Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2005

Για την προτεινόμενη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Δήλωση του Αλ.Τσίπρα, μέλους ΠΓ και υπεύθ. για θέματα Παιδείας του ΣΥΝ

Σχετικά με την προτεινόμενη ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ο Αλ.Τσίπρας, μέλός της Π.Γ. και υπεύθυνος για θέματα Παιδείας του ΣΥΝ, δήλωσε:

Την ίδια στιγμή που σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, αποτελεί πρώτη είδηση η έρευνα της γραμματείας εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ, η οποία αναδεικνύει ότι η ελληνική οικογένεια καταβάλει 1 δις ευρώ το χρόνο στα φροντιστήρια, δηλαδή πάνω από το 1% του ΑΕΠ, η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ και το ΕΣΥΠ μοιάζουν να συμπεριφέρονται σαν τη στρουθοκάμηλο, χώνοντας το κεφάλι μέσα στην άμμο για να μη δουν κατάματα τη πραγματικότητα.

Όταν η παραπαιδεία αρμέγει τις τσέπες της ελληνικής οικογένειας, τα πανεπιστήμια κλείνουν γιατί δε μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές ανάγκες και οι συμβασιούχοι δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, η Κυβέρνηση επιχειρεί με τεχνάσματα να μετατρέψει το διάλογο για τη Παιδεία σε διαδικασία επικύρωσης των δικών της προτεραιοτήτων και επιλογών.

Αν η ατζέντα του διαλόγου για τη Παιδεία δεν αφορά στα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς, έτσι όπως αυτά κατατίθενται από τους επίσημους συνδικαλιστικούς τους φορείς, τότε ποιος αλήθεια είναι ο λόγος της συμμετοχής μας σε έναν εκ προοιμίου προκατασκευασμένο και υπονομευμένο διάλογο;

Αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής της πολιτικής, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, αναλαμβάνοντας όμως και την πολιτική ευθύνη των επιλογών της. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα είναι να κοροϊδεύει την ελληνική κοινωνία, προσποιούμενη ότι συνδιαλέγεται με τα κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θα εξετάσει σοβαρά την περαιτέρω συμμετοχή του στη διαδικασία του διαλόγου στο ΕΣΥΠ, από την αποδοχή ή μη των προτεραιοτήτων που θέτουν οι εκπαιδευτικοί φορείς στην ατζέντα του διαλόγου.

Σε κάθε περίπτωση θα σταθούμε πλάι στις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, στους αγώνες μαθητών, φοιτητών και γονιών για τη ποιότητα και το περιεχόμενο της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας.

To Γραφείο Τύπου