Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/12/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα: Εκτεταμένη χρήση παράνομων χημικών κατά τις διαδηλώσεις της 15.12.2010

Σύμφωνα με δημόσια καταγγελία της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ (16.12.2010) που δημοσιεύτηκε και στον ηλεκτρονικό τύπο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 15.12.2010 στη Θεσσαλονίκη, μέλος της οργάνωσης περισυνέλεξε «φρέσκο» φιαλίδιο με το απαγορευμένο αέριο CS. Το φιαλίδιο αυτό είχε εκτοξευτεί από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων βίαιης διάλυσης των διαδηλωτών. Εκτός αυτού – όπως επισημαίνεται στην ίδια καταγγελία - ελέγχεται η πληροφορία και για χρησιμοποίηση του Admisite-DM, αερίου με υψηλή τοξικότητα και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία.

Όπως είχαμε σημειώσει και σε παλιότερη ερώτησή μας τον Μάρτιο του 2010, η χρήση των αερίων CS και CN, (βασικότερων συστατικών των σύγχρονων «δακρυγόνων»), από τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ ανάγκασε τον ΟΗΕ να καταλήξει στην Απόφαση 2603/16-12-1969, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, «καλούνται τα κράτη-μέλη να κάνουν σαφή δήλωση, ότι η απαγόρευση, που περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο της Γενεύης   να έχει εφαρμογή στην πολεμική χρήση όλων των χημικών, βακτηριολογικών και βιολογικών ουσιών (συμπεριλαμβανομένων των δακρυγόνων και άλλων βλαπτικών ουσιών), όσων υφίστανται σήμερα και όσων μπορεί να αναπτυχθούν στο μέλλον».

            Επιπρόσθετα βάσει της Σύμβασης του Παρισιού (1993), η οποία έχει κυρωθεί και από την Ελλάδα, η παραγωγή των χημικών ουσιών για στρατιωτικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί.

Με βάση τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ.Υπουργός

1)    Διαθέτει πράγματι και χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.  τέτοιας κατηγορίας (CS και Admisite-DM) απαγορευμένα αέρια;

2)    Αν ναι, πώς τα προμηθεύεται ενώ είναι απαγορευμένα και σκοπεύει άμεσα να τα καταστρέψει με ασφαλή τρόπο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών

Ηρώ Διώτη
Ν.Λάρισσας