Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/12/2010

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνου Εργατικής Πολιτικής, στο ρ/σ «105,5 Στο κόκκινο» (Μπ. Αγρολάμπο)

-    κ. Στρατούλη έχουμε πρόβλημα με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων;

Ναι, έχουμε χιλιάδες πλέον  καταγγελίες εργαζομένων (πάνω από 5000) ότι οι εργοδότες τους, με την επίκληση οικονομικών δυσκολιών και την απειλή της απόλυσης, δεν τους χορήγησαν εμπρόθεσμα (μέχρι 21 Δεκεμβρίου) το δώρο των Χριστουγέννων.

-    Τι δικαιώματα έχουν σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι;

Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει  να προσφεύγουν άμεσα στο σωματείο τους ή απευθείας στον εισαγγελέα ή στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας για την υποβολή μήνυσης κατά του εργοδότη που δεν έχει καταβάλει σε αυτούς εμπρόθεσμα το δώρο των Χριστουγέννων. Οι παρανομούντες αυτοί εργοδότες προβλέπεται να δικάζονται με τη διαδικασία του αυτόφωρου και να τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και μεγάλη χρηματική ποινή.

Στην πράξη, βέβαια, πολλοί εργαζόμενοι φοβούμενοι την απόλυση και την ανεργία δεν ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Γιʼ αυτό τα συνδικάτα αλλά και οι δυνάμεις της αριστεράς θα πρέπει αυτή την περίοδο να «λαδώσουν τα γρανάζια τους» και να βάλουν μπροστά δυναμικές παρεμβάσεις τους μέσα στους χώρους εργασίας, εκεί όπου δίνεται σήμερα η μεγάλη ταξική μάχη των εργαζομένων με τους μηχανισμούς και την αυθαιρεσία της εργοδοσίας για το ψωμί, τα δικαιώματα, την αξιοπρέπειά τους και την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων της δημοκρατίας.

-    Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση;

Το «περίστροφο», με το οποίο οι δυνάμεις του κεφαλαίου απειλούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους να δεχθούν αφαίρεση των δικαιωμάτων τους, τους το έδωσε αλλά και το «γέμισε» η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που τους αποθράσυνε με το μνημόνιο, τον πρόσφατο εργασιακό πολυνόμο, που τους λύνει τα χέρια για ελεύθερες και φθηνές απολύσεις, μειώσεις μισθών και καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, καθώς και με την ασυλία που τους παρέχει για τις παράνομες, αυταρχικές και ασύδοτες πρακτικές τους.

Τα συνδικάτα και η αριστερά σʼ όλες τις εκδοχές τους πρέπει  να δράσουν άμεσα πριν οι επιχειρήσεις μετατραπούν σε «εργασιακά Νταχάου» και οι εργαζόμενοι σε σύγχρονους σκλάβους. 

To Γραφείο Τύπου