Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/11/2010

Σημείωμα Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας για τον Προϋπολογισμό του 2011

Είναι γεγονός ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, με τις ευλογίες φυσικά της Τρόικας. Οι δηλώσεις όμως του κ. Λοβέρδου ότι λειτουργεί ως λογιστής της ασθένειας και όχι ως υπουργός υγείας, εκτός από κυνικές, είναι και ενδεικτικές για το πώς αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, το κοινωνικό αγαθό της υγείας και το δικαίωμα του λαού για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Με δεδομένο ότι κατατάσσουν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα υγείας, ως πρώτη προτεραιότητα, μετά τις ανάλγητες και σαρωτικές αλλαγές που επέβαλαν στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μας επιτρέπει να μιλάμε με βεβαιότητα ότι αυτά που σχεδιάζουν θα οδηγήσουν στην συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, στην περαιτέρω υποβάθμισή τους, στην δυσκολία πρόσβασης των πολιτών και τελικά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την καταδίκη των πολιτών «εις θάνατο», από την επιβάρυνση της υγείας όσων δεν έχουν να πληρώσουν ή στην καλύτερη περίπτωση σε φτώχεια, λόγω της επιπλέον επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Παρά τις ασάφειες στον τρόπο αποτύπωσης των κονδυλίων στον φετινό προϋπολογισμό (δεν επιτρέπει την σύγκριση στοιχείων προηγούμενων ετών αφού δεν υπάρχει σχετική ανάλυση) έχουμε δεδομένη (μέχρι στιγμής) την μείωση των δαπανών στην υγεία κατά 1,4 δίς ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 568 εκατ. αφορούν στις ήδη ισχύουσες περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ 840 εκατ. σχετίζονται άμεσα με τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων.

Ουσιαστικά η Μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης έρχεται να βάλει την οριστική ταφόπλακα στο ΕΣΥ. Αφού επί σειρά ετών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τις επιλογές τους, το απαξίωσαν, το υπερχρέωσαν και το άφησαν κουτσουρεμένο, φορτώνοντάς του τις ανεπάρκειές τους, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που οι ίδιοι εξέθρεψαν, σήμερα ανακαλύπτουν ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είναι υπεύθυνο για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται ουσιαστικά για άλλη μια ευθεία επίθεση στα όποια ψήγματα κοινωνικού κράτους έχουν απομείνει.

Η αρχή έγινε με το πετσόκομμα των λειτουργικών δαπανών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Ενδεικτικά στο Γ.Ν. Χαλκιδικής με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ το 2010, το ποσό μειώθηκε στα 6 εκατ. ευρώ για το 2011, ενώ στο νοσοκομείο Σπάρτης ο προϋπολογισμός περικόπτεται κατά 25%.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Λοβέρδου ότι οι περικοπές δαπανών για την λειτουργία των νοσοκομείων δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας, εκτός ότι δεν έχουν καμιά αξιοπιστία (ας θυμηθούμε πριν λίγο καιρό τι έλεγε ως υπουργός εργασίας), διαψεύδονται από την ίδια την καθημερινότητα.

Δεκάδες είναι τα νοσοκομεία σε όλη την χώρα με ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίες μετά την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα ότι οι μετατάξεις θα λογίζονται ως προσλήψεις είναι βέβαιο ότι δεν θα καλυφθούν. Στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, οι ελλείψεις σε προσωπικό ξεπερνάνε το 40% των οργανικών θέσεων.

Παράλληλα εφημερίες περικόπτονται και δεδουλευμένα δεν καταβάλλονται, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία κυρίως της περιφέρεις να μην μπορούν να εκδώσουν πλήρη και ασφαλή προγράμματα εφημερίας.

Πολλές κλινικές υπολειτουργούν ενώ άλλες δεν άνοιξαν ποτέ. (Αφορά το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων της περιφέρειας)

Οι κτιριακές υποδομές σε πολλές περιπτώσεις είναι τριτοκοσμικές. Πρόσφατα στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής εκκενώθηκαν κτίρια γιατί «έπεφταν τα ταβάνια».

Την ίδια στιγμή παραδίδεται το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος με τον τρόπο αυτό στην ουσία παραλαμβάνει την οικονομική διαχείριση των νοσοκομείων. Το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές θα αμείβονται με ποσοστό κέρδους το οποίο θα προσαυξάνεται κλιμακωτά στον βαθμό που οι δημόσιες δαπάνες θα συμπιέζονται, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών υγείας. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση στην ΕΕ των 27 σε επίπεδο υπηρεσιών Υγείας.

Επιπρόσθετα μια σειρά από μέτρα όπως, η καταβολή από τους ασφαλισμένους και όχι από τα ταμεία, του εισιτηρίου (το ύψος του οποίου αναμένεται να αυξηθεί από τα 3 ευρώ που είναι σήμερα) στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η μη κάλυψη βασικών εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία και η πρόβλεψη με λογικές Καιάδα, για του ανασφάλιστους και τους άπορους που αυξάνονται δραματικά, να τους χορηγούνται μόνο γενόσημα φάρμακα, αποτυπώνουν τις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης του Μνημονίου.

Με βάση το σκηνικό αυτό που διαμορφώνουν κυβέρνηση και Τρόικα, στη λογική της λογιστικοποίησης των πάντων, το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων θεωρείται αναπόφευκτο.

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και την πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας από την αυξημένη προσέλευση πολιτών κατά 30% περίπου, λόγω της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση που διαμορφώνεται για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα του συστήματος είναι τραγική.

Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη και επιστημονικές αναφορές στις οποίες επισημαίνεται ότι η ανεργία, η επισφαλής εργασία και η μείωση των εισοδημάτων, έχουν σημαντική επίδραση στη υγεία, μπορούμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι Κυβέρνηση και  Τρόικα βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

Ο ΣΥΝ δεν θα πάψει να αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες για ένα Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας- Πρόνοιας με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Πρόληψη, ενάντια στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε.

Τμήμα Υγείας