Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2010

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μ.Αγρολάμπος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τον προϋπολογισμό του 2011, τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις

Για την στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Ο παραλογισμός οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους στις κομματικές συσκέψεις ή να τα λένε και από το βήμα της βουλής και μετά να ψηφίζουν μπορεί να εκτονώνει  όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ  νιώθουν «σάντουιτς» ,από την μια οι πιέσεις και οι αντιδράσεις της βάσης του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ο φόβος της διαγραφής , η προσδοκία ενός υπουργείου, ο κίνδυνος εκλογών με λίστα, αλλά τους πολίτες τους εκνευρίζουν.

 Αυτή η στάση οφείλεται σε δύο λόγους, ο ένας είναι ότι μεγαλώνει η αντίδραση ενός πολύ μεγάλου μέρους της βάσης του ΠΑΣΟΚ βλέποντας την κυβερνητική πολιτική να σαρώνει και να ισοπεδώνει όχι μόνο εισοδήματα αλλά και τα συμφέροντα και τις προοπτικές ζωής του κόσμου που ψήφισε την κυβέρνηση με άλλες προσδοκίες. Τα νούμερα του προϋπολογισμού  δεν βγαίνουν και  η αποτυχία της κυβέρνησης να πιάσει την φοροδιαφυγή , να βάλει τους πλούσιους να πληρώνουν φόρους, να κινητοποιήσει τις παραγωγικές επενδύσεις και στο δημόσιο  και στον ιδιωτικό τομέα φέρνουν το κυβερνητικό δίλημμα ή μνημόνιο ή χρεοκοπία που κάποιους τους είχε πείσει, να αντικαθίσταται από μια εφιαλτική προοπτική και μνημόνιο και ελεγχόμενη χρεοκοπία την στιγμή και με τον τρόπο που θα βολεύει τους δανειστές μας και κυρίως τις γαλλογερμανικές τράπεζες. 

Για τα σενάρια εκλογών και τους αυταρχικούς εκβιασμούς της κυβέρνησης και την εκ δεξιών διεύρυνση του μνημονιακού μπλοκ

Δεν αποκλείεται το σενάριο των προώρων εκλογών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αυτή την πολιτική όσα μέτρα αυταρχισμού και αν χρησιμοποιήσει, κατ επείγοντα, κομματικές πειθαρχίες, διαγραφές κλπ  δεν μπορεί να πάει μακριά διότι έχει μια ραγδαία φθορά μέσα στην κοινωνία και σ ένα μεγάλο κομμάτι της ραχοκοκαλιάς  που έφερε και κράτησε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για χρόνια.  Υπάρχει και μια αυξανόμενη κινητικότητα για ανασυγκρότηση και διεύρυνση του μπλοκ που θα στηρίξει την πολιτική του μνημονίου με δάνειες υποστηρίξεις εκ δεξιών του .  Ήδη στο προσκήνιο πέρα από τις ζυμώσεις του παρασκηνίου είναι καθαρό ότι ο μαϊμού αντιμνημονιακός φερετζές της ΝΔ σιγά σιγά τροποποιείται σε μια στάση που στα κρίσιμα συμπράττει επί της ουσίας και στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Το επόμενο διάστημα θα παιχτεί έντονα η ενίσχυση της συναινετικής δοσολογίας της ΝΔ έναντι της κυβερνητικής πολιτικής, διότι η ΝΔ έχει σκελετούς στα ντουλάπια της και μεγάλες ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ,  με ορατό αντάλλαγμα μια πιθανή οριστική ματαίωση, έναν ενταφιασμό της περίφημης  εξεταστικής περί την οικονομία.

Αν κρίνουμε τα μέτρα που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση  με τα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα δούμε  περισσότερες ομοιότητες με το προγράμματος ΝΔ παρά με του ΠΑΣΟΚ.  Βεβαίως τώρα βλέπουμε μερικούς υπουργούς της νέα κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εφαρμόζουν αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με τον φανατισμό του νεοφώτιστου, ορισμένες φορές έχουν μια τάση ζηλωτών του μνημονίου και  είναι πιο πιστοί ακόμη και από τον ίδιο τον Στρος Καν.

Για τον προϋπολογισμό του 2011

Το 2010 εφαρμόστηκε μια πολιτική που έφερε ύφεση, ανεργία, ένταση των ανισοτήτων και μεγάλωσε και το χρέος εξ αιτίας της συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Η πολιτική που προγραμματίζει ο προϋπολογισμός για το 2011 προβλέπει ύφεση -3%, εκρηκτική άνοδο της ανεργίας από το 12,5% στο 14,5% κατά την κυβέρνηση και στο 15,2% κατά την κομισιόν  και μια αύξηση περεταίρω του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Χρειάζεται είναι αλλαγή που να οδηγήσει σε ανάπτυξη με κινητοποίηση και δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, περιστολή δαπανών όχι των  παραγωγικών αλλά των πελατειακών και κομματικών. Αν δεν περιοριστεί η φοροδιαφυγή όλη αυτή οδυνηρή πολιτική σε βάρος των ασθενέστερων θα αποδειχθεί σισύφεια, θα τα παίρνει από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και θα τα δίνει στους δανειστές, «ο πίθος των Δαναΐδων».Η κυβέρνηση δεν  έχει την πολιτική βούληση να πάρει μέτρα τομές για την ανασύνταξη, την εξυγίανση, την αποκομματικοποίηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς στους φοροελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς . Η κυβέρνηση που πέρασε σε  6 ώρες το αντεργατικό νομοσχέδιο έκανε 12 μήνες να διορίσει διοικητές στις εφορίες. Στην Ελλάδα που οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν τα λέει  μόνο η αριστερά, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που συνέταξαν οι κυβερνητικοί η διαφυγή του ΦΠΑ κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη είναι 12% ενώ στην Ελλάδα είναι 30% δηλαδή ο ΦΠΑ που τον πληρώνουν οι καταναλωτές  εισπράττεται και δεν αποδίδεται στα ταμεία. Αυτό αντιστοιχεί σε 5 δις ευρώ ετησίως. Το μισό να έπιαναν, είναι πάνω από 1% περιορισμός του ελλείμματος.

Για την διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού

Δυστυχώς ενώ η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, συνεχίζουν να γίνονται οι κομματικοί μονόλογοι που γινόταν τα τελευταία  35 χρόνια για την ψήφιση του προϋπολογισμού.  Για παράδειγμα αν και οι 300 βουλευτές θελήσουν να μειωθεί ένα κονδύλι για τους εξοπλισμούς και να αυξηθεί ένα κονδύλι για την στήριξη των ανέργων δεν μπορούμε να το κάνουμε διότι η κυβέρνηση διατηρεί αυτήν την αναπηρία για την βουλή να μην μπορεί να τροποποιεί κονδύλια του προϋπολογισμού  όπως γίνεται σε άλλες χώρες και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

To Γραφείο Τύπου