Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/12/2010

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη: Ανώγεια: Επιτακτική η δημιουργία Τμήματος Υποδοχής 1 στο Γυμνάσιο. Σε πλήρη εγκατάλειψη η Μαθητική Εστία!

Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων - Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στη Μαθητική Εστία  Ανωγείων φιλοξενούνται 23 παιδιά –πολιτικοί πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Γουινέα. Πρόκειται για 23 παιδιά που βρίσκονται υπό την προστασία του Ο.Η.Ε. και την εποπτεία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας.

Το Γυμνάσιο Ανωγείων κάθε χρόνο ενέτασσε τα παιδιά αυτά στη διδακτική διαδικασία, μετά από κατατακτήριες εξετάσεις. Τη φετινή σχολική χρονιά όμως αυτό είναι αδύνατο αφού τα παιδιά δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα γιʼ αυτό, καθώς το πρόγραμμα προετοιμασίας και ένταξης τους στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει διακοπεί από 01/01/2010.

Η Δ/νση του Γυμνασίου Ανωγείων δηλώνει ότι το σχολείο μπορεί να παραχωρήσει αίθουσα διδασκαλίας και εξοπλισμό και αιτείται μόνο κατάλληλο διδακτικό προσωπικό (Καθηγητή Ειδικής Αγωγής -Φιλόλογο).

Επίσης η Μαθητική Εστία, την οποία επέλεξε το Ε.Ι.Ν., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ως ένα πρότυπο κέντρο υποδοχής ανήλικων αλλοδαπών προσφύγων που ζητούν άσυλο, έχει εγκαταλειφθεί εντελώς. Αυτή τη στιγμή εργάζονται 4 υπάλληλοι (οι 3 συνταξιοδοτούνται το 2011), χωρίς κοινωνικό συνεργάτη, ενώ τα προηγούμενα χρόνια εργάζονταν 13 άτομα.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί

1.    Που οφείλεται η διακοπή του προγράμματος προετοιμασίας και ένταξης που λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια; Είναι στις άμεσες προτεραιότητές σας η επαναλειτουργία του ώστε τα παιδιά αυτά να μπορούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία;

2.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ιδρυθεί και λειτουργήσει άμεσα Τάξη Υποδοχής 1 στο Γυμνάσιο Ανωγείων, όπως ζητάει η τοπική κοινωνία και το σχολείο των Ανωγείων; Θα προχωρήσετε στην πλήρωση των αναγκαίων θέσεων προσωπικού για τη σωστή λειτουργία της Μαθητικής Εστίας;

    Ο ερωτών Βουλευτής

    Μιχάλης Κριτσωτάκης