Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/12/2010

Βασικά σημεία της ομιλίας του γενικού εισηγητή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιά, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2011

Κύριε Υπουργέ των Οικονομικών, μια υπηρεσία μπορείτε να προσφέρετε εσείς προσωπικά και η κυβέρνησή σας στον τόπο και τον ελληνικό λαό!

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ 2011

ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ

Αυτό που λέω δεν είναι ρητορική υπερβολή.

Είτε αυτός ο προϋπολογισμός θα αποσυρθεί, είτε στην προσπάθειά σας ως κυβέρνηση να τον εφαρμόσετε θα καταστρέψετε τη χώρα και θα διαλύσετε την κοινωνία.

Αυτό είναι το δίλημμα!

Έχουμε ενώπιον μας το χειρότερο, τον πιο άδικο και τον πιο ταξικά προσανατολισμένο προϋπολογισμό όχι μόνο της μεταπολίτευσης, αλλά ολόκληρης της μεταπολεμικής περιόδου.

Ένα προϋπολογισμό πραγματικό ΕΦΙΑΛΤΗ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Το πιο χαρακτηριστικό και αποκρουστικό στοιχείο αυτού του προϋπολογισμού είναι ότι συμπεριλαμβάνει ΜΕΤΡΑ, ως προς την πρόσθετη αύξηση των εσόδων και την πρόσθετη μείωση των δαπανών, συνολικού, πρόσθετου, ασύλληπτου για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ύψους 14,33 δις ευρώ!

Μέτρα τέτοιου συγκλονιστικού και πρωτοφανούς ύψους αλλά και τόσο αντιλαϊκού  χαρακτήρα, ουδέποτε έχουν ληφθεί μέσα σε ένα χρόνο στην ελληνική ιστορία σε ειρηνική περίοδο.

Πόλεμο, έχουμε, κύριοι της κυβέρνησης; Έχετε ξεκινήσει κοινωνικό πόλεμο;

Πόλεμο κατά του ελληνικού λαού; Υπό κατοχή βρίσκεται η χώρα; Στην κατοχή της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ;

Τα νέα μέτρα αυτού του τρομακτικού ύψους 14,3 δισ. αφορούν τόσο μέτρα αύξησης των εσόδων ύψους 7,830 δισ. ευρώ όσο και μέτρα μείωσης των δαπανών ύψους 6,250 δισ. ευρώ.

Αφορούν μέτρα που περιλαμβάνονται, ως δεσμεύσεις της χώρας, στο «νεοαποικιακό» μνημόνιο ύψους 8,2 δισ. ευρώ όσο και μέτρα ύψους 6,13 δισ. ευρώ που βρίσκονται εκτός μνημονίου.

Αφορούν, επίσης, σχετικά με τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο, τόσο μέτρα που ελήφθησαν το 2010 και θα έχουν επίπτωση στο 2011 ύψους 2,65 δισ. ευρώ, όσο και μέτρα που από το μνημόνιο προβλέπεται ότι θα ληφθούν το 2011 ύψους 4,55 δισ.  ευρώ.

Αυτά τα πρωτοφανή μέτρα 14,33 δισ., μέσα σε συνθήκες ύφεσης και λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων όχι μόνο θα έχουν εφιαλτικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά μπορούν να επιφέρουν και μια ανεπανάληπτη καταστροφή, αν όχι και τη χαριστική βολή στο μέλλον του τόπου για δεκαετίες!

Ποιοι θα πληρώσουν τα μέτρα πρόσθετου ύψους 14, 33 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011;

Μήπως οι πιο πλούσιοι σε αυτή τη χώρα;

Μήπως οι πολυεθνικές εταιρείες;

Μήπως οι μεγαλομέτοχοι των μεγάλων ελληνικών εταιρειών;

Μήπως όσοι έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία και πολύ μεγάλα εισοδήματα;

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ.

Οι πολύ πλούσιοι και οι πολύ μεγάλες εταιρείες  αντίθετα, μπορεί να βγουν κερδισμένοι από την κρίση και μέσα στην κρίση.

Τα 14,33 δισ. ευρώ θα τα πληρώσουν, πέραν από αυτά που ήδη πληρώνουν, κατά κύριο λόγο, αν όχι και αποκλειστικά, οι εργαζόμενοι από τα πλατιά λαϊκά στρώματα!

Θα τα πληρώσουν τα μικρά και μεσαία εισοδήματα!

Θα τα πληρώσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι πολύ μικροί επαγγελματίες  και η μικρομεσαία αγροτιά!

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα αφορούν οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι οποίες, ως επίπτωση των μέτρων του 2010 αλλά και αυτών που προβλέπονται να ληφθούν το 2011, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Τα μικρά και μεσαία εισοδήματα θα πληγούν κατά κύριο λόγο από την αύξηση του ΦΠΑ το 2010 αλλά και την αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13% που προβλέπεται για το 2011. Μαζί με αυτές τις επιπτώσεις θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις μεγάλες, εντός του 2010 και του 2011, αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Το σύνολο αυτών των νέων έμμεσων φόρων που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

Γενικά, από τα 14,330 δισ. ευρώ νέων μέτρων, εφόσον εισπραχθούν, τότε τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν άμεσα και έμμεσα περίπου 10 δισ. ευρώ! Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό δεν μπορεί να επισυμβεί παρά μόνο αν εξοντωθεί, σχεδόν, ο ελληνικός λαός!

Τα μεγάλα θύματα, κοινωνικά θύματα, των επιλογών σας είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κλείνουν σωρηδόν κατά χιλιάδες μέσα στην κρίση εξαιτίας των μέτρων και της αδιαφορίας σας.

Τα μεγάλα θύματα είναι οι μικροί και πολύ μικροί επαγγελματίες. Στο όνομα, μάλιστα, της απελευθέρωσης, δήθεν, σειράς επαγγελμάτων, εξουθενώνετε τους μικρούς, όπως έγινε στον κλάδο των φορτηγών ΔΧ, για να προωθήσετε στη θέση τους καρτέλ μεγάλων εταιρειών.

Τα μεγάλα θύματα, επίσης, είναι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες που βλέπουν χρόνο με το χρόνο να μειώνονται οι εθνικοί πόροι  για τη γεωργία και την κτηνοτροφία και κυρίως βλέπουν να φτωχαίνουν και να ξεκληρίζονται.

Το πιο μεγάλο, όμως, θύμα των κυβερνητικών επιλογών και του προϋπολογισμού του 2011 είναι ο κόσμος της μισθωτής εργασίας και η νεολαία.

Οι επιλογές κυβέρνησης-τρόικας και ο προϋπολογισμός του 2011 θα κάνουν πολύ πιο βαθιά από τις προβλέψεις την ύφεση.

Θα εκτινάξουν πάνω από το 1 εκατομμύριο τους ανέργους.

Θα πολλαπλασιάσουν τη φτώχεια και θα σαρώσουν τους μισθούς.

Σύμφωνα με τις ανομολόγητες επιδιώξεις σας το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων και πρώτα απʼ όλα των μισθωτών και συνταξιούχων πρέπει να πέσει, τουλάχιστον 50%. Τουλάχιστον στο μισό!

Κι αυτό θα επισυμβεί:

    Με την άμεση μείωση των συντάξεων

    Με την επιδρομή φορολογικών μέτρων και κυρίως έμμεσων φόρων

    Με την καλπάζουσα αύξηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας

    Με την όλο και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών όπως η Παιδεία και η Υγεία, με τις δαπάνες του προϋπολογισμού να υποχωρούν δραματικά

    Με τη μεγάλη ανεργία, όπου κάθε οικογένεια υποχρεώνεται να συντηρεί  και ένα, τουλάχιστον, άνεργο.

Αντί να προσπαθείτε  να «ΚΟΥΡΕΨΕΤΕ» το χρέος, επιχειρείτε να «ΚΟΥΡΕΨΕΤΕ ΓΟΥΛΙ» την κοινωνία. Να κουρέψετε «γουλί» τα λαϊκά εισοδήματα και ειδικά τα εισοδήματα της μισθωτής εργασίας.

Μέχρι πρότινος η κυβέρνηση μας έλεγε υποκριτικά ότι στόχος της είναι μόνο οι εργαζόμενοι στον δημόσιο, οι οποίοι είναι «ρετιρέ» και «παχυλά αμειβόμενοι»!

Τώρα αποκαλύπτεται ότι στόχος, ο πραγματικός και μεγάλος στόχος της κυβερνητικής αναλγησίας είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος της είναι ο εργαζόμενος των 800-900 ευρώ.

Στόχος της είναι όσοι δουλεύουν μερική απασχόληση.

Στόχος της είναι οι υπενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι.

Με το μέτρο της υπερίσχυσης των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ έναντι των ΚΛΑΔΙΚΩΝ, με τη μετατροπή της ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ από εργατικό σε εργοδοτικό πλεονέκτημα και τη διευκόλυνση των απολύσεων χωρίς ουσιαστική αποζημίωση σε περίοδο μεγάλης ανεργίας, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα οδηγούνται σε κατάρρευση.

Πάνε για μείωση σε πρώτη φάση κατά 40%!

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η κατάρρευση του κατώτατου μισθού και η κινεζοποίηση  απολαβών και εργασιακών σχέσεων.  Ιδού η επελαύνουσα βαρβαρότητα!

Την ίδια ώρα που λεηλατούνται μισθωτοί-συνταξιούχοι, η ασυδοσία και η φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζών, όχι μόνο παραμένει, αλλά και σκανδαλωδώς διευρύνεται.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

    Την ώρα που μειώνετε τη σύνταξη των 500 ευρώ ερχόσαστε να μειώσετε κατά 4 ολόκληρες μονάδες το συντελεστή φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων.

Πάνω από 300 εκ. ευρώ απώλεια εσόδων του Δημοσίου!

    Την ώρα που κόβετε τους μισθούς, δεν εφαρμόζετε και συνεχώς αναβάλλετε τον φόρο υπεραξίας για τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Είναι γνωστό ότι το Χρηματιστήριο δεν πάει καθόλου καλά. Είναι, επίσης, γνωστό, όμως, ότι και όταν το Χρηματιστήριο δεν πάει καλά, οι επιτήδειοι συνεχίζουν να κερδοσκοπούν και να κερδίζουν!

    Προχθές, ακόμα, ήρθατε με νομοθετική ρύθμιση και αναβάλλατε για άλλον ένα ακόμα χρόνο το φόρο 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ποιοι διαφημίζονται; Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις ή οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και αλυσίδες;

    Τέλος, πρόσφατα ενεργοποιήσατε νέες εγγυήσεις ύψους 25 δισ. προς τις Τράπεζες.

Έτσι, οι παροχές προς τις Τράπεζες μέσα στην κρίση έφτασαν το μυθώδες ποσό των 78 δισ. ευρώ!

Ξέρετε πόσο είναι τα 78 δισ. ευρώ?

1,5 περίπου φορά τα ετήσια έσοδα του Κράτους!

Αντιπροσωπεύουν, περίπου, τις κρατικές δαπάνες το 2011!

Γιατί, λοιπόν, αυτά τα «δώρα» στο Τραπεζικό κεφάλαιο;

Την ώρα, μάλιστα, που τα κέρδη του το 2010 θα φτάσουν το 1 δισ.;

Και κάτι άλλο!

Οι Εγγυήσεις του δημοσίου δίδονται και, με βάση αυτές τις εγγυήσεις  ή κατάθεση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, οι τράπεζες δανειοδοτούνται από την ΕΚΤ με το χαριστικό επιτόκιο 1%!

Δεν είναι σκάνδαλο αυτό;

Δεν είναι σκάνδαλο να έχουν δανειοδοτηθεί οι Τράπεζες  με 95 δισ. από την ΕΚΤ, με επιτόκιο 1%, και το ελληνικό δημόσιο να ληστεύεται από τις αγορές και τα spread να κινούνται στο 10%;

Γιατί η κυβέρνηση δεν αντιδρά;

Γιατί δεν διεκδικεί;

Κυβέρνηση των Τραπεζών έχουμε;

Η Ε.Ε. είναι όργανο των τραπεζιτών και του χρηματιστικού κεφαλαίου;

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση του τεράστιου δημόσιου χρέους πέραν της «τρόικας» και του «μνημονίου»

Η κυβέρνηση παραπλανά και εμπαίζει!

Διότι αυτές οι κυβερνητικές επιλογές νεοαποικιακής παράδοσης της χώρας είναι μονόδρομος μόνο για το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και την εγχώρια οικονομική και πολιτική κυρίαρχη τάξη.

Όχι, όμως, για τον τόπο και το λαό!

Υπήρχε και υπάρχει η εναλλακτική επιλογή της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, χωρίς όρους και κηδεμόνες και με στόχους:

    Τη διαγραφή σημαντικού μέρους του

    Τη δραστική μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο

    Τη θεσμοθέτηση ικανής περιόδου χάριτος

    Την επιμήκυνση των χρονικών ορίων αποπληρωμής του χωρίς συνολική επιτοκιακή επιβάρυνση.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης δεν είναι περίπατος.

Είναι επιλογή σύγκρουσης με το εγχώριο, ευρωπαϊκό και διεθνές κατεστημένο.

Είναι, όμως, η μόνη πρόταση που μπορεί να δώσει «ανάσα» στη χώρα, όχι για να συνεχίσει τον παλιό καταστροφικό δρόμο αλλά για να ακολουθήσει νέους προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς ορίζοντες.

Για εμάς η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι συνδεδεμένη:

    με το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών

    με μια ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες

    με μια ριζική και ριζοσπαστική αναδιανομή του πλούτου

    με την ανασυγκρότηση του κράτους και ένα νέο ρόλο του δημόσιου τομέα σε κρίσιμους και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας

    με την εφαρμογή ενός προγράμματος προοδευτικής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Αυτή την ώρα γίνεται επιτακτική ανάγκη, αν όχι και όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης:

    Η ήττα και η απομάκρυνση της παραδομένης και επικίνδυνης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου.

    Η ανατροπή του κατεστημένου δικομματικού πολιτικού σκηνικού

    Το άνοιγμα νέων προοδευτικών σοσιαλιστικών δρόμων από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Προϋποθέσεις για αυτό, είναι:

    Ένας πολύ πιο ισχυρός και πιο ενωμένος ΣΥΡΙΖΑ.

    Η προσπάθεια για τη διαμόρφωση της μεγάλης Αριστεράς με τη συμπαράταξη, πέρα από διαφορές, όλων των δυνάμεών της.

    Ο επίμονος προσανατολισμός για την ανάπτυξη μεγάλων ενωτικών ταξικών αγώνων και τη διαμόρφωση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού και σοσιαλιστικού ρεύματος μέσα στην ελληνική κοινωνία!