Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/12/2010

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ

Σήμερα Τρίτη 21.12.2010, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, μεταξύ εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών (ΠΟΑΞΙΑ) και βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας κατέθεσαν κοινό ψήφισμα στους εκπροσώπους της Κ.Ο., Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ευαγγελία Αμμανατίδου και Βασίλη Μουλόπουλο, με το οποίο εξέφρασαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους ενόψει περαιτέρω όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική, τόσο όσον αφορά στις περαιτέρω περικοπές των εισοδημάτων τους όσο και το ρόλο που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στην αστυνομία: ως  κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στα  εργατικά και νεολαιίστικα κινήματα.

Οι πρόεδροι των ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την επαναφορά της πρότασης για σύσταση της διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Συγκεκριμένα, πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Δημήτρης Γεωργατζής αναφέρθηκε στον τραυματισμό του γραμματέα της νεολαίας Συνασπισμού Νάσου Ηλιόπουλου και σε άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας, τα οποία και καταδίκασε κρατώντας αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ευχαριστούμε το ΣΥΡΙΖΑ για την ανταπόκρισή του και ζητάμε να επανέλθει η πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία, για τα όρια και τα περιθώρια δράσης της. Όλοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται την ίδια ώρα που κατεβαίνουν να διαμαρτυρηθούν τα παιδιά μας και οι γυναίκες μας, εμείς είμαστε απέναντι. Θέλουμε να προστατεύσουμε τον συνάδελφό μας, αλλά και τις ζωές των πολιτών που  απειλούνται, όπως είδαμε πρόσφατα».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, αλλά και την αγωνία του για το πώς θα σταθεί όρθιος ως οργανισμός  η ΕΛΑΣ με τη συνεχή υποχρηματοδότηση: «Πολύ φοβόμαστε πως θα χρησιμοποιηθούμε από την πολιτική ηγεσία σαν κατασταλτικός μηχανισμός και καλούμε την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει αυτήν την τακτική». Στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις, πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Πειραιώς Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως απαιτείται πολιτική λύση στα προβλήματα των πολιτών και όχι αστυνομική βία και καταστολή. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είχαμε μια δημιουργική, χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση. Χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε πως δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να αντιμετωπίζει μʼ αυτόν τον τρόπο τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν.

Θα στηρίξουμε την πρόταση σύστασης διακομματικής επιτροπής που να εξετάζει τη λειτουργία της αστυνομίας.

Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται η οικονομική υποβάθμιση των αστυνομικών. Θεωρούμε απαράδεκτες τις περαιτέρω περικοπές των εισοδημάτων των αστυνομικών.

Δεν ταιριάζει στον αστυνομικό ο ρόλος του μπαμπούλα για τον αγωνιζόμενο πολίτη!»

Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου εξέφρασε, με τη σειρά της, την ανησυχία της για τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος επεσήμανε πως οι αστυνομικοί ζουν σε μια αντίφαση, καθώς πλήττονται από τα μέτρα και ταυτόχρονα καλούνται να λάβουν μέτρα για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές. Αναφέρθηκε επίσης στο ανησυχητικό φαινόμενο κλιμάκωσης της αστυνομικής βίας, της ύπαρξης και της δράσης αστυνομικών με πολιτικά και καλυμμένα τα πρόσωπα μέσα σε μπλοκ διαδηλωτών, αλλά και στη νέα τακτική της ΕΛΑΣ να διαλύει τις διαδηλώσεις.

To Γραφείο Τύπου