Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/06/2003

Προχωρούν οι διαδικασίες για Ευρωπαϊκό κόμμα της Αριστεράς

Με τη συμμετοχή 11 κομμάτων της Ευρωπαϊκής αριστεράς πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή, 22 Ιουνίου 2003 στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε κλίμα γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, η 3η συνάντηση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που οργάνωσε ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, έγινε παραπέρα συζήτηση πάνω στα σχέδια πολιτικής διακήρυξης (με εισηγητή το ΣΥΝ) και των καταστατικών αρχών (με εισηγητή το PDS Γερμανίας), του προτεινόμενου νέου αριστερού ευρωπαϊκού πολιτικού υποκειμένου. Επίσης, κατατέθηκαν προτάσεις για τη σύνδεση της πορείας ίδρυσης του ευρωπαϊκού κόμματος με την ανάπτυξη κοινών δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το επόμενο εξάμηνο για κρίσιμα θέματα, όπως το ασφαλιστικό, η καταπολέμηση της ανεργίας, οι αρνητικές επιπτώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και των επιλογών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αναζήτηση ενός διαφορετικού ρόλου της Ευρώπης στα θέματα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, το μέλλον του ΟΗΕ, κλπ. Ήδη διαμορφώνεται ένας προγραμματισμός σε μια σειρά χωρών, με ορίζοντα τις εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου στην Ιταλία με τη λήξη της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το ΑΚΕΛ Κύπρου, το Γαλλικό ΚΚ, την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, την Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, το Αυστριακό ΚΚ, το Αριστερό Μέτωπο Λουξεμβούργου, το Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, το Πορτογαλικό ΚΚ και το Συνασπισμό. Επίσης, συμμετείχε με την ιδιότητα του παρατηρητή η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Δανίας Μίριαμ Φάιλμπεργκ, εκπροσωπώντας τη "Βορειοευρωπαϊκή Πράσινη Αριστερά", δηλαδή τη συνεργασία τεσσάρων κομμάτων της Βόρειας Ευρώπης (Δανίας, Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας).

Ακόμα, συμμετείχε και έκανε παρέμβαση 2μελής αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Νεολαιών της Δημοκρατικής Αριστεράς (ENDYL).

Τέλος, αποφασίστηκε η 4η συνάντηση για το Ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου 2003 στη Μαδρίτη και μέχρι τότε ανατέθηκε σε ομάδα εργασίας από την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, το Γαλλικό ΚΚ, και το ΣΥΝ να επεξεργαστούν παραπέρα το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

To Γραφείο Τύπου