Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη: Κι άλλο αρκουδάκι θύμα τροχαίου ανήμερα Χριστούγεννα στην Εγνατία Οδό

Προς τους Υπουργούς Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ανήμερα Χριστούγεννα ένα ακόμη αρκουδάκι έπεσε θύμα τροχαίου σε δευτερεύοντα δρόμο της Εγνατίας Οδού, στην έξοδο προς Βογατσικό, ανάμεσα στη Σιάτιστα και την Κρυσταλλοπηγή. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο αρκούδας σε τροχαίο το 2010, ενώ είχαν προηγηθεί άλλα δέκα θανατηφόρα τροχαία το 2009.

Λόγω του καιρού, σημειώνουν ειδικοί και αρμόδιοι φορείς προστασίας των ζώων, οι αρκούδες δεν έχουν πέσει φέτος ακόμη σε χειμερία νάρκη και κινδυνεύουν κατά τις μετακινήσεις τους στην περιοχή της Εγνατίας Οδού.

Την ίδια ώρα, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις και τα υψηλότατα διόδια που έχουν επιβληθεί, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες τοποθέτησης περιφράξεων κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα της Εγνατίας και των δευτερευόντων αξόνων, ώστε να προστατεύονται τα ζώα και να μην εισέρχονται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κος Υπουργός και η κα. Υπουργός:

1. Τι πρόκειται να πράξουν ώστε να σταματήσουν οι αρκούδες και άλλα ζώα να γίνονται σωρηδόν τα μοιραία θύματα τροχαίων ατυχημάτων στον κύριο και τους δευτερεύοντες άξονες της Εγνατίας;

2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι περιφράξεις και τα άλλα απαραίτητα έργα κατά μήκος του κύριου και των δευτερευόντων αξόνων της Εγνατίας αλλά και άλλων δρόμων ταχείας κυκλοφορίας, ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατόν τα ζώα από ατυχήματα;

Ο ερωτών βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης