Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσα: Αιτούντες πολιτικό άσυλο απειλούνται με απέλαση

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Προστασίας του Πολίτη

Φυγάδες από την Τουρκία οι EROL CAM και ISMAIL YIGIT, κρατούνται από τις 18/11/2010 στο Α.Τ. Δ΄ Δάφνης, ενώ εκκρεμεί σε βάρος τους απόφαση απέλασης για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, αν και έχουν υποβάλει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου από τις 19/11/2010.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σχετική απόφαση απέλασης, ουδόλως αναφέρεται το γεγονός ότι έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου, αν και ήταν γνωστό και από τις «ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ» που κατατέθηκαν εντός της νομίμου προθεσμίας κατά της απόφασης απέλασης.

Επειδή δεν ταιριάζει με τις Αρχές της ανθρωπιστικής αντιμετώπισης τόσο η συνεχιζόμενη κράτηση στο Δ΄ Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης ανθρώπων που αιτούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και μάλιστα με προβλήματα υγείας, μετά από πολύμηνες απεργίες πείνας στις φυλακές της Τουρκίας, ούτε πολύ περισσότερο η βιαστική απόφαση απέλασης και η εγγραφή τους σε κατάλογο ανεπιθύμητων.

Επειδή η σπουδή έκδοσης απόφασης απέλασης, ώστε να ματαιωθεί κάθε έρευνα του αιτήματος για πολιτικό άσυλο, συνιστά καταχρηστική και απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους της διοίκησης.

Επειδή η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επειδή σε περίπτωση που απελαθούν στην Τουρκία η υγεία και η ζωή των ανθρώπων αυτών θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο.

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.    Προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες ούτως ώστε να σταματήσει η διαδικασία απέλασης των EROL CAM και ISMAIL YIGIT καθώς και η κράτηση τους από τη στιγμή που έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου;

2.    Προτίθενται να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη;

3.    Προτίθενται σε  κάθε περίπτωση να μεριμνήσουν ώστε να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους; 

Ο ερωτών βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας

Α΄  Πειραιά και Νησιών