Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2010

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου) σχετικά με την χθεσινή απεργία ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

Η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση είχε τρία χαρακτηριστικά:

•    Είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ευρύτατη συμμετοχή. Διοργανώθηκαν μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις-εφάμιλλες μʼ αυτές της 5ης Μαΐου- σʼ όλη τη χώρα, από εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας, παρά τις μανούβρες και τους συμβιβασμούς συνδικαλιστικών ηγεσιών και κατέδειξαν την θέληση τους να αντισταθούν στην συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, Τρόικας, ΣΕΒ και τραπεζιτών. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι χθες ξαναβρήκαν το κόκκινο νήμα που τους ενώνει με τις κινητοποιήσεις τους τον περασμένο Μάη, με παλιότερες ηρωικές  στιγμές του εργατικού κινήματος της χώρας μας, αλλά και με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

•    Οι προαποφασισμένες ξεχωριστές προσυγκεντρώσεις συγκεντρώσεις της Αθήνας, ήταν τόσο μαζικές που εκ των πραγμάτων ενώθηκαν σε μια απέραντη λαοθάλασσα από το Πεδίον του Άρεως μέχρι τις Στήλες του Ολυμπίου Διός, δείχνοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ξεπερνούν στην πράξη τα όποια διαχωριστικά τείχη τους βάζουν πολιτικές ηγεσίες και να πετυχαίνουν την κοινή παρουσία και δράση τους.

•    Ιδιαίτερη προκλητική ήταν η στάση των αστυνομικών δυνάμεων που μετέτρεψαν την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη σε βομβαρδισμένες από τόνους χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης πόλεις και χτυπούσαν άγρια ή συλλάμβαναν  ότι κινούνταν στους δρόμους. Φυσικά γιʼ αυτή την κατάσταση είχαν δοθεί εντολές και οι πολιτικές ευθύνες του Υπουργού «Προστασίας» του Πολίτη και  της ηγεσίας της ΕΛΑΣ είναι βαρύτατες.

Η απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Δεκέμβρη ουσιαστικά άνοιξε το δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης των εργαζομένων με τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, της Τρόικας και των Δυνάμεων του κεφαλαίου.

Μια νέα αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων στις 22 Δεκέμβρη που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός μπορεί να δώσει ως μια πρώτη κλιμάκωση της χθεσινής κινητοποίησης προοπτική στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση βγαίνει ως πολυτραυματίας μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδίου για τα εργασιακά και της ΔΕΚΟ και όπως φαίνεται έχει πλέον δρομολογηθεί η αρχή του τέλους της. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση για το λαό μας, τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και πρέπει να φύγει το ταχύτερο δυνατό.

Τέλος,  επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο ότι οι ιστορικές ανάγκες των στιγμών η κλίμακα της πρωτοφανούς επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την κυβέρνηση, την Τρόικα και το κεφάλαιο και η ανάγκη συντονισμένης άμυνας και αντεπίθεσης επιβάλουν εκ των πραγμάτων την κοινή δράση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. ΕΑΝ όχι τώρα που κινδυνεύουν να χαθούν όλα, ΠΟΤΕ;;;

To Γραφείο Τύπου