Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/12/2010

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκη και του μέλους της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Στρατούλη σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε κτίριό του

Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα σκοτώνονται άνθρωποι σε ώρα παράνομης εργασίας (εργασία εκτός ωραρίου και την Κυριακή αργία), ανασφάλιστη χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφαλείας και μάλιστα σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας που είναι κατεξοχήν αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες σε όλη τη χώρα. Οι πολιτικές της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων εργασίας και μετατρέπουν τη δουλειά των εργαζομένων σε σύγχρονη δουλεία.

Το πρόσφατο εργατικό ατύχημα της Κυριακής,19/12, το οποίο προσπάθησαν να αποκρύψουν από το υπουργείο Εργασίας, είναι τραγική απόδειξη όλων των παραπάνω. Δυστυχώς, έπρεπε να κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή ερώτηση στην υπουργό Εργασίας για να αποκαλυφθεί το θανατηφόρο ατύχημα που στην ουσία είναι δολοφονία με ηθικό αυτουργό την κυβέρνηση. Έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς στη βουλή γεγονότα ωμής παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου ή σφυρίζει αδιάφορα ή νομοθετεί αντεργατικά μέτρα για να τα καλύψει και να τα νομιμοποιήσει στο όνομα πάντα της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οφείλει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το θάνατο του  μετανάστη εργάτη, για τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας στο ίδιο το υπουργείο και την μη ανακοίνωση-απόκρυψη του θανατηφόρου αυτού ατυχήματος. Σε άλλη πολιτισμένη χώρα μετά από ένα τέτοιο γεγονός ο/η επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας θα είχε τουλάχιστον παραιτηθεί. 

Ο αντιλαϊκός αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να σταματήσει από τις δυνάμεις της αριστεράς, εφόσον βρουν ένα κοινό βηματισμό, αλλά και από ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα.

To Γραφείο Τύπου