροφήσει τους επιτυχόντες της 9Κ του 2008, γιατί δεν μπαίνει; Πρέπει να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία αυτή. Παρά, “ταυτοχρόνως με τις τοποθετήσεις στον φορέα υποδοχής που είναι το ΙΚΑ, καταργούνται ισάριθμες θέσεις τακτικού προσωπικού της ΑΤΕ των κατηγοριών ΔΕ και ΤΕ για τις οποίες έχει γίνει η κατάταξη των επιτυχόντων του διαγωνισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του παρόντος σχεδίου νόμου.” Αν δεν κάνετε έστω αυτή την τροποποίηση, είμαστε σίγουροι ότι πετάτε και τους επιτυχόντες της 9Κ του 2008 στον Καιάδα.

Τελευταία, η αυριανή μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία μπορεί και πρέπει να δώσει το ισχυρότερο μέχρι τώρα μήνυμα αντίστασης στην Κυβέρνηση, στην Τρόικα και στο ΣΕΒ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν σε αυτό το πανεργατικό συλλαλητήριο, για να αντιπαλέψουν τη λαίλαπα που ήρθε, αλλά και που έρχεται και που είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ευχαριστώ.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το λόγο έχει η κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Με αυτό που είδαμε πριν από λίγο, τη διαγραφή ενός συναδέλφου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τόλμησε να εκφράσει με την καταψήφιση αυτού του πραξικοπηματικού νομοσχεδίου, την αντίθεσή του –όχι μόνο τη δική του, αλλά και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και όλου του ελληνικού λαού- καταλάβαμε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για όλα. Και αυτό θα φέρει τραγικές εξελίξεις για τη χώρα, ακόμη πιο τραγικές. Δεν σας σταματάει τίποτα τελικά!!!

Η Υπουργός Εργασίας είχε προσπαθήσει από την αρχή να περάσει, όχι απευθείας, αλλά από το παράθυρο, τις ρυθμίσεις που είχε συνυπογράψει η Κυβέρνηση στο μνημόνιο, για να υπερισχύσουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, που προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχέδιο νόμου που συζητούμε με τη μορφή του κατεπείγοντος, θα μπορούν σε επιχειρήσεις να προβλέπονται με ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μισθοί μικρότεροι απʼ αυτούς των κλαδικών, χωρίς πλαφόν προς τα κάτω, παρά μόνο τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και χωρίς άλλους περιορισμούς, όπως απαγόρευση απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, περιορισμένη διάρκεια εφαρμογής κ.α.. Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με μικρότερους, χωρίς όρια μισθούς, θα υπερισχύουν των κλαδικών, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Προστέθηκαν επίσης στο σχέδιο νόμου -όπως ακριβώς ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων απαιτούσε- περικοπές στις αμοιβές των μερικώς απασχολούμενων, περικοπή του κατά 10% αυξημένου ωρομισθίου για τους εργαζόμενους πάνω από τετράωρο ημερησίως, η θέσπιση της δοκιμαστικής εργασίας για ένα χρόνο χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, η επέκταση της διάρκειας της ενοικίασης των εργαζομένων από τους δεκαοκτώ στους τριάντα έξι μήνες και περισσότερες ευκολίες στους εργοδότες για χρήση της εκ περιτροπής εργασίας από έξι σε εννέα μήνες. Η υποχρέωση του εργοδότη να καταθέτει αιτιολογημένη έκθεση στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι για τα μάτια του κόσμου, γιατί αυτή έχει απλά ένα γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Η αμφισβήτηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με δεδομένη την κερδοσκοπική βουλιμία του κεφαλαίου, οδηγεί σε εργασιακή ζούγκλα. Εσείς λέτε ότι υπάρχει εργασιακή ζούγκλα και θέλετε αυτήν να την περιορίσετε με όλα αυτά που προανέφερα και με όλα αυτά που υπάγονται μέσα σ' αυτό το πολυνομοσχέδιο που φέρατε και με όσα έχουν συμβεί στα προηγούμενα κατεπείγοντα νομοσχέδια.

Κάθε μία επιχείρηση για να «πατήσει» τις ανταγωνίστριές της, θα εκβιάζει επικαλούμενη την οικονομική κρίση και απειλώντας κλείσιμο ή απολύσεις, το επιχειρησιακό σωματείο να υπογράφει την ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση μείωσης των μισθών. Έτσι θα έχουμε γενική συμπίεσή τους προς τα κάτω.

Και όλα αυτά στη λογική της τελικής για το κεφάλαιο λύσης που είναι η υποκατάσταση όλων των ειδών συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τις ατομικές συμβάσεις, όπου ο κάθε εργαζόμενος θα βρίσκεται μόνος και απροστάτευτος απέναντι στην παντοδυναμία των αφεντικών του.

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση τροποποιεί το ν. 1876/90 για τη διαιτησία, έτσι ώστε το κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (εργαζόμενοι- εργοδότες), να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία αν διαφωνεί με τις προτάσεις του μεσολαβητή, ενώ μέχρι τώρα το δικαίωμα αυτό το είχε η εργατική πλευρά, η οποία ήταν η ευάλωτη. Περιορίζεται το περιεχόμενο των διαιτητικών αποφάσεων μόνο στη διαμόρφωση του βασικού μισθού. Θέτει σε δικαστική κρίση, όχι μόνο τη νομιμότητα, αλλά και την ουσία των διαιτητικών αποφάσεων με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ αυξήσεις μισθών ή να καθυστερεί υπέρμετρα η εφαρμογή τους.

Επίσης, θεσπίζονται νέες διαδικασίες επιλογής διαιτητών και μεσολαβητών με υποκατάσταση της διοίκησης του ΟΜΕΔ, που βάζει σε ισχυρή διακινδύνευση της ανεξαρτησία τους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι έχω τέσσερα λεπτά και όχι τρία λεπτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έχω κάνει μερικούς λογιστικούς υπολογισμούς, γιατί ξέχασα να βάλω το ρολόι. Παρακαλώ, συνεχίστε.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έχω πέσει σε «λογιστικό προσδιορισμό». Αυτό τελευταία το κάνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών για τα ελλείμματα κ.λπ.. Απʼ ό,τι καταλαβαίνω, πρέπει να κατέβω κάτω.

Εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής και επί των άρθρων. Αυτό που θέλουμε είναι η Κυβέρνηση να σκύψει στην αγωνία του κόσμου και να μην επιδίδεται σε διαγραφές Βουλευτών της.

Ευχαριστώ.