Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σε επίσχεση εργασίας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο Πολίχνης.

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Σε επίσχεση εργασίας αναγκάστηκαν να καταφύγουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πολίχνης για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα μηνών, τα οποία δεν τους καταβάλλονται λόγω περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π) και κακού οικονομικού προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής.

Στους παραπάνω περιλαμβάνονται 60 εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμένεται να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, αλλά μέχρι να εκδοθεί το ΦΕΚ με τους οριστικούς πίνακες, απασχολούνται προσωρινά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν εδώ και 4 μήνες απλήρωτοι. Επιπλέον δεν θα προσληφθούν ούτε και μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων κατά τη διάρκεια του 2011, στο πλαίσιο της αναστολής των μόνιμων διορισμών, και με βάση την εξαιρετικά επείγουσα  εγκύκλιο του ΥΠΕΣ  42781/28.7.2010. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην υπάρχει στην ουσία υπηρεσία καθαριότητας για την περιοχή της νέας δημοτικής κοινότητας Πολίχνης του νέου Δήμου του Παύλου Μελά.

Στην ίδια μοίρα βρίσκονται επιπλέον 80 εργαζόμενοι στα τμήματα καθαριότητας & πρασίνου και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, οκτάμηνης απασχόλησης με συμβάσεις ΙΔΟΧ, προγραμματικών συμβάσεων με τον ΟΑΕΔ, καθώς και με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου και οι οποίοι, ενώ αναμένουν την απόλυσή τους, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε έως οκτώ μήνες.

Επειδή το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμής των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους των ΟΤΑ πήρε μεγάλες διαστάσεις  μετά την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση και αναμένεται να ενταθεί κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Επειδή η πληρωμή των δεδουλευμένων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αποτελεί όρο επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Επειδή οι δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαιτέρως στους ευαίσθητους τομείς της καθαριότητας, της δημόσιας υγείας και της παιδικής φροντίδας.

Επειδή, λόγω της υπολειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών, υπάρχει ο κίνδυνος της παραχώρησης του έργου τους σε ιδιώτες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους;

2.    Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμου Πολίχνης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Τάσος Κουράκης