Skip to main content.
27/12/2010

Δήλωση Θ. Πετράκου για κατάργηση δρομολογίων ΟΣΕ

«Τώρα κινητοποιήσεις για να ανατραπούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το σιδηρόδρομο»

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι από 1η Ιανουαρίου οι τιμές των εισιτηρίων του σιδηροδρόμου θα εκτιναχθούν στα ύψη και θα βάλει «λουκέτο» σε πολύ μεγάλο τμήμα του δικτύου.

Για την Πελοπόννησο ανακοίνωσε ΤΕΛΟΣ για το σιδηρόδρομο. Καταργεί τα δρομολόγια Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα – Πάτρα, Καλαμάτα – Μεσσήνη – ΤΕΙ – Καλαμάτα και Κόρινθος – Τρίπολη – Κόρινθος.

Μετά την ισοπέδωση των αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων έδειξε ότι «εξυγίανση» γιʼ αυτήν σημαίνει «λεηλασία» του δημόσιου πλούτου, των λαϊκών εισοδημάτων και κατασυκοφάντηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Απέναντι σε αυτούς που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΟΣΕ αφού παράγει ελλείμματα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι:

1) Η γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα δεν λειτουργεί από το 2003 και υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και όχι οι εργαζόμενοι σιδηροδρομικοί.

2) Τη γραμμή Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, οι κυβερνήσεις αυτές πάλι επέλεξαν μην την κάνουν κανένα έργο εκσυγχρονισμού, παρότι εμείς επιμέναμε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες και οι γραμμή ως κανονικού πλάτους άμεσα, όπως επίσης και το τμήμα Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο. Για όσους ξεχνούν, υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας έχει οργανώσει και ημερίδα για το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο.

3) Κλείνουν σήμερα τη γραμμή Κόρινθος – Τρίπολη, παρότι έχουν πληρωθεί 70 εκατ. ευρώ για έργα εκσυγχρονισμού του δικτύου μέχρι και την είσοδο της Καλαμάτας.

4) Γενικότερα για όλο το δίκτυο του ΟΣΕ ενώ είχαν δεσμευτεί οι κυβερνήσεις ότι θα υλοποιήσουν 4 βασικά έργα μέχρι το 2004: α) τη διπλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, β) την ηλεκτροκίνηση, γ) το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου και δ) τον προαστιακό σιδηρόδρομο και έχουν διατεθεί γιʼ αυτά 10 δισ. ευρώ, κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

5) Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του ΟΣΕ κ.κ. Μαντέλης, Βερελής, Λιάπης και λοιποί αλλά και οι διευθύνοντες σύμβουλοι που οι ίδιοι είχαν διορίσει εγκαλούνται σήμερα από τη Βουλή για σωρείες παρανομιών και για χορηγίες από τη SIEMENS.

Πάει πολύ, μετά από όλα αυτά, να εγκαλεί σήμερα η κυβέρνηση τους εργαζόμενους και να καταργεί το σιδηρόδρομο σε όλη τη χώρα και να αφήνει μόνο τον κεντρικό άξονα Κόρινθος – Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Επειδή αυτές οι καταστροφικές για τις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, αλλά και όλης της χώρας, αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να ανατραπούν, εμείς, στη σημερινή σύσκεψη (Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας), θα προτείνουμε να υπάρξει κινητοποίηση όλων των φορέων και των εργαζομένων στα υπουργεία Υποδομών και Οικονομικών και να γίνουν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο αιρετός Περιφερειάρχης κ. Τατούλης οφείλει να απαντήσει στην επιστολή που του έχει σταλεί και να τεθεί επικεφαλής του αγώνα για να μην καταργηθεί ο σιδηρόδρομος.

Την 1η Ιανουαρίου σταματούν τα δρομολόγια. Περιθώρια για καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες δεν υπάρχουν.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ