Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργισμένοι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι για παρακράτηση έναντι οφειλών από τη β΄ δόση των κοινοτικών ενισχύσεων από την ΑΤΕ

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μας είναι γνωστό ότι καμία παρακράτηση δεν μπορεί να διενεργηθεί από τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις των δικαιούχων πριν την καταβολή κατά το 100% του δικαιούμενου ποσού στο λογαριασμό τους.

Αυτό διευκρινίστηκε και απαντήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προ διμήνου.

Βάσει αυτού η ΑΤΕ άρχισε την πληρωμή της β΄ δόσης, δηλαδή του υπόλοιπου 50% των επιδοτήσεων-ενισχύσεων και παρακρατεί από το υπόλοιπο 50% χρήματα για δανειακές υποχρεώσεις των αγροτών.

Ο συμψηφισμός αυτός γίνεται σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και σκληρής οικονομικής ύφεσης για τα οποία έπρεπε η ΑΤΕ να δείχνει μεγαλύτερη ανοχή.

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πάγεια έξοδά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Το πρόβλημα αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των αυξημένων αναγκών και εξόδων εξόφλησης υποχρεώσεων για αγορά αγροεφοδίων και ζωοτροφών, του έτους 2010.

Κατόπιν όλων αυτών κρίνεται αναγκαία η καταβολή ολόκληρης της βʼ δόσης των επιδοτήσεων-ενισχύσεων

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να πληρωθεί ολόκληρο το δικαιούμενο ποσό της βʼ δόσης χωρίς περικοπές και συμψηφισμούς προκειμένου να ελαφρυνθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Κριτσωτάκης Μιχάλης