Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/06/2003

Εληξαν οι εργασίες του τριήμερου Προγραμματικού Συνεδρίου του Συνασπισμού

Οι προγραμματικές θέσεις τις οποίες πρότεινε η πλειοψηφία της ΚΠΕ του κόμματος εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία (άνω του 80%) σε αντιπαράθεση με το κείμενο θέσεων που είχε υποβάλλει η μειοψηφία της ΚΠΕ.

Επίσης, το 60% των συνέδρων σε σχετική ψηφοφορία ενέκρινε την πρόταση της ΚΠΕ για τροποποίηση του τίτλου του ΣΥΝ στο Προγραμματικό Συνέδριο.

Εξάλλου 56% ενέκρινε την πρόταση για Συνασπισμό της Αριστεράς των κινημάτων και της Οικολογίας έναντι της πρότασης για Συνασπισμό της Αριστεράς, που μειοψήφησε.

Δεν έγιναν δεκτές τροπολογίες που τέθηκαν προς ψήφιση από τους Δ. Σουλιώτη, Θανάση Σούμπλη και Χρήστο Λάσκο.

Στο τελικό ντοκουμέντο του Προγραμματικού Συνεδρίου θα αξιοποιηθούν προτάσεις και τροπολογίες που είχαν υποβληθεί από τη μειοψηφία της ΚΠΕ ή από άλλους συνέδρους στα πλαίσια των εργασιών του σώματος, στο βαθμό που εμπλουτίζουν τις θέσεις και βρίσκονται σε συμφωνία με το γενικό πνεύμα των αποφάσεων.


Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε συνόψιση των εργασιών και σχετική δήλωση μετά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου.

"Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το Προγραμματικό μας συνέδριο έχει όλα τα στοιχεία μιας γόνιμης διαδικασίας Είναι πολιτικό γεγονός πρωτότυπο στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα και οφείλουμε να το υπερασπιστούμε κι εμείς σαν τέτοιο.

Υπήρξε πλήρης διάλογος, μ' έναν τρόπο που αποτελεί κατάκτηση για τον Συνασπισμό. Και διατυπώθηκαν απόψεις χρήσιμες, ουσιαστικές, διορατικές. Συζητάμε για το πού πηγαίνει ο κόσμος, τι συμβαίνει γύρω μας, ποιες δραματικές αλλαγές συντελούνται στην χώρα μας, στην ελληνική κοινωνία. Ποιος είναι σήμερα ο ιστορικός ορίζοντας για τις εξελίξεις της ανθρωπότητας και ποια είναι η Αριστερά της εποχής μας. Και η Αριστερά της εποχής μας, δεν είναι η Αριστερά της προσωπικής άποψης κανενός.

Αυτά όλα τα βάλαμε στην ατζέντα του πολιτικού μας στοχασμού, την ώρα που οι άλλες δυνάμεις ασχολούνται με τον ίσκιο τους ή ασχολούνται με το πώς θα έχουν ως αποκλειστικό τους στόχο την παραμονή ή την κατάκτηση της εξουσίας, κι έτσι κι αλλιώς τη διανομή και τη νομή της εξουσίας.

Δεν θεωρητικολογούμε. Αναλύουμε, εκτιμάμε και συνειδητοποιούμε τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε συνθήκες νεοφιλελεύθερης, καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ. Νέες συνθήκες για όλους. Και για την Αριστερά της εποχής μας.

Και μέσα σ' αυτές τις συνθήκες προσδιορίζουμε την ανάγκη και το όραμα μετασχηματισμών για το διαφορετικό κόσμο. Αναζητάμε μέσα σ' αυτές τις συνθήκες τις δυνάμεις αυτών των μετασχηματισμών που αγωνιστικά θα μας οδηγήσουν στο διαφορετικό κόσμο.

Δεν μπορεί να κλείσουμε την πραγματικότητα στατικά σε ένα τριήμερο προγραμματικού συνεδρίου. Κι ένα θετικό στοιχείο των θέσεων που προτείνονται στο προγραμματικό συνέδριο, είναι ακριβώς ότι έχουν τη διορατικότητα αλλά και τον σαφή και συγκεκριμένο δυναμικό προσανατολισμό.

Να εκτιμήσουμε σωστά την εικόνα που παρουσίασε αυτό το συνέδριο, την πρώτη μέρα που άρχισε και με τον τρόπο με τον οποίον έγινε γεγονός.

Πιστεύω ότι με ανάγλυφο τρόπο φάνηκε η εντελώς ξεχωριστή θέση που κατέχει στην πολιτική ζωή του τόπου το κόμμα μας. 'Ένα κόμμα με παρουσία στην κεντρική πολιτική σκηνή και ταυτόχρονα ένα κόμμα με κινηματική φυσιογνωμία, με αναφορές κοινωνικές, με ουσιαστικούς δεσμούς με το σύνολο των δυνάμεων της ευρύτερης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σήμερα.

Μια εικόνα κοινωνικά θετική και πολιτικά παραγωγική. Χρειάστηκε πολύς δρόμος για να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σήμερα. Σ' ένα σημείο το οποίο και η κοινωνία περιμένει και η πολιτική ζωή του τόπου προσδοκά.

'Εχουμε αποσαφηνισμένη την πολιτική μας γραμμή.

'Εχουμε διακριτές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, μέσα κι έξω από τη Βουλή. 'Εχουν αποκλειστεί τα περιθώρια να παίζουν παιχνίδια σε βάρος του Συνασπισμού, είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά.

'Εχουμε κάνει αξιόπιστες επιλογές στο χώρο της πλουραλιστικής Αριστεράς, στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης.

'Εχουμε σοβαρή παρουσία, διακριτή, χρήσιμη, μεταξύ των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, σε όλες τις δομές, μέσα από τις οποίες επιχειρεί να αποκρυσταλλώσει την παρουσία της και την παρέμβασή της η Ευρωπαϊκή Αριστερά, από τα Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τα ερευνητικά κέντρα. Από το Ευρωπαϊκό Κόμμα μέχρι τις διμερείς ή πολυμερείς σχέσεις.

'Εχουμε στρατηγική επιλογή για αυτόνομη και συνεπή παρουσία μας μέσα στις κινητοποιήσεις της κοινωνίας, μέσα στις κινητοποιήσεις των μαζών. Στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ δεν υπάρχουμε διακοσμητικά, ούτε πήγαμε με ιδιοτέλεια ευκαιριακών εντυπώσεων. Είναι ουσιαστική και ειλικρινής η παρουσία μας με στόχο αυτό το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ να μπορέσει και να συμπορευτεί και με το Ευρωπαϊκό και με το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Δεν πήγαμε έτσι, γιατί δεν είχαμε τι να κάνουμε, στη Γένοβα και στην Φλωρεντία. Και στο Πόρτο Αλέγκρε, στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. Εκεί από τις δυνάμεις του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, από τις δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων της Οικουμένης, δεν καταναλώθηκε χρόνος ή δυναμισμός για αποσαφηνίσεις ιδεών.

Διατυπώθηκε μια κριτική ότι δεν ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα και δεν διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις. Εγώ αντιλαμβάνομαι την κριτική αυτή ως μία πίεση για να κάνουμε ακόμα πιο σαφείς τις θέσεις μας και πιο συγκεκριμένες. Και αυτή την πίεση και την θέληση την θεωρώ θετική. Να συγκεκριμενοποιούμε και να αποσαφηνίζουμε όσο γίνεται περισσότερο τις θέσεις μας, σ' ένα σαφές πλαίσιο μέσα από το οποίο αναζητάμε συγκεκριμένους στόχους, αγωνιστικούς, οραματικούς.

Αλλά αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε. Κι αυτό επιχειρεί το προγραμματικό συνέδριο. Και αυτό θα επιχειρούμε κάθε μέρα μέσα από όλους τους τρόπους παραγωγής πολιτικής που έχει στη διάθεσή του ένα κόμμα. 'Ένα κόμμα της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας.

'Εχουμε μέχρι σήμερα ένα σύνολο επιμέρους επεξεργασιών, επιμέρους θέσεων. Δεν κινούμαστε, συντρόφισσες και σύντροφοι, σε προγραμματικό κενό, ούτε επίσης καταναλώνουμε από τα έτοιμα.

Τέτοιες απόψεις μηδενίζουν την προσπάθεια που κάνουν οι οργανώσεις μας, η κάθε μια στην περιοχή της. Απορρίπτουν το σύνολο της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής δουλειάς που κάνει το κόμμα μας. Δεν κάνουμε αυτή την προσπάθεια με προγραμματική αφασία, ούτε με ένδεια θέσεων.

Κι αν είμαστε διακριτοί και μέσα και έξω από τη Βουλή, και οι οργανώσεις μας και τα στελέχη μας και οι βουλευτές μας και οι συνδικαλιστές και όλα τα άλλα στελέχη που δραστηριοποιούνται στους κοινωνικούς χώρους, είναι ακριβώς γιατί υπάρχουν θέσεις, είναι ακριβώς γιατί υπάρχουν επεξεργασίες, είναι ακριβώς γιατί υπάρχει τόλμη των συγκρούσεων, είναι ακριβώς γιατί τα βάζουμε με τα συμφέροντα, είναι ακριβώς γιατί αναζητάμε όλοι μαζί εναγωνίως το διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής.

Η κόκκινη γραμμή που διατρέχει θέσεις και πρωτοβουλίες είναι η αντίθεσή μας στο νεοφιλελευθερισμό, σε όλες του τις εκδοχές, η αντίθεσή μας στη σημερινή παγκοσμιοποίηση που σφραγίζεται από την ηγεμονία των ΗΠΑ, η αντίθεσή μας στην ενσωμάτωση της Ευρώπης και της χώρας μας σ' αυτό το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, η προγραμματική αντιπολίτευση και η αγωνιστική μας αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική, η θέλησή μας να αγωνιστούμε μαζί με τα νέα κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης υπό την αμερικανική ηγεμονία.. Η θέλησή μας να αγωνιστούμε ως Ευρωπαϊκή Αριστερά για την προοπτική μιας Ευρωπαϊκής Ενοποίησης που θα αμφισβητεί την σημερινή εξέλιξη του καπιταλισμού και θα υπερασπίζεται την ειρήνη, τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, τα ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ό,τι εμείς προσδιορίζουμε ως μετασχηματισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

Η θέλησή μας να αγωνιστούμε στην Ελλάδα μαζί με όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, των κινημάτων, της οικολογίας για την αλλαγή των συσχετισμών και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού αντινεοφιλελεύθερου χώρου που θα εργάζεται για μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.

Στο θέμα της παγκοσμιοποίησης, διατυπώθηκε μια κριτική. Η κριτική αυτή λέει ότι δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για την αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, αλλά ότι πρέπει να μιλάμε και για την ανάγκη πολιτικής διακυβέρνησης.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, κατ' αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε καλά το φαινόμενο της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ. Και πολύ σωστά ειπώθηκε ότι είναι μια καινούργια συνθήκη που ανατρέπει τα πάντα, σε όλα τα πεδία.

Το κείμενο συμβάλει σ' αυτή την ορθότερη κατανόηση. Η ουσία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι, αν δεν αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί, δεν υπάρχει περιθώριο για διαφορετική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης από τη σημερινή. Αν δεν αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί και δεν γίνουν οι αναγκαίοι κοινωνικοί, οικονομικοί και θεσμικοί πολιτικοί μετασχηματισμοί, δεν θα αμφισβητηθεί αυτή η καινούργια συνθήκη, η οποία ανατρέπει τα πάντα, από το διεθνές δίκαιο μέχρι την κοινωνική πολιτική. Από την ουσία της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων μέχρι το περιεχόμενο της πολυπολιτισμικότητας της ανθρωπότητας.

Πιστεύω ότι δικό μας καθήκον και καθήκον της Αριστεράς είναι να αγωνιστούμε για την αλλαγή των συσχετισμών, γι αυτούς τους μετασχηματισμούς που οδηγούν στον διαφορετικό κόσμο. Και να αγωνιστούμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι εφικτοί αυτοί οι μετασχηματισμοί. Και είναι εφικτοί γιατί υπάρχουν δυνάμεις, κοινωνικές, πολιτικές, πνευματικές, που μπορούν και πρέπει να αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Χωρίς αυτά, δεν έχει νόημα να μιλάμε γενικώς και αφηρημένα για πολιτική διακυβέρνηση. Χωρίς αλλαγή συσχετισμών, ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να αποκτήσει διαφορετικό ρόλο. 'Η θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο των ΗΠΑ ή θα παρακάμπτεται. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αντίληψη διεθνούς δικαίου συνύπαρξης των λαών και σταθερότητας για τον κόσμο.

Το ίδιο ισχύει και για την Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Το κείμενο προτείνει έναν απόλυτα σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με μια όμως ριζική διαφορά από άλλες, επιτρέψτε μου να τις πω, ρηχά φιλοευρωπαοκές απόψεις. Η εκτίμηση που εμείς διατυπώνουμε είναι ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης θα προχωρήσει μέσα από πολύ σκληρές κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις. Και θα προχωρήσει μονάχα εάν η Ευρώπη αποδεσμευτεί από τις ΗΠΑ. Και μόνο εάν η Ευρώπη ξεφύγει από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Μόνον έτσι θα κινητοποιηθούν οι λαοί της Ευρώπης υπέρ της ενοποίησης. Και αυτό μπορεί να το κάνει μόνον η Ευρωπαϊκή Αριστερά, στο σύνολό της.

Για να αναφερθώ μονάχα σ' ένα παράδειγμα.. Θέλω να εξηγήσω αυτό που ακούστηκε εδώ. Λέει, είναι αντιφατικότητα η διεύρυνση της Ε.Ε. Θα αποδεχθούμε με τη διεύρυνση να υπάρξει μια ζώνη χωρών της Ε.Ε. με χαμηλό εργατικό κόστος, όπως η Βουλγαρία, στις οποίες θα μεταναστεύουν επιχειρήσεις, και άλλες χώρες;..

Στη δική μας αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση τέτοια περιθώρια δεν υπάρχουν. Η δική μας αντίληψη για την ενοποίηση σημαίνει κοινές ευρωπαϊκές συλλογικές συμβάσεις. Σημαίνει κοινό ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα. Σημαίνει κοινό ευρωπαϊκό ασφαλιστικό σύστημα. Σημαίνει κοινός αγώνας σήμερα όλων των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Κινημάτων για το ασφαλιστικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης ειπώθηκε πώς θα κουβεντιάζουμε για μια Ευρώπη, η οποία θέλει να έχει και πολιτική άμυνας, θέλει να έχει και κοινή εξωτερική πολιτική.. Μα δεν μιλάμε για στρατιωτικοποίηση. Ούτε για ενίσχυση των εξοπλισμών. Μιλάμε για μια Ευρώπη η οποία θα είναι αντίπαλος και αντίβαρο στην μιλιταριστική υποβάθμιση των διεθνών σχέσεων στα πλαίσια της αμερικανικής αυτοκρατορίας.

Επιτρέψτε μου μονάχα μια μικρή αναφορά σε ένα μεγάλο θέμα, της τρέχουσας επικαιρότητας. Το θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Από προχθές, με αφορμή την υπόθεση ΠΕΤΡΟΛΑ και ΕΛΠΕ, παρακολουθούμε μια πρωτοφανή και αδιαφανή διαδικασία. Στην υπόθεση ΠΕΤΡΟΛΑ-ΕΛΠΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θυσιάζει το δημόσιο συμφέρον, εν όψει των εκλογών της πιο άγριας πόλωσης που βρίσκεται μπροστά μας. Ποτέ άλλοτε, όσο στις κυβερνήσεις του κυρίου Σημίτη, τόσοι λίγοι δεν ήλεγχαν τόσα πολλά. Ποτέ άλλοτε δεν προσφέρθηκαν τόσα πολλά, από τη δημόσια περιουσία, σε τόσο λίγους. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί στην ελληνική κοινωνία δεν εξουθενώνονται καθημερινά από την αναλγησία, την αδικία και την αδιαφάνεια της κυβερνητικής πολιτικής, την ώρα που η διαπλοκή και ο πόλεμος συμφερόντων λεηλατούν τη δημόσια περιουσία.

Παρακολουθούμε, με αφορμή αυτή την υπόθεση, και κάτι άλλο πρωτοφανές. Κυβέρνηση και Ν.Δ. αλληλοκατηγορούνται ευθέως για διαπλοκή με συγκεκριμένα οικονομικά συγκροτήματα. Πιστεύω ότι εκφράζουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας εάν πούμε, ότι αυτή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο δυο διαπιστώσεις:

Η πρώτη διαπίστωση, ότι η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου είναι αιχμάλωτη της αντιπαράθεσης των οικονομικών συγκροτημάτων.

Διαπίστωση δεύτερη. Η κυβέρνηση με την πολιτική της και τις επιλογές της, αυτή την πραγματικότητα την κάνει ολοένα και πιο ενοχλητική.

Η πολιτική ζωή του τόπου είναι αιχμάλωτη με συγκροτήματα τα οποία επιδιώκουν τον ρόλο του εθνικού συνεταίρου, σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας της χώρας και του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτή η σύγκρουση λοιπόν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. αποδεικνύει και κάτι άλλο. Γιατί από κοινού απέρριψαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε ο Συνασπισμός κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος για την θεσμική κατοχύρωση του κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου, της διαφάνειας και των όρων του υγιούς ανταγωνισμού, ώστε να μην διαμορφώνονται τέτοια φαινόμενα, ολιγοπωλιακού ή και μονοπωλιακού χαρακτήρα.

Γιατί και οι δυο ακριβώς θέλουν να έχουν, ως κυβέρνηση, λυμένα τα χέρια τους, για να μπορούν να επιδίδονται στις διαμεσολαβήσεις που η διαπλοκή απαιτεί και επιβάλλει επί του πεδίου του δημοσίου συμφέροντος και σε όλους τους τομείς της δημόσιας περιουσίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, θέλω να τελειώσω αυτή τη συνόψιση με μια μικρή αναφορά στο θέμα του τίτλου.

Δεν αλλάζουμε τίτλο. Αναδιατυπώνουμε, προσθέτουμε.. Και να συνεννοούμεθα. Μην κάνουμε τώρα μεταξύ μας συζητήσεις επί συζητήσεων για το τι είναι αλλαγή, τι είναι προσθήκη, τι είναι αναδιατύπωση. Αυτά τα ζητήματα ετέθηκαν -αναφέρθηκε και από άλλους, θα το αναφέρω και εγώ- στο προηγούμενο τακτικό μας συνέδριο. Και εμείς, δηλαδή το σημερινό σώμα, που επέλεξε αυτή τη γραμμή, ως συνολικό πλαίσιο, παρέπεμψε το θέμα στο προγραμματικό μας συνέδριο.

Η Πολιτική Γραμματεία σας υπέβαλε μία πρόταση. Και την πρόταση αυτή τη διατύπωσα ενώπιον του συνεδρίου. Δεν εκφώνησα πρόταση, συντρόφισσες και σύντροφοι. Ούτε διεκπεραίωσα μία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Διατύπωσα στο προγραμματικό συνέδριο μία συγκεκριμένη πρόταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε μέσα από τις διαδικασίες που έχουμε.

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας. Αυτή ήταν η πρόταση που διαμορφώθηκε με ευρεία συναίνεση.

Προσωπικά αυτή τη διατύπωση την χρησιμοποιώ εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και νομίζω ότι δεν έχει βλάψει τον Συνασπισμό. Και νομίζω ότι δεν τόκανα για να καλοπιάσω κάποιους, ούτε το έκανα για να κάνω κάποια επικοινωνιακού χαρακτήρα πολιτική σε ανοιχτούς χώρους, Στα κινήματα και στην οικολογική παράμετρο των σημερινών συνθηκών αναφέρεστε όλες και όλοι. Και δεν έχει κανείς τον πειρασμό ότι θα καταργήσει την αυτονομία των κινημάτων, ούτε κανείς έχει τον πειρασμό ότι αλλοιώνει τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος.

Νομίζω ότι αυτή η διατύπωση αποδίδει με τον πιο ακριβή τρόπο τη σημερινή φυσιογνωμία του Συνασπισμού. Και τη σημερινή φυσιογνωμία του Συνασπισμού τη διατυπώσαμε, κάνοντας επιλογές για την παρουσία μας στον χώρο των κινημάτων, επιλογές για την σύνδεσή μας με την ριζοσπαστική, οικολογική δράση, επιλογές για την συνύπαρξή μας με αγωνιστικούς δεσμούς διαλόγου με τις ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς.

Αυτά είναι τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του Συνασπισμού σήμερα. Και τα προσδιορίσαμε όλοι στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν ως θετικά χαρακτηριστικά.

Ο τίτλος Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου αποτέλεσε μια σύνθεση που ανταποκρινόταν στον Συνασπισμό μιας άλλης εποχής.

Εδώ και χρόνια έχουμε αγωνιστεί όλοι μαζί για να αλλάξουμε την φυσιογνωμία του κόμματος. Να την κάνουμε πιο ριζοσπαστική. Να την κάνουμε πιο κινηματική. Να παράγουμε και να αναπτύσσουμε πολιτική σε επαφή με τα κινήματα και με τις αγωνιστικές διεκδικήσεις των λαών. Μέσα σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο προχωρήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Εν όψει εκλογών, η Πολιτική Γραμματεία έχει επεξεργαστεί ένα σύνολο επιλογών για να εξασφαλίσει αυτό το πολύπλευρο άνοιγμα του Συνασπισμού προς την κοινωνία, προς τις πολιτικές δυνάμεις, μέσα από τα προβλήματα για τις ανάγκες των διαρθρωτικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα.

Κλείνω αυτή τη στιγμή τη συνόψιση προς το συνέδριο και σας ζητώ να δώσετε εμπιστοσύνη στο σύνολο αυτών των επιλογών.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και των ψηφοφοριών ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, μιλώντας προς τους συνέδρους, τόνισε:

Ολοκληρώσαμε το Προγραμματικό μας Συνέδριο.
Ευθύνη και θέληση όλων μας είναι να το αξιοποιήσουμε.
Να το αξιοποιήσουμε σωστά για μας στο εσωτερικό του κόμματος.
Να το αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα για να αλλάξουμε το δικομματικό σκηνικό με τις αγκυλώσεις του, τις στρεβλώσεις του και τις αλλοιώσεις του.

Οι δημοκρατικές μας διαδικασίες αποτελούν κατάκτηση για το κόμμα μας. Τις αξιοποιούμε για να προχωράμε την εσωκομματική δημοκρατία των συνθέσεων. Οφείλουμε να τις υπερασπιστούμε και να τις αναδείξουμε ως αξιόπιστο διακριτό γνώρισμα στο μυαλό και στη συνείδηση των πολιτών.

Όλοι ξέρουμε ότι προς τα έξω αρκετοί είναι εκείνοι που θέλουν να χλευάσουν τη δημοκρατική λειτουργία μας. Ας μην το επιτρέψουμε εμείς με την πολιτική μας συμπεριφορά και τις αμφισβητήσεις της συλλογικής εικόνας στο όνομα προσωπικών αποχρώσεων.

Το Προγραμματικό μας Συνέδριο να ενισχύσει την αισιοδοξία μας για την Αριστερά της εποχής μας, προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε όλοι. Να δυναμώσει την εμπιστοσύνη μας ότι και θέλουμε και μπορούμε και αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για να βάλουμε στην πολιτική τα μεγάλα ιδεολογικά, θεωρητικά και προγραμματικά ζητήματα της εποχής μας.
Αλλά και για να υπερασπιστούμε τον διαφορετικό τρόπο άσκησης της πολιτικής δράσης και της δημιουργίας ιδεών και προτάσεων.

Πηγαίνουμε σε εκλογές καθοριστικής σημασίας.

Για τον καθεστωτικό δικομματισμό - για την παραλυτική πόλωση - για τους εκφυλισμούς της τηλεοπτικής δημοκρατίας - για την ανάδειξη της Αριστεράς της εποχής μας, σε αποφασιστική δύναμη για να αλλάξουν οι πολιτικές και οι συσχετισμοί."

To Γραφείο Τύπου