Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/06/2003

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ για τη συμμετοχή του, στα πλαίσια του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, στην αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης και τις μεγάλες κινητοποιήσεις από 19 έως 21 Ιουνίου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τις απόψεις του κόμματος για την συμμετοχή του ΣΥΝ, στα πλαίσια του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, στην αντισύνοδο της Θεσσαλονίκης και τις μεγάλες κινητοποιήσεις από 19-21/6.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Χαλκιδική η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με την οποία λήγει και η ελληνική Προεδρία.

1. Ο ΣΥΝ στηρίζει τις κινητοποιήσεις που οργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και καλεί τους πολίτες από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε αυτές.
Θεωρούμε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής πρέπει να είναι μια στιγμή όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και θα πιέζουν με τις ειρηνικές τους διαδηλώσεις για μια διαφορετική πορεία της Ε.Ε.
Μέσα από τις διαδηλώσεις και τις δεκάδες συζητήσεις και σεμινάρια που θα διεξαχθούν στην Θεσσαλονίκη παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής θα εκφραστούν προτάσεις όλων εκείνων που διαφωνούν με τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των οικονομικών και κοινωνικών επιλογών της Ε.Ε., όλων εκείνων που απαιτούν από την Ε.Ε. να αντισταθεί στις φιλοπόλεμες επιλογές των ΗΠΑ, όλων εκείνων που θέλουν η Ε.Ε. να γίνει πιο δημοκρατική, που θέλουν τους Ευρωπαίους πολίτες συμμέτοχους στην λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν.
Μέχρι σήμερα εμπειρίες από το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ και από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ είναι πάρα πολύ θετικές.
Οι εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν έναν ακόμη σταθμό στην πορεία ανάπτυξης αυτών των κινημάτων.
Ο ΣΥΝ κι εγώ προσωπικά θα μετάσχουμε σε αυτές όπως μετείχαμε σε όλες τις αντίστοιχες διοργανώσεις, στην Γένοβα, την Φλωρεντία, την Νίκαια, τις Βρυξέλλες και βέβαια στο Πόρτο Αλέγκρε.

2. Η ουσία των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της Χαλκιδικής αναδεικνύει πολύ καθαρά την σημασία αυτών των κινητοποιήσεων.

Α) Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αποτελεί το θέμα που κατεξοχήν αποτελεί το πεδίο όπου πρέπει να εκδηλωθεί η συμμετοχή των πολιτών.
Τα Ευρωπαϊκά Συντάγματα - όλα ανεξαιρέτως - υπήρξαν καρπός μεγάλων κοινωνικών αγώνων και επαναστάσεων.
Κατακτήθηκαν από τους Ευρωπαίους πολίτες κόντρα στις απόμακρες δεσποτικές εξουσίες που αρνούνται την συμμετοχή και τον έλεγχο των πολιτών.
Το Σύνταγμα όλης της Ευρώπης δεν μπορεί να αγνοήσει αυτήν την ιστορία και δεν μπορεί να είναι πίσω από τα επιμέρους Ευρωπαϊκά Συντάγματα.
Δεν είναι δυνατόν να μην κατοχυρώνει τα δικαιώματα που κατοχυρώνουν τα επί μέρους συντάγματα.
Δεν είναι δυνατόν να μην θέτει τους φραγμούς που θέτουν τα επιμέρους συντάγματα στην εκτελεστική εξουσία.
Δεν είναι δυνατόν να μην κατοχυρώνει διαδικασίες συμμετοχής και ελέγχου που κατοχυρώνουν τα επιμέρους συντάγματα.
Με δύο λόγια δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκοί Τράπεζα να είναι εκτός κάθε ελέγχου και επίσης τα όργανα που παίρνουν τις καθοριστικές αποφάσεις όπως το Συμβούλιο και η Επιτροπή να είναι επίσης εκτός κάθε ελέγχου.
Με αυτήν την έννοια ο ΣΥΝ πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής που θα πάρει τις αποφάσεις για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι ανάγκη να ακουστεί έντονα η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών. Και η αρχή πρέπει να γίνει στη Θεσσαλονίκη.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των Ευρωπαίων.

Β) Το ίδιο ισχύει και για τις Ευρωατλαντικές σχέσεις.
Στη διάρκεια του πολέμου κατά του Ιράκ οι Ευρωπαίοι πολίτες με τα τεράστια αντιπολεμικά συλλαλητήρια εξέφρασαν την γνώμη τους για την πολιτική των ΗΠΑ σήμερα και για τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ευρώπη.
Αυτή η πρωτοφανής κινητοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων δεν μπορεί να αγνοηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής.
Και βεβαίως οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έχουν καθαρό στο μυαλό τους ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν την επαίσχυντη συμφωνία που ετοιμάζονται να υπογράψουν για την έκδοση πολιτών στις ΗΠΑ και την ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών.

Γ) Το ίδιο ισχύει και για τις κοινωνικές πολιτικές και το κοινωνικό κράτος.
Οι Ευρωπαϊκές χώρες συγκλονίζονται αυτή την περίοδο από διαδηλώσεις κατά της αποδιάρθρωσης των ασφαλιστικών συστημάτων.
Τη φωνή αυτών των εκατομμυρίων πολιτών δεν μπορεί να την αγνοήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο όνομα των νεοφιλελεύθερων δογμάτων τους.
Γιατί η Ευρώπη χωρίς το κοινωνικό κράτος, όπως και χωρίς την δημοκρατία θα χάσει το πρόσωπο και την ταυτότητα της. Με μια έννοια δεν θα είναι πια Ευρώπη.

Δ) Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα της μεταναστευτικής πολιτικής.
Οι πολίτες της Ευρώπης θα διαδηλώσουν και για μια Ευρώπη ανοικτή, πολυπολιτισμική και φιλική για τους οικονομικούς μετανάστες, σε αντίθεση με τις κυοφορούμενες πολιτικές που απομυζούν τον Τρίτο Κόσμο και αφήνουν τους εξαθλιωμένους πολίτες του σε καθεστώς ομηρίας, παρανομίας, ανισότητας και αδυναμίας πρόσβασης στις αναπτυσσόμενες Ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν με το Κοινωνικό Φόρουμ για να εκφράσουμε για όλα αυτά τα ζητήματα την διαφορετική μας πολιτική, το διαφορετικό μας όραμα για την Ευρώπη.
Για να απαιτήσουμε συμμετοχή.
Για να δώσουμε στους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους.
Και θα ήθελα να τελειώσω με μια ακόμα επισήμανση.

Ακούω και διαβάζω για την τεράστια κινητοποίηση αστυνομικού δυναμικού και για τα πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας.
Και αναρωτιέμαι από ποιόν απειλούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες;
Από κανέναν απολύτως.
Οι ειρηνικοί διαδηλωτές δεν αποτελούν απειλή για κανέναν.
Θα έπρεπε όμως να προβληματιστούν όσοι σήμερα ασκούν την εξουσία στην Ευρώπη.
Μήπως κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική τους όταν νιώθουν τέτοια ανασφάλεια;"

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και μέλος του Συντονιστικού του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, δήλωσε τα εξής:

"Στη Θεσσαλονίκη πάμε με το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ για ένα αγωνιστικό πανηγύρι διαδηλώσεων, συζητήσεων και συναυλιών ενάντια στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του πολέμου και για μια άλλη Ευρώπη που είναι εφικτή.
Ως μοντέλο της αντισυνόδου μας έχουμε την Φλωρεντία, όπου 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις συζητήσεις και ένα εκατομμύριο στη διαδήλωση κατά του επαπειλούμενου τότε πολέμου στο Ιράκ με ειρηνικό τρόπο.
Επιδιώκουμε να πραγματοποιήσουμε μαζί με τα συνδικάτα και τα άλλα κοινωνικά κινήματα μαζικές μαχητικές και ειρηνικές διαδηλώσεις.
Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα της κινητοποίησής μας και έχουμε πάρει όλα τα πολιτικά και οργανωτικά μέτρα γι αυτό τον σκοπό.
Θα σεβαστούμε την Θεσσαλονίκη και τους τοπικούς φορείς της, που μας δέχονται φιλόξενα στις εγκαταστάσεις τους.
Αυτοί που σπέρνουν την τρομολαγνεία και τον φόβο, ότι δήθεν θα κάνουν επιδρομή στην πόλη οι βάρβαροι, ή έχουν πολιτικές σκοπιμότητες να απομαζικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις ή προωθούν οικονομικά συμφέροντα εταιρειών που κερδίζουν πουλώντας προστασία και ασφάλεια στους καταστηματάρχες.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι αστυνομικοί να έχουν διακριτική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, να μην φέρουν πυροβόλα όπλα και να μην χρησιμοποιήσουν σε καμία περίπτωση χημικά εναντίον των διαδηλωτών."

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Σε όλες τις κινητοποιήσεις του Παγκόσμιου, του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ οι διαδηλωτές θέλουν να εκφράσουν με ειρηνικό τρόπο το διαφορετικό τους όραμα για τον κόσμο, για την Ευρώπη, τη διεκδίκησή τους για εναλλακτικές πολιτικές που θα έχουν σε προτεραιότητα τον άνθρωπο, θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον, θα ενισχύουν και θα διευρύνουν τα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος.
Όπου υπήρξε σεβασμός σ΄ αυτή την ειρηνική, δημοκρατική, αγωνιστική συμμετοχή των πολιτών, αυτές οι εκδηλώσεις απετέλεσαν και πολιτικό γεγονός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Φλωρεντία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και άλλες μεγάλες πόλεις, όπου έγιναν οι σύνοδοι Κορυφής.
Σε όσες περιπτώσεις επιδιώχθηκε από πριν να δημιουργηθεί ένα κλίμα έντασης, εκεί την ευθύνη την είχαν αποκλειστικά εκείνοι οι οποίοι πυροδότησαν τέτοιες αντιλήψεις και τέτοιες νοοτροπίες.
Εμείς θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι ανοιχτή πόλη, πόλη δημοκρατικής συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών, χώρος στον οποίον οι πολίτες του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ θα πραγματοποιήσουν μια ειρηνική δημοκρατική εκδήλωση, διεκδικώντας τη διαφορετική πορεία της Ευρώπης.

Για την στάση του ΚΚΕ στις διαδηλώσεις

Εμάς μας ενδιαφέρει στη Θεσσαλονίκη, με τον πιο μαζικό τρόπο, με ειρηνικό τρόπο να διαδηλώσουν οι πολίτες τις διεκδικήσεις τους και τις θέσεις τους. Και βεβαίως μας ενδιαφέρει αυτές οι μεγάλες κινητοποιήσεις να είναι ενωτικές. Να μην είναι διασπασμένες. Δυστυχώς δεν έχουν την ίδια αντίληψη όλοι. Και κατά την περίοδο των αντιπολεμικών διαδηλώσεων και τώρα εμείς επαναλαμβάνουμε την ίδια θέση. Δεν κατανοούμε την εμμονή του ΚΚΕ στις χωριστές εκδηλώσεις.
Ο αντίπαλος είναι κοινός. Είναι ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές του. Στον αγώνα κατά των νεοφιλελεύθερων επιλογών, στον αγώνα κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, χρειάζεται η πιο πλατειά ενότητα. Έτσι γινόμαστε πιο δυνατοί, έτσι μας υπολογίζουν πιο πολύ.
Αυτή η επιμονή ορισμένων στην κομματική περιχαράκωση, στην πραγματοποίηση σώνει και καλά δικών τους εκδηλώσεων είναι βαθύτατα λανθασμένη.

Για την συνέντευξη του Π. Κουναλάκη

Ο Πέτρος ο Κουναλάκης είναι μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Διάβασα κι εγώ την συνέντευξή του. Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, πριν συζητήσω μαζί του.

Για τις συνεντεύξεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Διαβάζοντας τις συνεντεύξεις όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό, έχει κανείς μια ανάγλυφη εικόνα της κρίσης, η οποία υπάρχει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Για μας δεν έχει κανένα νόημα να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνεντεύξεις και τις επιμέρους διατυπώσεις για επικοινωνιακούς λόγους. Σημασία έχει να γίνει κατανοητό ότι η αιτία αυτής της κρίσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ είναι η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, η νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Εκεί βρίσκεται η βάση της πολιτικής κρίσης, που διαπιστώνει κανένας με τρόπο έκδηλο τον τελευταίο καιρό, στην κυβέρνηση και το κόμμα της.

To Γραφείο Τύπου