Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/06/2003

Ανακοίνωση του Συνασπισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η ημέρα του περιβάλλοντος, συμπίπτει με αποκαλύψεις για διαρροή κλοφέν στο κέντρο της πρωτεύουσας και με παράκαμψη της οδηγίας της Ε. Ε για την περιβαλλοντική πληροφόρηση. Βρίσκει την πρωτεύουσα της χώρας πνιγμένη στο φωτοχημικό νέφος και όλη τη χώρα χωρίς τις αναγκαίες δράσεις για τον περιορισμό τη διαχείριση και την ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων, και αντιμέτωπη με την πάγια τακτική της να αποφασίζει για χωροθετήσεις χωρίς συζήτηση, με αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στηριγμένες στο νόμο περί Ολυμπιακών αγώνων. Στο μεταξύ επιχειρούνται παρεμβάσεις στις δασικές ζώνες προστασίας, με επικείμενο ένα νόμο για τα δάση και τους βοσκότοπους που θα αλλάζουν τον ορισμό του δάσους χωρίς καμία συζήτηση με τους επιστημονικούς και τους περιβαλλοντικούς φορείς των πολιτών.

Ταυτόχρονα, με ένα πλέγμα νόμων, συχνά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, αποδίδεται η δημόσια γη στους καταπατητές της ενώ ξεπουλιόνται οι ακτές με μεγάλη ζημιά για το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία.

Για μία ακόμα χρονιά η χώρα δεν διαθέτει σχέδιο για την προστασίας της ποιότητας και της ποσότητας του υδατικού δυναμικού της , ενώ η κυβέρνηση επιστρέφει στην εκτροπή του Αχελώου παρά την αντίθετη άποψη της επιτροπής περιβάλλοντος αντιμετωπίζει αδύναμη την συγκέντρωση του πληθυσμού στην πρωτεύουσα και θέτει υπό αίρεση την ύπαρξη των ελεύθερων χώρων ιδιαίτερα της πρωτεύουσας, θυσία και αυτή στη μεγάλη ιδέα των ολυμπιακών αγώνων.

Είναι φανερό πια σε όλους ότι βρισκόμαστε με περιοδικές αποκαλύψεις στη δύνη διατροφικών σκανδάλων και πρακτικών που ενώ μεγιστοποιούν τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών ειδών διατροφής θέτουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές και γενικότερα τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα επιχειρείται αυτές τις ημέρες ο νομοθετικός διορισμός των διοικήσεων των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών έξω από το θεσμικό πλαίσιο που η ίδια η κυβέρνηση θέσπισε, με σκοπό να προωθηθούν άτομα της επιλογής της κυβέρνησης που δεν διαθέτουν ούτε την πείρα, ούτε την επιστημονική γνώση και εγκυρότητα για το σκοπό αυτό.

Δεν είναι τυχαίο που η χώρα, για μία ακόμα φορά σύρεται για θέματα περιβάλλοντος στο ευρωπαϊκό δικαστήριο πράγμα ασυνήθιστο για χώρα που ασκεί την προεδρία της ένωσης.

Αυτή η ημέρα περιβάλλοντος είναι μία από τις τελευταίας μιας ανούσιας προεδρίας της Ε. Ε στο χώρο του περιβάλλοντος που πέρασε χωρίς να αγγιχτούν τα μεγάλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ελλείμματα σε ορισμένες χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας και χωρίς τουλάχιστον προβληματισμό για τη περιβαλλοντική εναρμόνιση των χωρών της Ε. Ε.

Αντί των εκδηλώσεων δημοσίων σχέσεων με τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να τιμήσει την ημέρα του περιβάλλοντος, ο Συνασπισμός της αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας, πιστεύει ότι είναι ανάγκη να υποστηριχτεί το περιβαλλοντικό και οικολογικό κίνημα των πολιτών που περισσότερο από κάθε άλλο φορέα διασφαλίζει αγωνιστικά και αποφασιστικά ένα καλύτερο μέλλον για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα.

Γι αυτό καλεί τα μέλη του και όλους τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες να πυκνώσουν και να διευρύνουν το αυτόνομο δίκτυο το οργανώσεων που δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα.

Ο Συνασπισμός θα σταθεί στο πλευρό αυτού του κινήματος με όλη την πολιτική του δύναμη και την κοινοβουλευτική του παρουσία.

To Γραφείο Τύπου