Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/06/2003

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για την υπόθεση ΠΕΤΡΟΛΑ-ΕΛΠΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του στο κλείσιμο των εργασιών του Προγραμματικού Συνεδρίου του κόμματος, αναφερόμενος στην υπόθεση ΠΕΤΡΟΛΑ-ΕΛΠΕ, τόνισε:

Από προχθές, με αφορμή την υπόθεση ΠΕΤΡΟΛΑ και ΕΛΠΕ, παρακολουθούμε μια πρωτοφανή και αδιαφανή διαδικασία. Στην υπόθεση ΠΕΤΡΟΛΑ-ΕΛΠΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θυσιάζει το δημόσιο συμφέρον, εν όψει των εκλογών της πιο άγριας πόλωσης που βρίσκεται μπροστά μας. Ποτέ άλλοτε, όσο στις κυβερνήσεις του κυρίου Σημίτη, τόσοι λίγοι δεν ήλεγχαν τόσα πολλά. Ποτέ άλλοτε δεν προσφέρθηκαν τόσα πολλά, από τη δημόσια περιουσία, σε τόσο λίγους. Ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί στην ελληνική κοινωνία δεν εξουθενώνονται καθημερινά από την αναλγησία, την αδικία και την αδιαφάνεια της κυβερνητικής πολιτικής, την ώρα που η διαπλοκή και ο πόλεμος συμφερόντων λεηλατούν τη δημόσια περιουσία.

Παρακολουθούμε, με αφορμή αυτή την υπόθεση, και κάτι άλλο πρωτοφανές. Κυβέρνηση και Ν.Δ. αλληλοκατηγορούνται ευθέως για διαπλοκή με συγκεκριμένα οικονομικά συγκροτήματα. Πιστεύω ότι εκφράζουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας εάν πούμε, ότι αυτή η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδεικνύει με τον πιο καθαρό τρόπο δυο διαπιστώσεις:

Η πρώτη διαπίστωση, ότι η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου είναι αιχμάλωτη της αντιπαράθεσης των οικονομικών συγκροτημάτων.

Διαπίστωση δεύτερη. Η κυβέρνηση με την πολιτική της και τις επιλογές της, αυτή την πραγματικότητα την κάνει ολοένα και πιο ενοχλητική.

Η πολιτική ζωή του τόπου είναι αιχμάλωτη με συγκροτήματα τα οποία επιδιώκουν τον ρόλο του εθνικού συνεταίρου σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας της χώρας και του δημοσίου συμφέροντος.

Αυτή η σύγκρουση λοιπόν ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. αποδεικνύει και κάτι άλλο. Γιατί από κοινού απέρριψαν όλες τις προτάσεις που κατέθεσε ο Συνασπισμός κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος για την θεσμική κατοχύρωση του κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου, της διαφάνειας και των όρων του υγιούς ανταγωνισμού, ώστε να μην διαμορφώνονται τέτοια φαινόμενα, ολιγοπωλιακού ή και μονοπωλιακού χαρακτήρα.

Γιατί και οι δυο ακριβώς θέλουν να έχουν, ως κυβέρνηση, λυμένα τα χέρια τους, για να μπορούν να επιδίδονται στις διαμεσολαβήσεις που η διαπλοκή απαιτεί και επιβάλλει επί του πεδίου του δημοσίου συμφέροντος και σε όλους τους τομείς της δημόσιας περιουσίας.

To Γραφείο Τύπου