Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
24/06/2003

Επιστολή 90 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τον Πρωθυπουργό για τους συμβασιούχους

Επιστολή προς τον έλληνα Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κον Κ.Σημίτη απέστειλαν 90 ευρωβουλευτές, σχετικά με την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας για τους συμβασιούχους.

Στην επιστολή που υπήρξε πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου τονίζεται μεταξύ άλλων:

"Η Οδηγία 1999/70 για τους «εργαζομένους ορισμένου χρόνου» προβλέπει ότι σε περιπτώσεις καταχρηστικής σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αυτές μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Γνωρίζουμε ότι η Οδηγία αυτή αφορά σε 250.000 περίπου έλληνες εργαζομένους και ότι δυστυχώς είναι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί κυρίως αυτή την άδικη και παράνομη από την άποψη του κοινοτικού δικαίου πρακτική.

Η Ελλάδα ενσωμάτωσε τυπικά την οδηγία αυτή με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003, το οποίο όμως με τις ευρύτατες εξαιρέσεις που θεσπίζει ακυρώνει την εφαρμογή της.

Ήδη τα Ελληνικά Δικαστήρια με αποφάσεις τους έχουν αποφανθεί υπέρ των εργαζομένων για μη σύννομη εφαρμογή της Οδηγίας 1999/70. Επίσης, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επανειλημμένες τοποθετήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει δηλώσει ότι η οδηγία ισχύει χωρίς εξαιρέσεις.

Σας καλούμε να παρέμβετε προσωπικά πριν τη λήξη του εξαμήνου της Ελληνικής Προεδρίας για την πλήρη και χωρίς εξαιρέσεις εφαρμογή της Οδηγίας 1999/70 στην Ελλάδα και είμαστε βέβαιοι ότι έτσι θα δώσετε έμπρακτο δείγμα για το ενδιαφέρον σας για τη δίκαιη επίλυση ενός εκρηκτικού κοινωνικού προβλήματος και στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση την κοινοτική νομοθεσία."

Οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν το κείμενο προέρχονται από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταξύ των υπογραφών είναι:

Ανά πολιτική ομάδα οι υπογραφές κατανέμονται:

Οι έλληνες ευρωβουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι

To Γραφείο Τύπου