Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Θα στελεχωθεί άμεσα το Κέντρο Υγείας της Αμοργού και θα εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων του νησιού;

Προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η δραματική κατάσταση της υγείας στις Κυκλάδες έχει περιγραφεί και καταγγελθεί πολλάκις, σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους. Όταν πέρσι τέτοιες μέρες ρωτούσαμε (2206/8-12-2009) για το τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων και την απαιτούμενη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας εν ονόματι των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών για αξιοπρεπή και πρωτίστως ασφαλή περίθαλψη, απάντηση δεν πήραμε ποτέ. Αναπάντητη παραμένει επίσης ανάλογη Ερώτησή μας (1268/ 18.08.2010) ειδικότερα  για τη δυσλειτουργία του Κ.Υ. Μήλου.

Μια πρώτη απάντηση φαίνεται να δίνεται αύριο, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, στην Αμοργό, όπου η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε προχωρά σε παναμοργιανή  απεργία, θεωρώντας όπως αναφέρει ότι “η υγεία και η περιφρούρηση της δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει οικονομική κρίση. Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους της επικράτειας μια επαρκή δέσμη υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Στοιχειώδη -χρονίζοντα- αιτήματα των κατοίκων της Αμοργού είναι η άμεση και επαρκής στελέχωση του Κέντρου Υγείας με πέντε (5) τουλάχιστον ιατρούς βασικών ειδικοτήτων, τρεις (3) νοσηλεύτριες και μία μαία, καθώς επίσης και η αγορά ακτινολογικού μηχανήματος με παράλληλη προκήρυξη ανάλογης θέσης ακτινολόγου ή χειριστή του ακτινολογικού μηχανήματος.

Ερωτάται η κα Υπουργός

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του λαού της Αμοργού, να στελεχωθεί το Κ.Υ. Αμοργού και να εξασφαλιστεί στους κατοίκους της Αμοργού, αλλά και όλων των “ξεχασμένων” νησιωτών, το  δικαίωμα στην πρόληψη και στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά  & Νησιών

Μιχάλης Κριτσωτάκης
Ν. Ηρακλείου