Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/06/2003

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος και οι Γ.Τόλιος, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική του κόμματος, Γ.Μπετσιμέας, υπεύθυνος Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Δ.Πανούσης, Γραμματεία Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ από τους Τζ.Καραμίχα, Πρόεδρο, Γ.Γκλαβάκη, Α' Αντιπρόεδρο, Αχ.Καραγκιοζόπουλος, Β' Αντιπρόεδρο, Μ.Γαϊτανίδη, Γεν.Γραμματέα και Γ.Τσιφόρο, Γεν.Διευθυντή.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

ΤΖ.ΚΑΡΑΜΙΧΑΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΕΓΕΣ):: Ζητήσαμε να έχουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς της Οικολογίας και των Κινημάτων, να ενημερώσουμε σαν ΠΑΣΕΓΕΣ για τις θέσεις μας, για το μεγάλο θέμα που είναι επίκαιρο και έχει μπει στο τελικό στάδιο το θέμα της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
΄Εχει σημεία σημαντικά τα οποία θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ελληνική αγροτική οικονομία. Δεν συμπεριλαμβάνει μέσα η πρόταση της Επιτροπής τα μεσογειακά προγράμματα κι αυτό είναι το σημαντικότερο ζήτημα που μας κάνει να ανησυχούμε. Και βεβαίως θεωρούμε ότι η αλλαγή φιλοσοφίας, η αποσύνδεση δηλαδή των επιδοτήσεων , της στήριξης από τον όγκο παραγωγής θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις, θα μειώσει την παραγωγή, θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιφερειακή οικονομία, στην τροφοδοσία, της μεταποίησης, της τυποποίησης συνολικά, στην απασχόληση και στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να δώσει ιδιαίτερη βάση και να πιέσει κι αυτός με τις δικές του δυνάμεις πάνω στους δικούς μας προβληματισμούς και νομίζω ότι ήταν μία πολύ καλή και εποικοδομητική συνάντηση.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Oι ΄Ελληνες αγρότες, ο αγροτικός τομέας βρίσκονται σε οριακό σημείο. Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία ότι οι προοπτικές θα γίνουν ακόμα δυσμενέστερες. Οι ΄Ελληνες αγρότες βιώνουν μια παρατεταμένη εγκατάλειψη και αδιαφορία. Δεν ήταν αναπόφευκτο να φτάσουμε σ΄ αυτό το σημείο, ώστε να κρίνεται η προοπτική του αγροτικού τομέα, που είναι τόσο κρίσιμος και για την εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό μας, τις περιφερειακές ισορροπίες και για την συγκράτηση του πληθυσμού.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη, γιατί επέλεξε πρακτικές οι οποίες δεν οδηγούν στην πρόταξη των πραγματικών συμφερόντων της αγροτικής οικονομίας, της χώρας μας, κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και τα μεσογειακά προϊόντα εξαιρούνται και οι επιλογές οι οποίες φαίνεται να κυριαρχούν, διαμορφώνουν δυσμενέστερες προοπτικές για τον ΄Ελληνα αγρότη, που εξακολουθεί να είναι ο φτωχότερος στην Ευρώπη και να πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος, την ίδια ώρα που ανάμεσα σ΄ αυτά που παίρνει ο παραγωγός και σ΄ αυτά που πληρώνει ο καταναλωτής, η ψαλίδα ολοένα και περισσότερο μεγαλώνει.
Είναι φανερό ότι τους αγρότες τους θυμούνται μονάχα κατά την προεκλογική περίοδο. Στις εκλογές του 2000 έταζαν ενίσχυση των εισοδημάτων, βελτίωση της παραγωγής, στήριξη των προϊόντων, έταζαν δεκάδες δισεκατομμυρίων υπέρ των αγροτών.
Οι φυσικοί φορείς του αγροτικού τομέα είναι έξω από τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ. Εξακολουθεί να υπάρχει δραματική έλλειψη σε υποδομές ανάπτυξης και σε υποδομές κοινωνικής προστασίας. Κρίσιμα προϊόντα για την ελληνική γεωργία και για την κοινωνική συνοχή, εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις, που φαίνεται να προωθούνται κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης της ΚΑΠ.
Εμείς, από την πλευρά του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας διαβεβαιώσαμε την ΠΑΣΕΓΕΣ ότι στις προτεραιότητες του πολιτικού μας προβληματισμού είναι η εξασφάλιση μιας σύγχρονης αγροτικής πολιτικής, η οποία να καλύπτει τις σημερινές διαρθρωτικές αδυναμίες, αλλά και τις συνέπειες της πολύχρονης εγκατάλειψης και της πολύχρονης κακής διαπραγμάτευσης όλων των κυβερνήσεων στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων.
Κατά συνέπεια χρειάζονται άλλη φιλοσοφία, άλλες πρακτικές και επιλογές. Κυρίως, χρειάζονται δομές παραγωγής αγροτικής πολιτικής, για τη χώρα μας, που λείπει, καίτοι μπήκαμε στον 21ο αιώνα.

To Γραφείο Τύπου