Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2010

Δήλωση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κουράκη για την Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενιδείου Ιδρύματος

Προωθούνται τα μεταλλαγμένα στην Διαδραστική  ΄Εκθεση  Επιστήμης και Τεχνολογίας  στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

Στην  διαδραστική έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε σχολεία αλλά και μεμονωμένους μαθητές  και νέους, η τρίτη θεματική ενότητα αφορά στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.

Στην υποενότητα με τίτλο «Η τροποποιημένη φύση» και ιδιαίτερα στις υποενότητες Γ12 «Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα» και Γ13  «Ασυνήθιστος κήπος» ο τρόπος με τον οποίο οι διοργανωτές της έκθεσης παρουσιάζουν (στους μαθητές και τους νέους που επισκέπτονται την έκθεση) τα «πλεονεκτήματα» και τα «οφέλη» που προκύπτουν από τη διάδοση και την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) είναι ιδιαίτερα αντιεπιστημονικός, αντιπαιδαγωγικός και αντικοινωνικός.

Συγκεκριμένα μέσα από τα εκθέματα, την προβολή «εκπαιδευτικού» βίντεο (όπου η υβριδοποίηση, η γενετική μηχανική και η καλλιέργεια in vitro παρουσιάζονται ως τρόποι βελτίωσης των φυτικών καλλιεργειών) αλλά και τις δραστηριότητες, τα πειράματα γενετικής τροποποίησης προϊόντων(ντομάτας) και τις ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές, η καλλιέργεια των ΓΤΟ, εξωραΐζεται και προβάλλεται ως το μέλλον της φυτικής παραγωγής και η πιθανή λύση του επισιτιστικού προβλήματος της ανθρωπότητας. Παράλληλα αμφισβητούνται οι δυνητικοί κίνδυνοι που η κατανάλωση ΓΤΟ προκαλούν στην υγεία των ανθρώπων.

 Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση απαξιώνει πλήρως την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την υπολειτουργία και το μαρασμό στον οποίο και έχει καταδικάσει τα ΚΕΠΕ(Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), το Ευγενίδειο Ίδρυμα «διαπαιδαγωγεί» σε λάθος κατεύθυνση και δημιουργεί στρεβλή περιβαλλοντική συνείδηση στην πολύ ευαίσθητη και εύπλαστη κοινωνική ομάδα της νεολαίας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα σεμινάρια που λαμβάνουν χώρα σχεδόν κάθε μήνα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και να κάμψουν τις αντιστάσεις των αγροτών (προλειαίνοντας το έδαφος για την εισαγωγή μεταλλαγμένων στη χώρα μας) όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» .      Συγχρόνως  πιέσεις για την καλλιέργεια των ΓΤΟ ασκούν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ αλλά και κύκλοι της Ε.Ε  με την προσπάθεια τροποποίησης της οδηγίας 2001/18/ΕΚ που αφορά στη δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη μέλη της Ε. Ε να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στην επικράτεια τους.

Στη σημερινή εποχή του ακραίου νεοφιλελευθερισμού τα πάντα ακόμα και το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών αντιμετωπίζονται σαν εμπόρευμα. Γιʼαυτό πριν συσχετιστεί το κομμάτι αυτό της έκθεσης Ε&Τ , με τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών παραγωγής γενετικά τροποποιημένων σπόρων και με την συντονισμένη πίεση που  δέχεται η χώρα μας στο να επιτρέψει την καλλιέργεια ΓΤΟ, οι υπεύθυνοι του Ευγενίδειου Ιδρύματος θα ήταν θετικό να είναι πιο προσεκτικοί και αμερόληπτοι σε σχέση με το ρόλο των ΓΤΟ. Η εξάπλωση και διάδοση των μεταλλαγμένων, ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών αλλά και την ισορροπία των οικοσυστημάτων ολόκληρου του πλανήτη.

To Γραφείο Τύπου