Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/12/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τον κρατικό προϋπολογισμό


δείτε το βίντεο


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιοι ακριβώς σε αυτή την αίθουσα έχουν πουλήσει τη ψυχή  τους και ποιοι όχι, όπως δήλωσε και ο υπουργός των οικονομικών. Ή ποιοι την έχουν υποθηκεύσει σε αλλότρια συμφέροντα.

Αυτό που είμαι σε θέση να σας πω είναι πως με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, και με τη πολιτική της επιλογή να εφαρμόσει τις επιταγές του μνημονίου, υποθηκεύεται το μέλλον των επόμενων γενεών, όπως πρόλαβε να μας αποκαλύψει πριν αποδημήσει και ο μακαρίτης κος Σκιόπα.

Υποθηκεύετε το μέλλον και καταστρέφετε κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία.

Γιατί η σπουδή σας, εν μέσω αυτής της απελπιστικής κατάστασης για την κοινωνία, να εξοικονομήσετε με κάθε τρόπο επιπλέον 14δις, σημαίνει βουτιά στην ύφεση, σημαίνει πρωτοφανέρωτη έκρηξη της ανεργίας, σημαίνει καθήλωση της εσωτερικής ζήτησης, σημαίνει χρεοκοπία για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Με λίγα λόγια, με το προϋπολογισμό που καταθέσατε, κύριοι της κυβέρνησης, μας ζητάτε να ξεχάσουμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Μας ζητάτε το 2011, να γίνει έτος μηδέν για την ελληνική κοινωνία και στο τέλος του, σε ένα χρόνο από σήμερα να συζητάμε σε αυτή την αίθουσα για το προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας, τριτοκοσμικής, με τα 2/3 της κοινωνίας της αποκλεισμένους, φτωχούς και περιθωριοποιημένους. 

Αυτό μας ζητάτε και αυτό ακριβώς ζητάτε εκβιαστικά να ψηφίσουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας. Αυτό παρουσιάζετε ως μονόδρομο στην ελληνική κοινωνία.

Από μια άποψη, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ως κυβέρνηση στους στόχους που έχετε τα πάτε περίφημα.

Στο στόχο σας και στόχο του μνημονίου που συνυπογράψατε με τη τρόικα, να πτωχύνετε τους έλληνες, να πτωχύνετε το λαό, τα πάτε μια χαρά.

Και ενδεχομένως να καμαρώσετε αργότερα και στην ομιλία σας κύριε πρωθυπουργέ για τα επιτεύγματά σας.  

Μειώσαμε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες, θα μας πείτε.

Συγχαρητήρια.

Μειώσατε το έλλειμμα κατά έξι μονάδες και αυξήσατε την ύφεση στο 4,2%.

Συνολικά στη τριετία 2009- 2011 θα μειωθεί κατά 9,5 μονάδες το ΑΕΠ, ενώ η καταγεγραμμένη ανεργία ήδη βρίσκεται στο 12% και σύμφωνα με το ΙΝΕ- ΓΣΕΕ, δεν αποκλείεται να υπερβεί και το 18%, αν δεν αλλάξετε πολιτική.

Σας λένε τίποτα αυτά τα στοιχεία;

Όχι δε σας λένε.

Δεν είναι αριθμοί κύριε πρωθυπουργέ. Είναι άνθρωποι. Άνθρωποι που μένουν άνεργοι κατά χιλιάδες κάθε μέρα.

Τι έχετε να τους πείτε;

Ότι το κάνετε για να σώσετε τη χώρα από τη χρεοκοπία;

Δηλαδή ότι τους κάνετε φτωχούς και εξαθλιωμένους για να τους σώσετε από τη χρεοκοπία;

Δε θα σας πιστέψουν.

Και δε θα σας πιστέψουν γιατί ωραίο το παραμύθι με το δράκο αλλά λίγο πρησμένο τον βλέπουμε το δράκο τώρα τελευταία.

 Ο κόσμος έχει πλέον καταλάβει ότι όλα αυτά που περνάει δεν γίνονται για το χρέος.

Μπήκαμε στο μνημόνιο με χρέος, με τα αναθεωρημένα στοιχεία, 126% του ΑΕΠ και μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του μνημονίου, φτάσαμε ήδη στο 142.5% του ΑΕΠ.

Και του χρόνου, το 2011, χρονιά κατά την οποία ο κος Παπακωνσταντίνου μας διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές να δανειστεί, το χρέος αναμένεται να φτάσει στο  153% του ΑΕΠ.

Άρα τι μας λέτε ότι υποβάλετε το λαό σε αυτή τη δοκιμασία για να γλιτώσουμε την περιπέτεια της χρεοκοπίας.

Αφού με τα μέτρα και τη πολιτική σας, δηλαδή με την ύφεση και με το τοκογλυφικό δανεισμό του μνημονίου, διογκώνεται το χρέος αντί να μειώνεται.

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Βουλιάζετε την Ελλάδα, στην ύφεση και στη κρίση χρέους, γιατί το τελευταίο που σας ενδιαφέρει, εσάς και τη τρόικα και την οικονομική ολιγαρχία που σας στηρίζει, ντόπια και ξένη, είναι το χρέος.

Το είπε άλλωστε  καθαρά και ο Δανός επιθεωρητής του ΔΝΤ, ο κος Τόμσεν.

Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και η κατάργηση κάθε προστασίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσετε τη δυνατότητα στο μεγάλο κεφάλαιο να έχει απρόσκοπτη κερδοφορία.

Φτιάχνετε για το μεγάλο κεφάλαιο και για τον ΣΕΒ την Ελλάδα των ονείρων τους, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε εφιάλτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ιδίως των νέων.

Των νέων που μαζικά εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας τη τύχη τους στο εξωτερικό. Και κυρίως το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που δεν ανέχεται μετά από πολυετείς σπουδές μια ζωή δίχως αξιοπρέπεια, όπως αυτή που εσείς με τη πολιτική σας τους προδιαγράφετε.             

Και αυτή η διαγραφόμενη τάση μετανάστευσης του πιο ελπιδοφόρου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, συνιστά σήμερα μέγιστο εθνικό κίνδυνο, με ανυπολόγιστες συνέπειες, κοινωνικές και πολιτισμικές.

Αλλά φαίνεται αυτά δεν σας πολυαπασχολούν εσάς τους σοσιαλιστές.

Γιατί όπως είπε ο κος Παπακωνσταντίνου, θέτοντας για άλλη μια φορά το ψευδές και εκβιαστικό δίλημμα : δεν είναι σοσιαλιστικό να πτωχεύσει η χώρα, αλλά είναι εξόχως σοσιαλιστικό να πτωχύνει ο λαός της.

Διότι αυτό επιδιώκετε και δεν είναι ρητορικό σχήμα.

Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής του μνημονίου: Το περιβόητο επιχείρημα της εσωτερικής υποτίμησης.

 Ότι δηλαδή με την εξαθλίωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα πέσουν οι τιμές, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, η οικονομία θα γίνει ανταγωνιστικότερη και θα ανακάμψουμε.

Πρόκειται για αστεία επιχειρήματα. Ούτε εσείς οι ίδιοι που τα λέτε δεν τα πιστεύετε.

Διότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι κυρίως πρόβλημα τιμών, αλλά έχει διαρθρωτικές διαστάσεις που συνδέονται με την και στρεβλή παραγωγική βάση.

Και πέραν αυτού, η περιβόητη εσωτερική υποτίμηση, μέχρι τώρα στη πράξη λειτουργεί αποκλειστικά σε βάρος των μισθών, όχι όμως και σε βάρος των τιμών.

Παρ όλες τις περικοπές ο πληθωρισμός είναι στο 5%.

Δεν σας λέει τίποτα αυτό;

Θεωρείτε ακόμα ότι το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των μειωμένων εξαγωγών είναι οι υψηλοί μισθοί;

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στον λόγο κερδών προς μισθούς. Δεν το ξέρετε; Μάθετε το. Σας καταθέτω σχετικό πίνακα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δείτε τα αποτελέσματα. Τσακίσατε μισθούς και εργασιακές σχέσεις, απελευθερώσατε απολύσεις, αλλά οι εξαγωγές μειώθηκαν αντί να αυξηθούν.

Δε σας λέει κάτι αυτό, γιατί συνέβη;

Διότι οι εταιρείες που εξάγουν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την εσωτερική ζήτηση.

Διότι όλες οι χώρες στις οποίες εξάγουμε ακολουθούν και αυτές πολιτικές λιτότητας.

Διότι βελτίωση εξαγωγών χωρίς επενδύσεις σε τεχνολογία, έρευνα και καινοτομία δε γίνεται.

Χωρίς δημόσιες επενδύσεις τις οποίες περικόπτετε, δε γίνεται. Ακόμα κι αν φτάσετε τους μισθούς σε επίπεδα Ινδίας και Κίνας.

Η πολιτική σας, λοιπόν, οδηγεί με ταχύτητα από το δημοσιονομικό εκτροχιασμό στο κοινωνικό εκτροχιασμό που προκαλεί το εκρηκτικό μίγμα ύφεσης, πληθωρισμού ανεργίας και λουκέτων στην αγορά.

Αλήθεια, κε πρωθυπουργέ, έχετε εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά ή δε σας μένει χρόνος να ασχοληθείτε με πεζά θέματα.

Και επειδή καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, να βγείτε εσείς ο ίδιος μια βόλτα για να αποκτήσετε εικόνα, τουλάχιστον μην κρύβεστε από τους ίδιους τους βουλευτές σας, όταν σας ζητούν συνάντηση για να σας μεταφέρουν αυτή την εικόνα.

Βουλιάζει η αγορά. Συνθλίβονται οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις. Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα μαγαζιά γιατί οι τράπεζες που πήραν περίπου 50 δις τα τρία τελευταία χρόνια σε δημόσιο χρήμα και κρατικές εγγυήσεις, έχουν κλείσει τη κάνουλα.

Απελπισία επικρατεί στην αγορά. Και στη κοινωνία ολόκληρη.

Γιατί μας είπατε κε Παπακωνσταντίνου, ότι εσείς λογοδοτείτε στη κοινωνία και μόνο.

Ελάτε τώρα, υπουργέ μου, που λογοδοτείτε στη κοινωνία. Εσείς δε λογοδοτείτε ούτε καν στη κοινοβουλευτική σας ομάδα, για να μη πω στο κοινοβούλιο που το έχετε γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων σας, θα μας πείτε τώρα ότι λογοδοτείτε στη κοινωνία.

Κρύβεστε από τη κοινωνία, δε λογοδοτείτε.

Στους μόνους που δίνετε λόγο είναι στη τρόικα και στους κρατικοδίαιτους κεφαλαιοκράτες του ΣΕΒ, που αξιώνουν τζάμπα εργασία και κρατικές επιδοτήσεις.

Σε αυτών το όνομα κυβερνάτε. Αυτούς φοβάστε μη στεναχωρήσετε.

Για αυτό με αυτό τον προϋπολογισμό επιχειρείτε τη πιο βίαιη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου, τη πιο βίαιη αναδιανομή εις βάρος των δυνάμεων της εργασίας.

Δύο δις κάτω οι δαπάνες της υγείας.

Βάλατε εκεί τον κ. Λοβέρδο, ίσως επειδή έχει καταστροφική εμπειρία από τη διάλυση του ασφαλιστικού.

Ενάμιση δις κάτω οι δαπάνες για την παιδεία.

Φτάσαμε κάτω από 3% του ΑΕΠ. Πόσο πιο κάτω θα πάμε;

Και την ίδια ώρα ετοιμάζεστε να εκποιήσετε ότι έχει απομείνει από το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

Τρία δις λιγότερα στη τριετία για τους ΟΤΑ. Δεν θα έχουν πια οι δήμοι ούτε για να πληρώνουν το φυσικό αέριο στα σχολεία.

Κατά το ένα τρίτο μειώνονται οι δημόσιες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, την ώρα που οι αγρότες σε απόγνωση, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους γιατί χρεοκοπούν.

Στρατιές οι άνεργοι και εσείς δεν κάνετε τίποτα για την απασχόληση. Ακόμα και το ζεστό χρήμα των κοινοτικών κονδυλίων δεν εκμεταλλεύεστε.

Μόλις 6,2% η απορρόφηση κονδυλίων από την Ελλάδα για την ανεργία και την απασχόληση, αυτό απάντησε η Κομισιόν στον Ευρωβουλευτή μας Ν. Χουντή.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ετοιμάζεστε να βγάλετε στο σφυρί τη δημόσια περιουσία και διαλύετε, προκειμένου να φτιάξετε φιλέτα και να τα δώσετε σε αεριτζήδες, τις ΔΕΚΟ.  

Διαλύετε τον ΟΣΕ, αφήνοντας τη χώρα χωρίς σιδηροδρομικούς άξονες.

Το ίδιο θα κάνετε και με τη ΔΕΗ.

Το ίδιο και με τη ΛΑΡΚΟ, που τώρα τη ξεπουλάτε σε αυτούς που χρόνια την ορέγονται.

Το ίδιο θα κάνετε και με τις δημόσιες συγκοινωνίες οι οποίες επιδοτούνται από το δημόσιο σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Ξεπουλάτε το σύμπαν και μετά πηγαίνετε και μια βόλτα στη Σοσιαλιστική Διεθνή, κύριε πρωθυπουργέ και βγάζετε κι έναν λόγο κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Και την ίδια στιγμή ο κος Παμπούκης ζητά εθνική συνεννόηση, προφανώς για να πραγματοποιήσει αυτά που δήλωσε στο περιοδικό Επίκαιρα, να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους ή να προωθήσει επενδύσεις σαν του Αστακού ή σαν αυτές μίας αγγλικής off-shore εταιρείας-φάντασμα στη Μονή Τοπλού.

Μετατρέπετε με ταχύτητα την Ελλάδα σε μια χώρα απέραντης φτώχειας και δυστυχίας για το λαό της αλλά και τρελών ευκαιριών για τους αεριτζήδες, τους αετονύχηδες, τους δανειστές και τους εκμεταλλευτές του λαού.

Και όλα αυτά με πρόσχημα το μνημόνιο, τη κακιά τρόικα, την απειλή της χρεοκοπίας, τη δικαιολογία ότι δε γίνεται αλλιώς.

Ε, καταλάβετέ το η πολιτική σας πια είναι τόσο εξόφθαλμα άδικη, που δε μπορεί να σταθεί το δε γίνεται αλλιώς.

Γιατί μείωση του ελλείμματος μπορεί να γίνει και χωρίς διάλυση της κοινωνίας.

Αύξηση των εσόδων μπορεί να γίνει και με φορολογία των υπερκερδών και με πάταξη της φοροδιαφυγής, και όχι μόνο με αφαίμαξη των μισθωτών.

Και μείωση των δαπανών μπορεί να γίνει με περιστολή της άσκοπης σπατάλης, του μαύρου χρήματος, της μίζας στα δημόσια έργα και στις προμήθειες, με έλεγχο της κοινωνικής ανταποδοτικότητας των δημόσιων υπηρεσιών και όχι μόνο με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Εσείς πετσοκόψατε μισθούς και συντάξεις των 700 και 800 ευρώ και χαρίζετε δισεκατομμύρια αφήνοντας να φοροδιαφεύγουν και να φοροαπαλάσσονται συστηματικά όσοι έχουν αστρονομικά εισοδήματα. Εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες.      

Φέτος, παγώσατε τις συντάξεις και κερδίσατε 100 εκατ. Ευρώ και την ίδια στιγμή μειώνετε το συντελεστή φορολογίας των ΑΕ και των ΕΠΕ, στο 20% και χαρίζετε 320 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή για κάθε ένα ευρώ που κόβετε από τους συνταξιούχους χαρίζετε τρία στο κεφάλαιο.

Αυτή είναι η κοινωνική σας δικαιοσύνη.

Σε μια χώρα που στενάζει ο λαός της, εσείς μειώνετε τη φορολογία του κεφαλαίου και καταργείτε τις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να μειωθούν 30% ως 40% οι μισθοί.

Και την ίδια στιγμή έχετε σπάσει όλα τα ρεκόρ στους έμμεσους φόρους, έχετε πάει στα ουράνια τον ΦΠΑ και κάνετε και περαίωση από πάνω, ώστε να καθαρίσουν οι μεγαλοοφειλέτες.

Αυτή είναι η κοινωνική σας δικαιοσύνη.

Οι τράπεζες που πήραν τα τελευταία 3 χρόνια 50 δις και κρατάνε τις στρόφιγγες κλειστές και στεγνώνει η αγορά, έχουν τζίρο ίσο με το 4% του ΑΕΠ και συνεισφορά μόλις 0,68 %  επί των φορολογικών εσόδων.

Να σας δώσω κι άλλα παραδείγματα, γιατί έχει ενδιαφέρον να δείτε πόσο δύσκολα τη βγάζει το κεφάλαιο στη χώρα μας και πόσο αναγκαίες είναι οι διευκολύνσεις που τους κάνατε.

Στα ταμεία μιας μόνο επιχείρησης σούπερ μάρκετ, της ΑΒ Βασιλόπουλος, το 2009 μπήκανε περίπου 1,5 δις ευρώ. Ο φόρος που πληρώθηκε ήταν 19,5 εκατ. Ευρώ. Ποσό μικρότερο από αυτό που πλήρωσαν την ίδια χρονιά ως φόρο οι εργαζόμενοι στον όμιλο.

Στην COCA COLA 3E Α.Ε , για παράδειγμα, το 2009 τζίρος 6,5 δις ευρώ,. φόρος εισοδήματος που καταγράφεται στον ισολογισμό 77 εκατ.

Για να μη πιάσουμε το θέμα των μεγάλων ευεργετών του έθνους, των εφοπλιστών και της συνεισφοράς τους στην εθνική κρίση.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο αποδίδει φόρους μόνο 12 εκ ευρώ.

Είναι ντροπή. Ακόμα και οι μετανάστες για τη πράσινη κάρτα αφήνουν 50 εκ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Αυτή είναι η εικόνα της ντροπής και των ανισοτήτων στη χώρα μας.

Και ύστερα μας λέτε είμαστε σε πόλεμο. Ποιοι είναι σε πόλεμο;

Κάποιοι πολεμάνε και ματώνουν, τους κόβετε το 1/5 του εισοδήματος και κάποιοι κάθονται στα μετόπισθεν και απολαμβάνουν.

Τι πόλεμος είναι αυτός κε Παπανδρέου; Είναι πόλεμος ταξικός και εσείς έχετε διαλέξει με ποιανού το μέρος είστε. 

Και για να πάμε και στο σκέλος των δαπανών.

Την ίδια στιγμή που ετοιμάζετε σφαγή και απολύσεις στο δημόσιο τομέα, οι εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας παραμένουν υπερβολικά υψηλές.

Και ερωτώ. Τι χρειάζεται η χώρα μας εν μέσω κρίσης, δύο επιπλέον υποβρύχια αξίας 700 εκ κατά παραγγελία στην αραβικών συμφερόντων Άμπου Ντάμπι Μαρ, που παίρνει τα ναυπηγία του Σκαραμαγκά;

Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να εθνικοποιηθούν τα ναυπηγία, να εξορθολογιστούν οι λειτουργίες τους και να αναπτυχθούν πλήρως οι παραγωγικές τους δυνατότητες.

Και όχι να περνάνε με τεράστιες προίκες παραγγελιών από τους Γερμανούς στους Εμίρηδες, να κλείνουν παραγωγικές μονάδες, να πετιέται κόσμος στο δρόμο, και να πληρώνουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς αχρείαστους, που ποτέ δεν παραλαμβάνουμε.

Αυτή λοιπόν είναι η πολιτική σας. Μια σκληρά ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική.

Και την ξέρετε πολύ καλά τη δουλεία σας. Δεν είστε χθεσινοί.

Εσείς κυβερνούσατε, όταν έγιναν τα τεράστια φαγοπότια με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με το χρηματιστήριο, με τις Εξοπλιστικές Δαπάνες, με τους προμηθευτές του δημοσίου.

Όταν οι βαλίτσες με τις μίζες από τη Siemens έφταναν στα πρωθυπουργικά και στα κομματικά σας γραφεία.

Και τώρα παριστάνετε τους ανήξερους και μας λέτε ότι μαζί τα φάγαμε.

Ε, λοιπόν όχι. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Η αριστερά δεν ήταν προσκεκλημένη στα δείπνα σας.

Όταν σας έλεγε η Αριστερά, για τα αδιέξοδα της πολιτικής σας, θυμηθείτε τι λέγατε.

Μιλούσατε για την ισχυρή Ελλάδα με την δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία.

Και αποκαλούσατε ανάπτυξη την διαρκή προσφορά φοροαπαλλαγών και την ανοχή στην φοροκλοπή για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Βουλιάξατε τη χώρα με εξοπλισμούς, ολυμπιάδες και φοροαπαλλαγές και τώρα τιμωρείτε τους μισθούς, τις συντάξεις και το κοινωνικό κράτος.

Να λοιπόν από που προήλθαν τα τεράστια ελλείμματα και το χρέος.

Αλλά και τώρα τα ίδια κάνετε.

Σπεύσατε να δηλώσετε υπακοή στις απαιτήσεις των πιο αδίστακτων κερδοσκοπικών κύκλων.

Με τα παιχνίδια της Τράπεζας της Ελλάδας, που ευνοούσαν τα παιχνίδια με τα ομόλογα.

Με την αδυναμία οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης, η αναζήτησης εναλλακτικών πηγών δανεισμού.

Και τέλος με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Σαχινίδης, έχουν παραδεχτεί ότι ήταν προαποφασισμένη.

Γίνατε πολύ πρόθυμα ο Δούρειος Ίππος για την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

 Αποδεχτήκατε δίχως  δεύτερη κουβέντα, τις προσταγές της κας Μέρκελ, αγνοήσατε κάθε πρόταση της αριστεράς για συμμαχίες με τις χώρες της περιφέρειας.

Απορρίψατε ως ανεδαφικές τις προτάσεις μας για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ και για ευρωομόλογο.

Και έρχεστε τώρα, αφού έχετε ρημάξει τα πάντα και αφού έχετε αποδεχτεί τον μηχανισμό τιμωρίας και ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τη χώρα μας, μετά το 2013, να μας πείτε πόσο θιασώτης είστε του ευρωομολόγου, χωρίς βέβαια να εξηγείτε τι ακριβώς εννοείτε.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν, πόσο απατηλά ήταν τα επιχειρήματά σας, απέναντι στις προτάσεις της ευρωπαϊκής αριστεράς. Απέναντι στις ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις διεξόδου από τη κρίση, που έχουμε καταθέσει.

Πριν λίγους μήνες, ήταν αμάρτημα να μιλάμε για ευρωομόλογο ή για απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, των χωρών που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, με επιτόκιο όμοιο με αυτό που δανείζονται οι εμπορικές τράπεζες.

Έτσι και σήμερα είναι έγκλημα να ομιλούμε για δίκαιη ρύθμιση του χρέους , με διαγραφή μέρους, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και κυρίως με βιώσιμο επιτόκιο αποπληρωμής.

Δεν υπάρχει όμως κανένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα που να πιστεύει ότι μπορεί η ελληνική κοινωνία να πληρώνει 20 δις το χρόνο σε τόκους.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα γίνει αναδιάρθρωση, αλλά με ποιους όρους και με τι στόχο.

Και επειδή είναι πιο εποικοδομητικό από το να ξορκίζεις κάτι που αναπόφευκτα έρχεται, να προετοιμάζεσαι για να διεκδικείς το δίκιο σου.

Κάντε επιτέλους κάτι. Πάρτε πρωτοβουλίες.

Φτιάξτε επιτροπή διακομματική, που θα ανοίξει τους φακέλους των χρεών και των δανείων.

Που θα εξετάσει ποιο μέρος του χρέους είναι νόμιμο, ποιο επαχθές, που έγιναν παρανομίες ή υπερβάσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε μια διαπραγμάτευση.

Και διεκδικήστε εκεί που πάτε, στις Συνόδους Κορυφής, ένα σύστημα ευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, οι κρίσεις πανικού που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση, όπως στην Αργεντινή.

Κάντε και κάτι εποικοδομητικότερο από επικοινωνιακή πολιτική.

Το μόνο που σας νοιάζει είναι να ψάχνετε τρόπους για το πώς θα βαφτίσετε το κρέας ψάρι, για το πως θα διαλύσετε τη κοινωνία, δίχως να σας πάρει ο κόσμος στο κυνήγι.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι είστε σε πανικό.

Και στο πανικό σας δυο πράγματα σας απασχολούν. Η δημιουργία κλίματος τεχνητής συναίνεσης στο πολιτικό πεδίο. Και η τρομοκρατία του λαού, η καταστολή των κοινωνικών αγώνων στο κοινωνικό πεδίο.

Πρόθυμους για συναίνεση είναι πιθανόν να βρείτε.

Η Νέα Δημοκρατία ήδη κάνει βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση.

Και ψήφισε τη μισή ταμπακέρα του μνημονίου και σας προσφέρει συναίνεση σε Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να ενσωματωθεί  στο Σύνταγμα το μνημόνιο και η λογική του.

Και βέβαια υπάρχουν και άλλοι σε αυτή την αίθουσα που διακηρύσσουν αριστερά και δεξιά την προθυμία τους να συμμετάσχουν στο κάδρο της συναίνεσης.

Αυτό, όμως,  που δε μπορείτε με τίποτα να διασφαλίσετε είναι τη συναίνεση της κοινωνίας. Όσο κι αν τη τρομοκρατείτε. Προσέξτε όμως γιατί ήδη κινείστε σε δρόμους ολισθηρούς.

Έχουμε, βέβαια, ανάλογη εμπειρία από όπου πέρασε το ΔΝΤ.

Δε μας ξαφνιάζετε, λοιπόν, κε Παπουτσή που υιοθετείτε το δόγμα: «τσακίστε τις διαδηλώσεις», «πνίξτε στα καρκινογόνα χημικά και δακρυγόνα όλο τον κόσμο, δείξτε μηδενική ανοχή στους πολίτες που αντιστέκονται».

Αυτό που μας ξαφνιάζει είναι η ταχύτατη μετάλλαξή σας. Από ιστορικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος σε Πραίτορα των δυνάμεων καταστολής της λαϊκής αντίδρασης.

Και επειδή από αυτό εδώ το βήμα πριν λίγες ημέρες, κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, είπατε απίστευτες συκοφαντίες και αφήσατε χυδαία υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτω στη Βουλή σε ψηφιακούς δίσκους, φωτογραφίες και βίντεο με τα έργα και τα λόγια των υφιστάμενων σας- είτε φορούν στολή είτε είναι κουκουλοφόροι δίχως στολή- από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση και από την Κερατέα.

Καμαρώστε τους. Θαυμάσετε ήθος, φρασεολογία και την παραβίαση όλων των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών που συμμετέχουν στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Κύριε Παπακωνσταντίνου και κύριε Παπανδρέου, δε ξέρω τελικά αν τη πουλήσατε ή που τη πουλήσατε τη ψυχή σας.

Αυτό που ξέρω είναι ότι είστε ηγείσθε της πιο δεξιάς κυβέρνησης που έχει γνωρίσει ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά.

Είμαι βέβαιος ότι σας ζηλεύει ο κος Μητσοτάκης.

Με ταξική βία, με αναλγησία, με Συνταγματική βία και κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, με καταστολή και τρομοκρατία.

 Νομίζετε, αλήθεια, ότι θα μπορείτε για πολύ να προχωράτε έτσι;

Δε θα σας φοβηθεί ο λαός.

Ο λαός θα ξεσηκωθεί και θα σας ανατρέψει.

Θα συγκροτήσει ένα μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αμφισβητήσει από τα αριστερά το μνημόνιο.

Θέλετε να μετατρέψετε τη χρονιά που έρχεται σε έτος μηδέν για την ελληνική κοινωνία, θα είναι έτος μηδέν για το πολιτικό σας σύστημα και τους συσχετισμούς δύναμης.

Θα είναι χρονιά, απαρχή μεγάλων ανατροπών.  Κοινωνικών εξεγέρσεων που θα ανατρέψουν τα δεδομένα και θα φέρουν διέξοδο από τη κρίση και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θα είναι χρονιά, απαρχή για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα βάλει τη πολιτική σας και τη κυβέρνησή σας στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».