Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/12/2010

Παρέμβαση του Θ. Δρίτσα, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

«Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011».

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να χειραγωγήσω και να ελέγξω τον εαυτό μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αντιλαμβάνεστε ότι οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Πρόεδρε, μόλις πριν από λίγα λεπτά ο καθʼ ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος για την κατάντια της χώρας μας Υπουργός, παρόντος και του Πρωθυπουργού, μας είπε με πολύ μεγάλη δόση αυτοπεποίθησης «δεν θα απολογηθούμε». Και αυτό ισχύει ως προσβολή!

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είπε ότι δεν θα απολογηθούμε για τα έργα της Νέας Δημοκρατίας, για τα αποτελέσματα της περιόδου της Νέας Δημοκρατίας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Όχι. Είπε, κύριε Ευθυμίου, ότι δεν θα απολογηθούμε για τις προσπάθειες που έχουμε κάνει ένα χρόνο τώρα.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Για να βελτιώσουμε τη χώρα από τα αποτελέσματα της Νέας Δημοκρατίας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αυτό είπε! Το κατέγραψα με απόλυτη ακρίβεια!

Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να μη με διακόπτουν.

ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Σας εκτιμώ. Γιʼ αυτό σας διακόπτω.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είπε «δεν θα απολογηθούμε για τις προσπάθειες που έχουμε κάνει ένα χρόνο τώρα ως Κυβέρνηση να σώσουμε τη χώρα». Αυτό είπε!

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Είπε ότι δεν θα απολογηθούμε γιατί δεν κάνουμε σε ένα χρόνο όσα έπρεπε να κάνουμε τριάντα χρόνια.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, ας δοθούν, κύριε Πρόεδρε, πολλαπλές ερμηνείες σʼ αυτό που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου από τα άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος! Καμμία αντίρρηση! Δεκτές! Όμως, έτσι το είπε και έτσι το κατέγραψα! Δεν κάνω φθηνή χρήση των όσων λέει ο κύριος Υπουργός!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Και ας απαντήσουν στον προσήκοντα χρόνο.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ακριβώς!

Και είπε ακόμα ο κύριος Υπουργός ότι θα προχωρήσουμε από την οικονομία που δανείζεται και καταναλώνει, στην οικονομία που παράγει. Τώρα το θυμήθηκε αυτό το ΠΑΣΟΚ;

Και τόλμησε ταυτόχρονα να συμπληρώσει ότι η Αριστερά προτείνει ό,τι και οι κερδοσκόποι. Ήμουν νιος και γέρασα είκοσι χρόνια τώρα μʼ αυτές τις πολιτικές που υλοποιούνται, όπου η Αριστερά θέτει ακριβώς αυτό το θέμα, ότι δηλαδή από την εποχή που οι ελληνικές κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν το δρόμο της νεοφιλελεύθερης προσαρμογής στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, ακριβώς σʼ αυτό το δανεισμό και στην αναπαραγωγή του στήριξαν το στοίχημα να κινηθεί και να αναθερμανθεί η ελληνική οικονομία των ιδιωτικών αγορών και όχι στο σχεδιασμό μίας παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες αυτής της κοινωνίας, αυτού του λαού.

Ακριβώς περί αυτού πρόκειται! Και αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνέβη διεθνώς. Και τώρα τολμούν να λένε ότι δανείζονταν για να πληρώσουν τους δημοσίους υπαλλήλους; Δανείζονταν για να ανταποδώσουν στους δανειστές τα πολλαπλάσια δια του δανεισμού και δια της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας, διότι έτσι γίνονταν οι εξοπλιστικές δαπάνες, έτσι γίνονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έτσι γίνονταν μία σειρά από παρεμβάσεις και σχεδιασμοί για την ελεύθερη αγορά και την ελεύθερη οικονομία!

Οι δανειστές πολλαπλασιαστικά εισέπρατταν πίσω, με έμμεσο τρόπο, δια των αγορών και δια των επενδύσεων –δήθεν, γιατί ήταν επενδύσεις του αέρα- όλα αυτά τα οποία χρέωναν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις οικονομίες που ελέγχονται απʼ αυτήν την κατεύθυνση του ελεύθερου τραπεζικού κεφαλαίου, που κυριολεκτικά επιβάλλει τους κανόνες του σε όλες τις οικονομίες. Και αν υπάρχει κάτι να αντισταθεί, αυτό είναι οι κοινωνίες και η πολιτική. Και η πολιτική υποβαθμίστηκε δια της προσαρμογής στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, το δόγμα Σημίτη-Χριστοδουλάκη και άλλων κυβερνήσεων.

Θα το ανατρέψουμε αυτό; Και δεν πρόκειται για ιστορία, αλλά για την επιχειρηματολογία εκείνη που προσπαθώντας να μας πείσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονταν δια των δανείων, θέλει να επαναφέρει την ίδια συνταγή! Και πάλι, αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα! Συμβαίνει σε όλον τον κόσμο! Ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταρρεύσει ως κοινωνία ακριβώς απʼ αυτή τη διαδικασία. Και πάλι, η ίδια συνταγή επιχειρείται να ισχυροποιηθεί και να υλοποιηθεί δια της συντριβής πλέον των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι δυνατόν ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά κι από το τελευταίο φύλλο συκής που κατέπεσε προ ημερών με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, να ισχυρίζεται ότι όλα αυτά τα κάνει για να σώσει τη χώρα;

Τα κάνει για να αξιοποιήσει την κρίση σε μία κατεύθυνση αναπαραγωγής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ταυτισμένος απόλυτα με όλες εκείνες τις δοξασίες του διεθνούς κεφαλαίου που κυριαρχούν παντού και η οικονομία κυριαρχεί επί της πολιτικής. Το ζήτημα είναι πώς θα αντισταθεί η πολιτική και πώς θα ενισχύσει τις αντιστάσεις της κοινωνίας και όχι πώς θα προσαρμοστεί. Διότι τότε δεν μπορεί να λέει ότι είναι και σοσιαλιστής. Πώς θα γίνει αυτό; Και το ένα και το άλλο δεν γίνεται, κύριε Πρόεδρε.

Απʼ αυτήν την άποψη επικαλούμαι και απαντώ σʼ αυτό το εξάλεπτο στον κύριο Παπακωνσταντίνου, ότι είχε δίπλα του τον κύριο Πρωθυπουργό -λίγοι μήνες πέρασαν- στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν με επιμονή ο κ. Παπανδρέου έλεγε τότε και δεν ξέρω αν καταλάβαινε τη βαρύτητα της διαβεβαίωσής του, ότι αν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή δεν θα υπήρχε το χρέος. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα!

Κι όχι τώρα αλλά και πριν και στον παρελθόντα χρόνο και στην παρελθούσα πολιτική αυτών των ίδιων κυβερνήσεων και στην έμφαση της σημερινής πολιτικής σήμερα το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο έχει σημασία. Προς αυτήν την κατεύθυνση η Κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της. Γιʼ αυτό είναι λογικό η Αριστερά να αντιτίθεται κι όχι να είναι με τους κερδοσκόπους αλλά να είναι εναντίον των κερδοσκόπων, τους οποίους ευνοεί ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ευχαριστώ.