Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη για τον θάνατο ανασφάλιστου αλλοδαπού εργάτη στο υπουργείο Εργασίας

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στις 19 Δεκεμβρίου ο 44χρονος Αιγύπτιος Εmad Aziz έχασε τη ζωή του πέφτοντας από τον τρίτο όροφο, ενώ καθάριζε τα τζάμια της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εκτός του νόμιμου ωραρίου, που σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να γίνεται τις καθημερινές 04:00-09:00 μ.μ.

Από την έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας προέκυψε ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη εργασία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ ταυτοχρόνως παραβίαζε την εργατική νομοθεσία αφού δεν είχε δηλώσει την απασχόληση του άτυχου εργάτη (αδήλωτη εργασία).

Το υπουργείο Εργασίας καθυστέρησε επί 9 ολόκληρες μέρες, να ανακοινώσει το θανατηφόρο ατύχημα που έγινε σε δικούς του χώρους.

 Ερωτάται η κα Υπουργός:

•    Γιατί υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ατυχήματος;

•    Πως  σχολιάζει το Υπουργείο το γεγονός ότι ένας αδήλωτος μετανάστης εργαζόταν στο χώρο του Υπουργείου;

•    Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να αντιμετωπίσει, το φαινόμενο της αδήλωτης σχέσης εργασίας  που γιγαντώνεται και την έλλειψη ελέγχων τήρησης  μέτρων ασφαλείας  όπως προβλέπει η Ελληνική Νομοθεσία ,όχι μόνο για τους ξένους μετανάστες, αλλά και για τους έλληνες εργαζόμενους;

•    Πόσους ελέγχους έχει κάνει την χρονιά που πέρασε το ΣΕΠΕ ;Πόσες παράνομες πράξεις έχει εντοπίσει , τι  πρόστιμα έχει επιβάλλει και από αυτά τι ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτρης Παπαδημούλης