Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη: Η κοινωνία βυθίζεται στο σκοτάδι! Αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα 700.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις!

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας υφίστανται σήμερα τη σφοδρότερη επίθεση ενάντια στο δικαίωμά τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Έχουν φτάσει να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στην κάλυψη των υποχρεώσεων τους για τις πιο βασικές ανάγκες τους, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, για το 10μηνο του 2010 στη ΔΕΗ, οι απλήρωτες συνδέσεις νοικοκυριών αλλά και μικρών και μεσαίων εμπορικών πελατών φτάνουν τις 700.000, που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής πελατειακής βάσης του οργανισμού. Ο αριθμός των καταναλωτών που θα αδυνατούν να αποπληρώσουν, θα μεγαλώνει συνεχώς αν ληφθεί υπʼ όψη ότι η ΔΕΗ έχει ήδη ζητήσει έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για αυξήσεις 14% από 01/01/2011, που σε βάθος τριετίας θα ξεπεράσουν το 50% στα οικιακά τιμολόγια για τις χαμηλές καταναλώσεις και 4% έως 15% για τις μεσαίες.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα εκατομμύρια νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα, που σε συνδυασμό με τις ευρύτερες ανατιμήσεις, τις περικοπές των αποδοχών, τις μειώσεις εισοδημάτων, τη αυξανόμενη ανεργία, την ύφεση στην αγορά, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή ιδιαίτερα για τα φτωχά στρώματα.    

Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σαν συνέπεια της πολιτικής που έχει επιβληθεί από κυβέρνηση και Τρόϊκα, μέσω μνημονίου.

Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη και στοιχειώδες καθήκον της πολιτείας να ενισχύσει και να βοηθήσει ομάδες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά για την κάλυψη βασικών αναγκών τους

Επειδή οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν σʼαυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Επειδή η ΔΕΗ είναι κερδοφόρα επιχείρηση (κέρδη 1,5 δις. Ευρω για το 2009) και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι αγαθό απαραίτητο για την ανθρώπινη διαβίωση του πολίτη, που πρέπει να παράγεται και να διανέμεται από το κράτος.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί και η κα. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να αποσύρετε τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων Δ.Ε, μετά την επικίνδυνη πορεία που καταγράφεται στην ανεργία, τον πληθωρισμό  την ύφεση και την μείωση των εισοδημάτων, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν τα φτωχά και τα μεσαία στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας;

2. Είναι στις προθέσεις σας να παρέμβετε στη ΔΕΗ, να θεσπίσει ειδικό χαμηλότερο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με εισόδημα κάτω από 17.500?,  για τις χαμηλές καταναλώσεις και ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης