Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/12/2010

Δήλωση του εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ, Πάνου Σκουρλέτη για τη Σύνοδο κορυφής

Οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής δεν ανοίγουν το δρόμο για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Μια φράση μπορεί να αποτυπώσει το κλίμα των συζητήσεων συνόδου: νεοφιλελεύθερη στασιμότητα και μηχανισμός μόνιμης τιμωρίας.

Η άρνηση υιοθέτησης της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγου επιβεβαιώνει τη βαθιά πρόσδεση της σημερινής Ευρώπης σε μια ατελή νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την ευρωζώνη που εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τα γερμανικά συμφέροντα και διευρύνει τις ανισότητες στο εσωτερικό της.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στο νέο μηχανισμό στήριξης τους αναγορεύει σε ισότιμους θεσμοθετημένους παράγοντες διαμόρφωσης των όρων αντιμετώπισης των δημοσίων χρεών. Πρόκειται για μια επίσημη πλέον αποδοχή της πρωτοκαθεδρίας των αγορών. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, η πρόταση για δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της Συνθήκης  αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή, η πρόταση για πάγωμα στον κοινοτικό προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια,  βαθαίνει την κρίση και υπονομεύει την ανάπτυξη και την συνοχή της Ευρώπης.

Όσο για την παρουσία του πρωθυπουργού στη σύνοδο, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως δεν διαθέτει όραμα για την Ευρώπη, έχει ταυτιστεί μετά συμφέροντα  των κυρίαρχων κύκλων  του κεφαλαίου και αγνοεί τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας.   

To Γραφείο Τύπου