Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2010

9. Άνοιγμα των εργασιών της Πανελλαδικής Σύσκεψης για την Αυτοδιοίκηση από τον Αλέκο Φλαμπουράρη

Στην πανελλαδική σύσκεψη αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010, είχαμε επισημάνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, προβλέποντας ότι την περίοδο διεξαγωγής τους θα έχουν κατεδαφιστεί οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ  τα μικρομάγαζα και οι επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο και η ανεργία, η φτώχεια και η δυστυχία συνεχώς θα αυξάνεται.

Με βάση αυτό το κλίμα επιδιώξαμε να υπάρχουν στο πρόγραμμά μας :

•    Οι επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου

•    Ο Καλλικράτης και η ουσιαστική ακύρωση της αυτοδιοίκησης

•    Τα μεγάλα τοπικά προβλήματα

Με την απόφαση της ΚΠΕ επικαιροποιήσαμε τον στόχο:

1.    Καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου σε κεντρικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο.

2.    Διαμόρφωση ψηφοδελτίων με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και ανοιχτά σε δυνάμεις από όσους διαφοροποιούνται από το ΠΑΣΟΚ, ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και την οικολογία.

Στα εκλογικά αποτελέσματα εκφράστηκε :

•    Αμφισβήτηση στην πολιτική του μνημονίου

•    Αμφισβήτηση στον δικομματισμό

Κυρίως όμως μέσω της αποχής, του λευκού και του άκυρου και δευτερευόντως με ψήφο στα Αριστερά ψηφοδέλτια (ιδιαίτερα στο ΚΚΕ)

Για την υπόλοιπη Αριστερά και ιδιαίτερα την ριζοσπαστική Αριστερά τα αποτελέσματα ήταν κάτω από τις προσδοκίες

Αιτίες:

- χάσαμε χρόνο

- Είχαμε πολυδιάσπαση του χώρου

-ανοιχτές διαφωνίες στις επιλογές (πχ  Περιφέρεια Αττικής, Πρέβεζα, Νίκαια κλπ)

- Ο  θεσμός των αιρετών της αυτοδιοίκησης δεν έπιασε επαφή με τα νέα προβλήματα που προκαλεί το μνημόνιο

Τι κάνουμε:

Οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που συμμετέχουμε πρέπει να δραστηριοποιούνται καθημερινά αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις σημερινές συνθήκες. Όλη η δομή του κόμματος (περιφέρεια, νομαρχία, Π.Κ.) πρέπει να συμβάλλει καθοριστικά στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου.

Η συμβολή μας στην οργάνωση των δημοτών, η συμμετοχή μας στους διεκδικητικούς αγώνες σε συνδυασμό με την αυξημένη αλληλεγγύη που έχει ανάγκη σήμερα  ο δημότης, θα συμβάλουν στη συσπείρωση  ευρύτερων κοινωνικών και  πολιτικών δυνάμεων, για την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής του μνημονίου με την ταυτόχρονη διαμόρφωση  εναλλακτικών προτάσεων.

Ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στη συλλογική λειτουργία και δράση και στην αποτελεσματικότητά των αγώνων. Έτσι θα ανακτήσει την αναγκαία φερεγγυότητα, αξιοπιστία και κυρίως ανιδιοτέλεια η δική μας Αριστερά.

Το τμήμα:

Η συγκρότηση σήμερα του τμήματος Αυτοδιοίκησης, δεν πρέπει να γίνει «τυχαία», δηλαδή απʼ αυτούς που είμαστε σήμερα εδώ, αλλά με όλους κι όλες που πιστεύουν ότι η Τ.Α. μαζί με τον συνδικαλισμό είναι οι δύο κύριοι τομείς που η Αριστερά έρχεται σε ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συγκροτηθεί το τμήμα και η πολιτική του κόμματος στην Τ.Α.

Αλέκος Φλαμπουράρης