Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/12/2010

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Δ.Παπαδημούλη σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού

Έντονη κόντρα για την ακρίβεια στη Βουλή

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον Υπουργό Περιφεριακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού. Στην αναφορά του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στο 1,9%, στόχο  που προέβλεπε το Μνημόνιο και που έθεταν και οι ιθύνοντες της κυβέρνησης προεκλογικά. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας.

 Δ. Παπαδημούλης: «Ο πληθωρισμός τρέχει 2,5 φορές ταχύτερα από τις κυβερνητικές προβλέψεις”

       Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε χαρακτηριστικά: Κατά διαβολική σύμπτωση, χθες ανακοινώθηκε ο επίσημος πληθωρισμός που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, για το Νοέμβριο. Όταν κανείς προγραμματίζει πληθωρισμό 1,9% και έχει αποτέλεσμα 5%, αυτό είναι καραμπινάτη αποτυχία. Κύριε Ρόβλια, τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Αντί, λοιπόν, για 1,9% ο πληθωρισμός είναι 5%, δυόμισι φορές επάνω. Γιατί παρά την μείωση των αμοιβών, που τις κόψατε με το μπαλτά και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ανεβαίνουν οι τιμές; Πώς καταφέρατε αντί για την εσωτερική υποτίμηση, που είναι η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι αυτή η εσωτερική υποτίμηση «κουρεύουμε τις αμοιβές των εργαζομένων, αλλά κουρεύουμε και τις τιμές», εσείς καταφέρατε να εφαρμόζετε μια ακόμη πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική, που είναι «μειώνονται οι αμοιβές, αλλά ανεβαίνουν οι τιμές» κι έτσι κλέβετε και πρόσθετο εισόδημα από την τσέπη των εργαζομένων.

 Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απέδωσε την αύξηση των τιμών σε δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι έχετε ρημάξει τον τόπο και τον κόσμο στους έμμεσους φόρους. Πριν από λίγες ώρες αυξήσατε το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από 11% σε 13% και είχε προηγηθεί και η αύξηση από το 9% στο 11%. Δηλαδή, μέσα σε λίγους μήνες αυξήσατε την έμμεση φορολογία στα λαϊκά νοικοκυριά και τις αγορές τους και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κατά 50%. Ο δεύτερος είναι η αδυναμία σας να πιάσετε τη φοροδιαφυγή, να ανασυντάξετε τους φοροεισπρακτικούς και φοροελεγκτικούς μηχανισμούς που σας οδηγεί να επιβάλετε τους πιο άδικους και αντικοινωνικούς φόρους, τους έμμεσους, στα είδη πρώτης ανάγκης.

Ν. Ρόβλιας: «Οι τιμές στα σούπερ μάρκετς αυξήθηκαν το 2010 μόνο 1%!»

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι: Για πρώτη φορά ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, ήταν αρνητικός (-0,18%) και ότι την Πέμπτη 16/12/2010 η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση τιμών σε εξακόσια εξήντα είδη πρώτης ανάγκης από 1% έως 38% με αποτέλεσμα μια τετραμελής οικογένεια να έχει όφελος εξοικονόμησης 50 ευρώ το μήνα. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ουσία, δηλαδή οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης και όχι το νούμερο του πληθωρισμού. Να σας πω, λοιπόν, γιʼ αυτές τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές έχουν συγκρατηθεί σε αύξηση περίπου 1% από πέρυσι το Δεκέμβριο μέχρι φέτος το Δεκέμβριο, παρά την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο κ. Ρόβλιας απέδωσε τον ρυθμό του πληθωρισμού για το 2010 κατά 80% στους έμμεσους φόρους «οι οποίοι επιβάλλονται από τις τραγικές οικονομικές συνθήκες και όχι από σαδισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανταπαντώντας στον κ. Υφυπουργό στην δευτερολογία του, τόνισε: Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθωρισμός τρέχει δυόμισι φορές πάνω, από το στόχο που βάλατε. Αυτό είναι πρόσθετη απώλεια εισοδήματος για τους πολλούς και τους φτωχότερους. Λέτε «δεν το κάνουμε από σαδισμό». Αυξάνετε τους έμμεσους φόρους όχι από σαδισμό, αλλά από ανικανότητα, κύριε Ρόβλια. Σας πληροφορώ ότι ο πληθωρισμός του φτωχού νοικοκυριού είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο, γιατί μειώνονται οι τιμές σε προϊόντα όπως είναι τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις Plasma, τα gadgets. Εάν δείτε, όμως, τα τρόφιμα, εάν δείτε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, εάν δείτε αυτά που συνιστούν το καλάθι της νοικοκυράς, εκεί έχουμε αυξήσεις. Είναι ανικανότητα και της δικής σας Κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης της Νέας Δημοκρατίας, να μαζέψουν άμεσους φόρους απʼ αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν. Γιατί, η φοροδιαφυγή των πλουσίων είναι εθνικό σπορ και γιατί οι φοροελεγκτικοί και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας μαστίζονται από κομματισμό, αναχρονισμό και διαφθορά. Έτσι κάποιοι πληρώνουν στον εφοριακό, αλλά δεν πάνε στο Δημόσιο Ταμείο, πάνε σε κάποιες τσέπες διεφθαρμένων.

Εδώ έφθασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πει ότι στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, γιατί έχουν «καβούρια στις τσέπες τους». Κι αυτός αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση κάνει;

    Αυτό λοιπόν οφείλεται κατά 80% σχεδόν στο ότι ρημάξατε τον κόσμο στους έμμεσους φόρους γιατί αποτύχατε να μαζέψετε άμεσους φόρους όπως είχατε δεσμευτεί, γιατί δεν περιορίσατε ούτε τη φοροδιαφυγή ούτε την παραοικονομία ούτε τη φοροκλοπή και κατά το άλλο 20% γιατί στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, παρά τους ελέγχους «βασιλεύουν» οι εναρμονισμένες πρακτικές και τα καρτέλ.

Σʼ αυτούς τους δεκατέσσερις μήνες πόσες περιπτώσεις καρτέλ βρήκε και ξεκαθάρισε με πρόστιμα η Επιτροπή Ανταγωνισμού; Πόσες υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει, πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί, πόσα έχουν εισπραχθεί και γιατί η Κυβέρνηση -η οποία μέσα σε λίγες ώρες αφαίρεσε εισόδημα από εκατομμύρια Έλληνες με το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο- κάνει δεκατέσσερις μήνες για να βρει τον αντικαταστάτη του κυρίου Κυριτσάκη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν κι εσείς ομολογείτε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού «κοιμάται»;