Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/06/2003

Οχι στο εμπάργκο της Ε.Ε. κατά της Κουβάς!

Ιδιότυπο "εμπάργκο" σπεύδει να επιβάλει η Ε.Ε. κατά της Κούβας, επικαλούμενη με έκδηλα επιλεκτικό τρόπο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο περιορισμός και η υποβάθμιση των διμερών κυβερνητικών επαφών σε μια περίοδο επωφελούς και για τις δύο πλευρές ανάπτυξης των σχέσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Κούβα, έρχεται να εναρμονιστεί με την πολιτική των απροκάλυπτων πιέσεων που ασκούν από καιρό οι ΗΠΑ κατά της Αβάνας. Πολιτική που εντάσσεται στην υπονόμευση και κατάλυση της ανεξαρτησίας των λατινοαμερικανικών χωρών που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι περικλείονται στον «αυλόγυρό» της.

Η απαράδεκτη αυτή στάση της Ε.Ε., για την οποία ιδιαίτερες ευθύνες φέρει η Προεδρία του κ. Σημίτη, πλήττει τα συμφέροντα του κουβανικού λαού και δεν εξυπηρετεί την λύση των προβλημάτων που προσχηματικά επικαλείται η δικαιολόγησή της.

Ο ΣΥΝ εκφράζει για μια ακόμη φορά την αμέριστη αλληλεγγύη του προς την Κούβα, από θέση αρχών, η οποία δεν επιτρέπει "συμψηφισμούς" ανάμεσα στο υπαρκτό πρόβλημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη μια, και στην ωμή επεμβατική πολιτική, από την άλλη, που εγκαινίασαν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας, την οποία ακολουθεί τώρα και η Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου