Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2010

Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους δήμους όλης της χώρας καθώς και για τις δυσμενείς εξελίξεις που έρχονται το 2011, το 2012 και το 2013, όπου αναμένεται περικοπή πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση περίπου 3 δισ. Και αν κανείς συνυπολογίσει και το 1,5 δισ. περίπου των παρακρατηθέντων κεντρικών αυτοτελών πόρων μιλάμε για 4,5 δισ. λιγότερα στην τριετία.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μια πολιτική ασφυξίας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η μείωση πόρων πολύ γρήγορα θα μετακυλιστεί στους ίδιους τους πολίτες, πράγμα το οποίο πρέπει να αποφύγουμε, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα.

Εμείς προβληματιζόμαστε και θα σταθούμε βέβαια στο πλευρό των δημάρχων, των δήμων που θα διεκδικήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις άμεσες ανάγκες και υποχρεώσεις τους, όμως προβληματιζόμαστε με το που μπορεί να φθάσει αυτή η πολιτική.

Το 2011 θα είναι έτος διάλυσης του κοινωνικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης αν όλα αυτά υλοποιηθούν. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια ριζική στροφή στην ακολουθούμενη πολιτική. Είναι αναγκαίο οι πολίτες να διεκδικήσουν αλλαγές, ανατροπές, διότι βουλιάζουμε –όχι ο Καλλικράτης, όπως είπε ο κ. Κακλαμάνης- βουλιάζουν οι δήμοι, βουλιάζει η αυτοδιοίκηση, βουλιάζει το κοινωνικό κράτος και πρέπει να υπάρξει άμεσα μια ριζική αλλαγή, διότι τα πράγματα θα γίνουν το επόμενο διάστημα πολύ χειρότερα.

Ευχόμαστε στην ΚΕΔΚΕ αλλά και στους νεοεκλεγέντες δημάρχους να έχουν το σθένος του αγώνα και της διεκδίκησης, για να επιβιώσουν οι τοπικές κοινωνίες.

To Γραφείο Τύπου