Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/12/2010

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο ΣΚΑΙ» (Δ.Οικονόμου)

Για τις αλλαγές στα τιμολόγια ΔΕΗ ,το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και την αύξηση των καυσίμων.

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο ΣΚΑΙ» (Δ.Οικονόμου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Ας πάρουμε το παράδειγμα των αυξήσεων της ΔΕΗ .Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ σημαίνουν μεγάλες αυξήσεις  για την πλειοψηφία των νοικοκυριών, που είναι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και που έχουν χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις και μεγάλες μειώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές. Δηλαδή επιτείνεται η αδικία.

 Αν διαβάσει κανείς το μνημόνιο θα δει ότι  έχει αναλάβει η κυβέρνηση  - επομένως και η ΔΕΗ- δέσμευση μέσα στην τριετία  να συνεχίσει αυτόν τον «εξορθολογισμό»,  προκειμένου να βοηθήσει τους ιδιώτες να μπούνε πιο δυναμικά μέσα στην αγορά του ηλεκτρισμού, αποδυναμώνοντας το διαπραγματευτικό και ισχυρό πλεονέκτημα της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά θα έχουνε μειώσεις με το κοινωνικό τιμολόγιο .Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί έχει βάλλει η ίδια, τέτοιες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου κανείς να ενταχθεί στην διαδικασία αυτή και πρέπει να ρωτήσετε σήμερα, είτε τον κ. Αρθούρο Ζερβό είτε την κα Μπιρμπίλι αν από αυτό το ότι ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες  καταναλωτών ,πόσοι έχουν υποβάλλει αυτά τα χαρτιά; Θα αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός». Προσθέστε  σε αυτές τις επιβαρύνσεις  για πεντέμισι εκατομμύρια νοικοκυριά ότι δεν μηδενίζετε το αρχικό καπέλο για όλους ,γιατί και αυτός που καταναλώνει 800kh έως 2000kh για τις πρώτες 800kh έχει επιβάρυνση 11%, ενώ έχει 3% για τις υπόλοιπες.

Ακολουθεί επίσης η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13% . Οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος  σε λίγους μήνες  είδαν το ΦΠΑ να πηγαίνει  από το 9% στο 13 % .Αυτές οι αυξήσεις μας λένε ότι αφορούνε αυτούς που έχουν κλειστά σπίτια και είναι  κατά  τεκμήριο πλούσιοι. Όποιος έχει ένα σπιτάκι στο χωριό με μετρητή πληρώνει ήδη τα κερατιάτικά του χωρίς να καταναλώνει,  πληρώνει ΕΡΤ, ΦΠΑ, πληρώνει και αυξημένο πάγιο με καπέλο της τάξης του 11% ,για  πάει μία φορά το χρόνο ή λίγες μέρες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Αυτός είναι ο προνομιούχος;

Ένα δεύτερο μεγάλο θέμα, αφορά το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας. Στο Υπουργείο Εργασίας  το οποίο υποτίθεται είναι το υπουργείο που προστατεύει  τα δικαιώματα των εργαζομένων, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος διότι δούλευε ανασφάλιστος, εκτός ωραρίου και χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας. Τώρα προσπαθούν να τον εμφανίσουν ως υπεργολάβο για να κρύψουνε ότι  δούλευε με σχέση εξαρτημένης εργασίας δηλαδή άτυπος μισθωτός. Το υπουργείο καθυστέρησε να ανακοινώσει θανατηφόρο ατύχημα 9 μέρες.

•    Για την αύξηση των καυσίμων:

Τρίτο θέμα πολύ σημαντικό είναι, ότι είμαστε πια, παρά τη μείωση των εισοδημάτων, η πιο ακριβή χώρα στους 27 στα καύσιμα και ιδιαίτερα στην αμόλυβδη βενζίνη, περάσαμε και την Ολλανδία. Αυτό οφείλετε  στο ότι έχει γίνει μεγάλη αύξηση των έμμεσων φόρων στο καύσιμο. Δεύτερος λόγος  είναι ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές από τότε που έχουμε δύο διυλιστήρια στην Ελλάδα  με αποτέλεσμα να  έχουμε μονοπώληση καρτέλ και η επιτροπή ανταγωνισμού να κοιμάται. Τρίτο είναι, ότι έχουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας, νοθείας και κλεψίματος  στην αντλία, τα οποία καταγγέλλονται από συνδικαλιστικούς φορείς. Χρειάστηκε να βγούνε κάποιοι βενζινοπώλες να καταγγείλουν τα «κακώς κείμενα» τα οποία έπρεπε να ελέγχει το κράτος.

Σήμερα το σκάνδαλο είναι, ότι στην Ελλάδα έχουμε ύφεση που θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ ,έχουμε  μεγάλες μειώσεις σε μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και παρ όλα αυτά ο πληθωρισμός καλπάζει.

To Γραφείο Τύπου