Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/12/2010

Δήλωση του Δ. Στρατούλη, σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το τρίτο τρίμηνο του 2010

Σχετικά με τα ποσοστά ανεργίας που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το τρίτο τρίμηνο  του 2010, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η νέα αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, που στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα και που σύμφωνα και με την εκτίμηση του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% μέσα στο 2011, αποτελεί έγκλημα με ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

Οφείλεται στο κατεδαφιστικό για την οικονομία και την κοινωνία μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης με την τρόικα, στις επικαιροποιημένες εκδοχές του που το κάνουν ακόμα σκληρότερο και στα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση σε εφαρμογή του.

Ο νέος πολυνόμος για τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ με τις ρυθμίσεις του για μείωση των μισθών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων και την αύξηση του ΦΠΑ, σε συνδυασμό με το μνημόνιο, θα οδηγήσει σε νέα μείωση της ζήτησης, σε διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε μείωση της απασχόλησης και κατά συνέπεια σε πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας, με κύρια θύματα τους νέους και τις γυναίκες.

Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου πρέπει να φύγει κάτω από την οργή των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν και ταυτόχρονα να συγκροτηθεί μία νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα ακυρώσει τα μνημόνιο και τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν σε εφαρμογή του, θα επαναδιαπραγματευτεί το δημόσιο χρέος για να διαγραφεί ένα τμήμα του και θα εφαρμόσει μία πολιτική υπέρ των εργαζομένων, της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

To Γραφείο Τύπου