Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/12/2010

Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2011

Το σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011 αποτελεί μνημείο αδιαφάνειας και επισταμένης προσπάθειας για να κρυφτεί η συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, προς υλοποίηση του μνημονίου και της πολιτικής της τρόικας. 

Από τον προϋπολογισμό των Υπουργείων, αρμόδιων για την Φυσική Αγωγή και των Αθλητισμό (Παιδείας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υγείας), έχει αφαιρεθεί εντελώς η αποτύπωση και ανάλυση των δαπανών ανά κωδικό, ούτως ώστε να μη φαίνεται πόσα χρήματα διατίθενται, για ποιες υπηρεσίες, ποιες υποδομές, ποιο σκοπό κλπ.

Ειδικότερα, από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας έχουν αποκρυφτεί εντελώς οι δαπάνες για τον σχολικό αθλητισμό στη Πρωτοβάθμια, στη Δευτεροβάθμια και στη Πανεπιστημιακή εκπαίδευση (εξαφανίσθηκαν οι παλιοί κωδικοί 5272 και 5273), η παροχή υποτροφιών για αθλητικούς σκοπούς (κωδ. 2744), η προμήθεια ειδών άθλησης (κωδ. 1432). 

Στον λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ορίζονται πλέον οι δαπάνες ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ούτε οι τακτικές επιχορηγήσεις σε αθλητικές ομοσπονδίες και αθλητικά σωματεία (κωδ. 2570, 2571),  ούτε οι επιχορηγήσεις σε εθνικά γυμναστήρια για τις δαπάνες λειτουργίας τους (κωδ. 2482).

Επιπροσθέτως, μετά και την πολυδιάσπαση των λειτουργιών της ΓΓΑ, έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Υγείας η αρμοδιότητα των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού, η οποία εντάσσεται στην ενότητα «Δαπάνες Αθλητισμού», όπου έχουν σαλαμοποιηθεί μαζί αποδοχές - συντάξεις - παροχή υπηρεσιών - μεταβιβαστικές πληρωμές - μεταφερόμενα χρέη κλπ, με τρόπο ώστε να διευκολύνεται η ουσιαστική περικοπή αυτών των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παρόλα αυτά, ακόμα και από τα «φιλτραρισμένα» στοιχεία που παρέχονται μέσω των προϋπολογισμών των παραπάνω υπουργείων, προκύπτουν αβίαστα οι οδυνηρές επιλογές της κυβέρνησης στον τομέα της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού.

Ενδεικτικά, τα ποσά που εκταμιεύθηκαν συνολικά για την ΓΓΑ ήταν 187,3 εκατ. ευρώ το 2009, τα αντίστοιχα βεβαιωμένα του 2010 είναι 198,4 εκατ. ευρώ και οι προϋπολογισμένες δαπάνες της ΓΓΑ για το 2011 είναι 129 εκατ. ευρώ. Επομένως έχουμε απόλυτη μείωση των δαπανών για τις ανάγκες της ΓΓΑ, τουλάχιστον 58 εκατ. ευρώ σε μια διετία και ποσοστιαία κατά 35% από το 2010 στο 2011.

Επίσης, μια στοιχειώδης ανάλυση των δαπανών για αποδοχές στη ΓΓΑ (κωδ. 0001), δείχνει μείωση από 29,2 εκατ. ευρώ σε 12,6 εκατ. ευρώ (δηλαδή περισσότερο του 60%), γεγονός που δεν συνδέεται μόνο με τη μείωση των αποδοχών του μόνιμου προσωπικού της ΓΓΑ, αλλά και τον εξοστρακισμό όλων των συμβασιούχων που εδώ και δεκαετίες κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του αθλητισμού (προγράμματα μαζικού αθλητισμού, ταλέντα, ειδικός αθλητισμός κλπ). Ακόμα κι αν προστεθεί το αντίστοιχο ποσό που υπάρχει πλέον στο λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, πάλι η μείωση φτάνει στο 34%. Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών διαθέσεων είναι και το γεγονός ότι στις περικοπές εντάχθηκαν και οι δαπάνες για το αντιντόπινγκ (από 442 χιλιάδες ευρώ το 2010 σε 341 για το 2011).

Όσα στοιχεία κι αν προσπαθήσει να αποκρύψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει μια σειρά πολύ σοβαρών ζητημάτων, με την ευρύτερη έννοια πολιτικών ζητημάτων, αλλά και ουσιωδών πλευρών της αθλητικής πολιτικής, της φυσικής αγωγής στον τόπο:

1) η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός, ενώ έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης επί μια εικοσαετία τουλάχιστον, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι από εκείνους τους τομείς κοινωνικής πρόνοιας που οδηγούνται από την τρόικα στην εξαφάνιση, με πολύ σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, παιδεία κλπ.

2) οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις που επί δεκαετίες κατακυρίευσαν τον χώρο του αθλητισμού και αποτέλεσαν προνομιακό εργαλείο πελατειακών σχέσεων, μικροκομματικών δεσμεύσεων και αλλοίωσης συνειδήσεων, μετατρέπονται σε εφιάλτη ανεργίας και ανασφάλειας για χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο, από τους οποίους ένα μεγάλο μέρος είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες και εκπαιδευτικό προσωπικό.

3) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει στη καταλήστευση του δημόσιου πλούτου σε συνεργασία με διεθνή οικονομικά κέντρα και αθλητικά καρτέλ, εμμένοντας στη «βιομηχανία» διοργάνωσης διεθνών αθλητικών αγώνων, με τους επιζήμιους για την Ελλάδα Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 στο προσκήνιο.

4) Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός εξωθούνται από το δημόσιο σχολείο, η αθλητική εκπαίδευση βρίσκεται υπό διωγμό και οι Τάξεις Αθλητικής Διευκόλυνσης (ΤΑΔ-ΕΤΑΔ) υπό κατάργηση.

5) η λειτουργία όλων ανεξαιρέτως των δράσεων «αθλητισμού για όλους», του ειδικού αθλητισμού, του αθλητισμού ατόμων με αναπηρία και άλλων «αδύναμων» κοινωνικών ομάδων τίθεται σε αμφισβήτηση.

6) το σύνολο των ερασιτεχνικών αθλητικών φορέων βρίσκεται προ των πυλών της κατάρρευσης και το σύνολο του αθλητικού υποκείμενου οδηγείται στην απόλυτη εμπορευματοποίηση.

7) οι Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες οδηγούνται στην απόλυτη εξάρτηση από τους χορηγούς της αθλητικής βιομηχανίας και του αθλητικού θεάματος, απεμπολώντας κάθε υποχρέωση αναπτυξιακής λειτουργίας άρα και το θεμελιακό – ιδρυτικό τους ρόλο. 

8) αρμοδιότητες δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα εκχωρούνται σε ιδιωτικά συμφέροντα, με ουσιαστική αλλοίωση των συνταγματικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς τους πολίτες και τη νεολαία.

9) Οι δημόσιου χαρακτήρα αθλητικές εγκαταστάσεις παραχωρούνται σκανδαλωδώς σε ιδιωτικά συμφέρονται.

10) Η παροχή υπηρεσιών φυσικής άσκησης και αθλητισμού καθίσταται από κοινωνικό δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο σε ταξικό προνόμιο ολίγων εκλεκτών.

Επιπλέον, είναι φανερό ότι η κρατούσα λογική της κυβέρνησης της τρόικας, ενώ απορρίπτει τον κοινωνικό χαρακτήρα του αθλητισμού, ενισχύει την οικονομική του διάσταση ως εργαλείο άντλησης υπερκερδών για την ενίσχυση του ΑΕΠ. Για την επόμενη διετία σχεδιάζεται η είσπραξη από νέες άδειες τυχερών παιχνιδιών και από παροχή δικαιωμάτων τυχερών παιχνιδιών άνω των 1 δις. 325 εκατ. ευρώ. Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι μέσα στα γενικότερα σχέδια εκποίησης εταιρειών του δημοσίου.

Σήμερα, απέναντι στον αθλητισμό των ερασιτεχνών αθλητών, των πολιτών, των εργαζομένων και των νέων, στήνεται ο αθλητισμός της εποχής του μνημονίου: είναι ο αθλητισμός της καπιταλιστικής συσσώρευσης στα χέρια λίγων, είναι ο αθλητισμός του τζόγου, της πελατειακής παθογένειας, της αδιαφάνειας, των στημένων αγώνων, του ντόπινγκ, της βίας, της επίσημης ατιμωρησίας, της καταλήστευσης των δημόσιων πόρων. Αυτό το μοντέλο πρέπει να ανατραπεί.                

Τμήμα Αθλητισμού