Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Π.Λαφαζάνη: Η κυβέρνηση κάνει την «κωφάλαλη» για τις συνεχείς και αυξανόμενες παραβιάσεις του Συντάγματος και της Εργατικής Νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις. Το τελευταίο κρούσμα ήλθε από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος(ΑΤΕ)

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης - Οικονομίας - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, μετά την ολοκλήρωση της Απεργιακής Συγκέντρωσης και πορείας της 15ης Δεκέμβρη στην Τρίπολη ο Υπεύθυνος υπάλληλος λαμβάνοντας εντολή από τον Διευθυντή του Καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας έκλεισε την πόρτα σε κλιμάκιο της Διοίκησης του Ε.Κ.Αρκαδίας.

Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Ε.Κ.Αρκαδίας στο κατάστημα ήταν να συζητήσει με τους εργαζόμενους που εργάζονταν εκείνη την ώρα, κάτι που είχε πράξει προηγουμένως και στα καταστήματα της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η πρωτοφανής αυτή αντισυνταγματική, αντεργατική και αυταρχική ενέργεια, είχε σαν αποτέλεσμα,  τον εγκλωβισμό για 2 ώρες σε κατάσταση ομηρίας όχι μόνο όσων εργάζονταν αλλά και αρκετών πελατών.

Η αυταρχική και ιδιοκτησιακή αυτή λογική των Υπευθύνων του εν λόγω Καταστήματος οδηγεί σε ταύτιση τους με τις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης – Τρόικας - ΔΝΤ  . Και αυτό σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων στην ΑΤΕ που εκφράζεται με περικοπές μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων, συρρίκνωση και ξεπούλημά της.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Αρκαδίας με δελτίο τύπου στις 16/12/2010, καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και διαμήνυσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί εμπόδια στη επικοινωνία με τους εργαζομένους και δεν θα επιτρέψει να δυσφημιστεί η δράση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Επίσης δήλωσε, πώς στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στην ΑΤΕ ενάντια στις περικοπές μισθών, εργασιακών δικαιωμάτων, στη συρρίκνωση και το ξεπούλημα της ΑΤΕ, που αποφάσισε η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την Τρόϊκα.

Επειδή η διοίκηση της ΑΤΕ δεν είναι ανεξέλεγκτη για να μπορεί  με τις ενέργειές της να παραβιάζει το Σύνταγμα και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επειδή είναι αδιανόητο να καταστρατηγούνται με αυτόν τον αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο βασικές συνδικαλιστικές ελευθερίες και η κυβέρνηση να μη μιλάει, κάνοντας πως δεν ακούει.

Ερωτώνται η κα. Υπουργός και οι κ. κ.  Υπουργοί:

1.Θα ελεγχθεί η διεύθυνση της ΑΤΕ Τρίπολης, εάν με τις ενέργειές της παραβίασε το Σύνταγμα και τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας; Θα διερευνήσουν εάν υπήρξε εντολή από την Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΑΤΕ όπως ισχυρίζονται οι Υπεύθυνοι της ΑΤΕ Τρίπολης για την συγκεκριμένη ενέργεια ; Θα αναζητηθούν ευθύνες;

2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προχωρήσουν, ώστε η διοίκηση της ΑΤΕ αλλά και όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, να μην εμποδίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και  να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία;

 Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης.