Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/12/2010

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΝ, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσούτσιας - Τ. Σαράντης)

-    Μέσα σε αυτό το σκηνικό, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, η Αριστερά υποβάλει κάποιες προτάσεις - δεν ξέρουμε αν ακούγονται, εμείς νομίζουμε ότι δεν ακούγονται. Το ζήτημα είναι, έχει επίγνωση της πραγματικής κατάστασης της χώρας μας ή βάζει μαξιμαλιστικά συνθήματα και αιτήματα;

Π. Σκουρλέτης: Να σταθούμε στο πρώτο σκέλος, ότι η φωνή της Αριστεράς ακούγεται λιγότερο απʼ ότι θα έπρεπε και όχι πάντα με δική της ευθύνη. Εγώ, κάνοντας μία παρατήρηση για τη χρονιά που πέρασε, θα σας έλεγα ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης, σε αυτήν την πολιτική που εφαρμόζει, δεν ήταν οι κοινωνικές δυνάμεις ή ο κόσμος που την εμπιστεύθηκε - αυτός ο κόσμος έχει πάρει τις αποστάσεις του - ήταν ένα μέρος των διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Ένα μέρος, δεν τους τσουβαλιάζω όλους. Παραδείγματος χάριν - να ανοίξω μια παρένθεση - θεωρώ ότι ως κόρη οφθαλμού θα πρέπει να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το δημόσιο ραδιόφωνο και τη δημόσια τηλεόραση. Ανατριχιάζω στην ιδέα ότι μπορεί κάποια στιγμή ο τόπος μας να βρεθεί χωρίς αυτές τις φωνές. Αντιλαμβάνεστε τι θα σημαίνει αυτό για τη δημοσιογραφία, για την ενημέρωση, για την ίδια τη δημοκρατία.

Τώρα, όσο για το αν η Αριστερά είναι κατώτερη των περιστάσεων, εγώ θα έλεγα ότι δείχνει στοιχεία ανωριμότητας. Ποια είναι τα στοιχεία ανωριμότητας; Όχι σε σχέση με τις προτάσεις που διατυπώνει, γιατί ένα μέρος της - και δεν θα ήθελα να περιαυτολογήσω - όπως ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει έγκαιρα και πολύ πριν μπούμε και στο μνημόνιο και τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, πολύ συγκεκριμένους εναλλακτικούς δρόμους. Θα σας θυμίσω εν τάχει τον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, το ευρωομόλογο, που τώρα είναι στην ημερήσια διάταξη, τις αλλαγές στην ευρωζώνη, κ.λ.π. Αυτά ήταν πολύ συγκεκριμένα και ένα μέρος από αυτά - βεβαίως σημασία έχει και σε πια λογική τα εντάσσει ο καθένας -συζητούνται και τώρα στην Ευρώπη.

-    Μήπως δεν είναι πολύ καθαρός ο λόγος σας; Γιατί το λέω αυτό: Αν δούμε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, φάνηκε ότι σε αυτήν την αντιμνημονιακή λογική, το ΚΚΕ, που δείχνει να έχει έναν πολύ πιο καθαρό λόγο, βγήκε κερδισμένο.

Π. Σκουρλέτης: Αυτό δεν αλλάζει, νομίζω, τη συνολική εικόνα ότι η Αριστερά, είτε με την έκφρασή της μέσω του ΚΚΕ είτε μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων δυνάμεων, παραμένει σε χαμηλότερα ποσοστά απʼ ότι θα έπρεπε. Για να επανέλθω, λοιπόν, σε αυτό που έλεγα, ένα στοιχείο ανωριμότητας είναι το πώς, τελικά, πολιτεύεται. Δηλαδή, σε μία στιγμή που θα έπρεπε να έχει έναν μαζικό λόγο για τις άμεσες ανάγκες του κόσμου - γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι μια οποιαδήποτε άλλη συγκυρία, εδώ διακυβεύονται πράγματα που έχουν να κάνουν με κατακτήσεις, με δικαιώματα των τελευταίων δεκαετιών, για να μην πω του τελευταίου αιώνα - αντί να μιλήσει με ένα λόγο ενωτικό σε έναν κόσμο που μπορεί να μην αποτελούσε το παραδοσιακό της ακροατήριο, εν μέσω της κρίσης νομίζω ένα μέρος της Αριστεράς ακολουθεί μια τακτική εσωτερικής αναδίπλωσης και άκρατων υποκειμενισμών, ανασύροντας επεξεργασίες από το παρελθόν. Και με βάση αυτό, διαιρείται. Το να φέρνεις αυτή τη στιγμή σε ένα πρώτο επίπεδο πράγματα και στρατηγικές που είχαν δοκιμαστεί από την Αριστερά τις προηγούμενες δεκαετίες και που δεν είχαν οδηγήσει στη δικαίωσή της, είναι εντελώς λάθος όταν, αυτή τη στιγμή, η κρίση σου φέρνει στην ημερήσια διάταξη πολύ πιο πραγματικά ζητήματα που αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και δεν μπορείς πάνω σε αυτά να οικοδομήσεις συμμαχίες και να αναλάβεις μια κοινή δράση. Αυτό νομίζω ότι ισχύει.

-    Έτσι όπως περιγράφετε αυτό το σκηνικό, πάει ο κ. Τσίπρας στη βουλή και λέει ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Γιατί; Ποια να έρθει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς που είναι τρία πουλάκια κάθονται και το ένα κοιτάει αριστερά, το άλλο δεξιά και το άλλο δεν ξέρω πού;

Π. Σκουρλέτης: Κατʼ αρχήν, αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο ταξική, η πιο συντηρητική και η πιο δεξιά κυβέρνηση μετά το 1974, με βάση το έργο της, με βάση τα πεπραγμένα της, με βάση την καθημερινή της πολιτική. Αυτό και μόνο γεννάει την ανάγκη να ηττηθεί αυτή η πολιτική. Βεβαίως γνωρίζουμε ότι αυτή η ήττα για να ανοίξει άλλους δρόμους, θα πρέπει να συνοδεύεται από μια αλλαγή συσχετισμών στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο. Νομίζω ότι έχουμε μπει σε μια τέτοια ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, με ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στο υπόστρωμα της κοινωνίας, που δημιουργούνται δυνητικά οι όροι για να υπάρξει μια αλλαγή στον τόπο, άλλοι κοινωνικοί και  πολιτικοί συσχετισμοί, οι οποίοι κάποια στιγμή θα εκφραστούν και σε κυβερνητικό επίπεδο. Βεβαίως, αυτό δεν είναι ορατό αυτή τη στιγμή.

-    Με ποδοσφαιρικούς όρους, μια ομάδα, για να πάρει το πρωτάθλημα, πρέπει να έχει μια σειρά από συστατικά. Ένα βασικό συστατικό είναι να είναι η ομάδα ενωμένη. Πρέπει να έχει λεφτά, πρέπει να έχει φιλάθλους, πρέπει να έχει καλό γήπεδο και μια σειρά από πράγματα.

Π. Σκουρλέτης: Πρώτα απʼ όλους οι Παναθηναϊκοί πρέπει να στεναχωριούνται για όλα αυτά που λέτε.

-    Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά… Να είστε καλά, κ. Σκουρλέτη.

Π. Σκουρλέτης: Και εσείς και χρόνια πολλά.

To Γραφείο Τύπου