Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/12/2010

ΝΑ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ

Ανακοίνωση της προεδρείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής (Βρυξέλλες 17 Δεκεμβρίου 2010)

Με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τις 15 έως τις 17 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος του ΚΕΑ PierreLaurent, και οι αντιπρόεδροι του κόμματος: MarisaMatias, Maïté Mola, GrigorePetrenco και Αλέξης Τσίπρας εξέδωσαν χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, αυτή την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010, ενεργοποιεί τη διαδικασία απλουστευμένης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισσαβόνας ώστε να διευκολυνθεί η εγκατάσταση του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας» στις χώρες της ευρωζώνης. Ο σκοπός είναι να συνεχισθεί ο Μηχανισμός και μετά το 2013 εντάσσοντας τις εθνικές οικονομίες υπό την κηδεμονία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Κομισιόν. Δηλαδή, οι ηγέτες των κρατών μελών αποδέχονται την εγκατάσταση μηχανισμών κυρώσεων που στόχο έχουν την ένταξη των κρατών-μελών, των οποίων η οικονομία βρίσκεται σε κίνδυνο, σε καθεστώς επιτήρησης και μόνιμης λιτότητας, καθώς και την ένταξη των κοινωνιών τους σε καθεστώς επισφάλειας. Μια τέτοια προοπτική δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη των λαών και έκφρασή αυτής δια δημοψηφίσματος.

Το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών κάνει σήμερα τον λαό, τους ευρωπαίους μισθωτούς  να πληρώνουν για την καπιταλιστική κρίση με πολιτικές σκληρής λιτότητας, μείωσης των μισθών, αύξησης της ανεργείας και της ανασφάλειας, καθώς και δραστικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων που εφαρμόζονται τόσο από Δεξιές όσο και από Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Γνωρίζουμε ήδη το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ των λαών: η Ευρωπαϊκή Ένωση μετρά ήδη πάνω από 23 εκατομμύρια ανέργους, 80 εκατομμύρια φτωχούς, ενώ επεκτείνεται η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης. Αυτή η, χωρίς προηγούμενο, διεύρυνση της φτώχειας αγγίζει περισσότερο τις γυναίκες και τις ήδη πιο ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού. Επίσης, παντού οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τρόπο αισχρό αποτελώντας τα θύματα καταπιεστικών και επαίσχυντων πολιτικών.

Τη στιγμή που σε όλα τα σημεία της Ευρώπης οι εργαζόμενοι, οι λαοί διαδηλώνουν  ρητά την αντίθεσή τους σε αυτή την αναχρονιστική πολιτική, η Σύνοδος Κορυφής ενστερνίζεται τη λογική του νόμου του ισχυρού η οποία οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των λαών της Ευρώπης όσο και στο εσωτερικό των ίδιων των χωρών μας.

Η έξοδος της Ευρώπης, δηλαδή η έξοδος των λαών της Ευρώπης, από την οξυμμένη κρίση που διανύουμε, απαιτεί το αντίθετο: πολιτικές ενίσχυσης της εργασίας στις χώρες μας, την οικονομική, πολιτική και ως εκ τούτου δημοσιονομική κυριαρχία των κρατών μελών και την ενεργοποίηση μηχανισμών αλληλεγγύης.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που αποτελείται απο περίπου 40 πολιτικά κόμματα κρατών - μελών και μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλει να συμβάλει στην ανάπτυξη αντιστάσεων και τη σύγκλισή τους ώστε να τεθεί ένα τέλος σε αυτό που δεν είναι παρά μία «φυγή προς τα εμπρός» των πολιτικών ηγετών στις επιταγές του χρηματοπιστωτικού τομέα . Ενώ οι αρχιτέκτονες της Συνθήκης της Λισαβόνας συμβάλλουν στην δολοφονία της ιδέας της Ευρώπης, εμείς αντιθέτως, θέλουμε να της δώσουμε την κατεύθυνση στην οποία προσβλέπουν οι λαοί μας.

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε πλήρως την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν στις 16 Δεκεμβρίου, 15 ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ενώσεις και ΜΚΟ, στην Angela Merkel και τον Nikolas Sarkozy για τη φορολογία των οικονομικών συναλλαγών. Ζητούμε επίσης τον επαναπροσανατολισμό των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να μειωθεί η παντοδυναμία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προτίθεται να αξιοποιήσει το μέσο της «πρωτοβουλίας των πολιτών» , χωρίς αυτό να σημαίνει υπαναχώρηση της θέσης του σχετικά με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Δεκέμβρη, για να επιβάλλει στο προσκήνιο της δημόσιας ευρωπαϊκής συζήτησης την απαίτηση ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, που, σε αντίθεση με το λεγόμενο σχέδιο οικονομικής σταθεροποίησης, θα υποστηρίζει τα κράτη μέλη ενισχύοντας τις δημόσιες επενδύσεις τους στον τομέα στήριξης της εργασίας, της κατάρτισης και της έρευνας, της ανάπτυξης των δημόσιων υπηρεσιών και της υλοποίησης χρήσιμων υποδομών, ιδιαίτερα στον περιβαλλοντικό τομέα. Το ευρώ θα μπορούσε να γίνει μέσο νομισματικής συνεργασίας των λαών και να εξυπηρετεί στην παραγωγή και την ίση διανομή του πλούτου, την ισόρροπη ανάπτυξη και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Μόνο μέσα από την υπεράσπιση και την κατάκτηση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων καθώς και τον πλήρη έλεγχο των πολιτικών και οικονομικών επιλογών από τους λαούς, θα βγούμε ισχυροί από την τρέχουσα κρίση. Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς δηλώνει τη στήριξή του σε όλες τις λαϊκές ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις συμπεριλαμβανομένων της Γενικής Απεργίας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα καθώς και αυτής που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου στην Ισπανία.

To Γραφείο Τύπου