Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/12/2010

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την επιστολή Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ

Η επιστολή Παπακωνσταντίνου προς τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ κτλ) αποτελεί τον προάγγελο της συνολικής ιδιωτικοποίησής τους. Οι μειώσεις των μισθών και οι αναδιαρθρώσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο ξεπουλήματος του δημοσίου τομέα και συρρίκνωσης του εργατικού κόστους των επιχειρήσεων, έτσι ώστε αυτές να γίνουν πιο «ελκυστικές» προς τους υποψήφιους αγοραστές.

Το σχέδιο πώλησης και των πλέον κερδοφόρων ΔΕΚΟ δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει  τα τελευταία εργαλεία κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στερώντας από το δημόσιο σημαντικούς πόρους, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τις τιμές των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών προς τους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ολοένα και πιο φανερή η ανάγκη για έναν ισχυρό δημόσιο τομέα, που δεν θα λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια όπως σήμερα, αλλά θα είναι προσανατολισμένος προς τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ ως οι προνομιούχοι που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο, πέφτει στο κενό τη στιγμή, μάλιστα, που στόχος της κυβέρνησης είναι η συμπίεση όλων των μισθών προς τα κάτω, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα,  δημιουργώντας ένα φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό για το κεφάλαιο, στα πλαίσια της στόχευσης για την επιβολή της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης.

Οι δυνάμεις της αριστεράς και, κυρίως, οι εργαζόμενοι θα εμποδίσουν μέσα από τις ενωτικές τους δράσεις την οριστική κατεδάφιση του δημόσιου τομέα.

To Γραφείο Τύπου