Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ. Μ.Κριτσωτάκη: Απαράδεκτος αποκλεισμός από τις εισαγωγικές εξετάσεις μαθητή - μετανάστη

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Ο Temour Maxoudov του Erkin, υπήκοος του Ουζμπεκιστάν γεννημένος το 1991, ήρθε στην Ελλάδα το 2000 με την μητέρα του.

Το 2003 η μητέρα του παντρεύτηκε  Έλληνα υπήκοο και λόγω αυτού του γεγονότος έχει πενταετή άδεια παραμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Ο μικρός Temour  εγγράφηκε και παρακολουθεί κανονικά έως σήμερα το ελληνικό σχολείο. Φέτος τελειώνει το Λύκειο και ετοιμάζεται να πάρει μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ.

Όμως οι ελπίδες του φαίνεται να ψαλιδίζονται, διότι δεν έχει ούτε διαβατήριο του Ουζμπεκιστάν, καθότι εισήλθε στην Ελλάδα εγγεγραμμένος στο διαβατήριο της μητέρας του, ούτε άδεια παραμονής στην Ελλάδα, διότι δεν του ανανεώθηκε όπως της μητέρας του.

Η αίτησή του, προς την Δ/νση Αστικής Κατάστασης & Αλλοδαπών & Μετανάστευσης Ν. Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης, για ανανέωση της άδειας παραμονής απορρίφθηκε.

Επειδή η  κατάσταση είναι εξοντωτική για έναν νέο άνθρωπο, που βλέπει μπροστά του το αδιέξοδο,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.    Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε o μικρός Temour Maxoudov να λάβει τα δικαιώματα που του αναλογούν, παρακάμπτοντας διάφορα τυπικά και γραφειοκρατικά εμπόδια;

2.    Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, ώστε να δοθεί το δικαίωμα και η δυνατότητα στον μικρό  Temour Maxoudov να λάβει μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις του 2011 για τα ελληνικά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης