Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/06/2003

Η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση στο απόσπασμα

Τις τελευταίες ημέρες διαδραματίζονται πρωτοφανή γεγονότα στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, με κύρια αιχμή τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία της Αττικής (Δρομοκαϊτειο και ΨΝΑ).

Οι εργαζόμενοι στα δύο ψυχιατρεία κινητοποιούνται, όχι μόνο για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, αλλά και κατά κύριο λόγο για να μπορούν να ασκούν το έργο τους αξιοπρεπώς και χωρίς την απειλή κοινωνικών διώξεων, που τελευταία έχουν πάρει την μορφή καταιγίδας.

Η ψυχιατρική στις μέρες μας δεν μπορεί να ασκείται με το πιστόλι στον κρόταφο και με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή ασκείτε το έργο σας κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες κινδύνου για τους ασθενείς ή συλλαμβάνεστε».

Με βιομηχανία διώξεων και κατατρομοκράτηση των λειτουργών της ψυχικής υγείας δεν μπορεί να υπάρξει ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αντίθετα ενεργοποιούνται συντηρητικά αντανακλαστικά και φόβος απέναντι στην ψυχική αρρώστια και τον άρρωστο.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί στην παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Αττική και καλείται να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Είναι αδιανόητο ο Υπουργός Υγείας, που είναι καθηγητής της Ψυχιατρικής, να μην παίρνει θέση σε τέτοιου είδους θέματα και να αφήνει να διογκώνεται το τεράστιο πρόβλημα.

Τμήμα Υγείας