Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/01/2011

Συνέντευξη του Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Κ. Σαββόπουλος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και την αναπτυξιακή ανομβρία

Όταν ξεκινούσε η εφαρμογή του μνημονίου, λέγαμε ότι τα μέτρα θα αποδειχτούν όχι μόνο κραυγαλέα άδικα σε βάρος των ασθενέστερων αλλά και αναποτελεσματικά. Δυστυχώς, το αποδεικνύουν οι αριθμοί, γιατί χωρίς την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων, χωρίς ένα τερματισμό ή έστω ένα δραστικό περιορισμό της ατιμωρησίας, διογκώνεται ο τομέας της διαφθοράς που παράγει όχι μόνο μια ηθική απαξίωση της πολιτικής αλλά και αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα. Χωρίς των περιορισμό της ασυλίας των υψηλών εισοδημάτων, χωρίς μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την στήριξη της απασχόλησης, αυτό που απομένει είναι μια σισύφεια προσπάθεια: μια πολιτική που παράγει μεγάλη ύφεση, ανεργία και μείωση των εισοδημάτων στον δημόσια και στον ιδιωτικό τομέα. Με αποτέλεσμα την αύξηση και του χρέους. Η δυναμική του χρέους είναι αρνητική ακόμη και αν εφαρμοστεί η πολιτική του μνημονίου στο 100%, χωρίς αποκλίσεις, στο τέλος της τριετίας το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μνημονίου.

Οι αποτυχίες και οι αποκλίσεις από τους στόχους, καθιστούν την εφαρμογή του μνημονίου πιο αντιλαϊκή κι απʼ ότι προβλεπόταν στα χαρτιά. Πρώτον, ο  προϋπολογισμός του 2010 προβλεπόταν να κλείσει στο 1,9% ενώ είναι στο 5% δυόμιση φορές επάνω. Ο πληθωρισμός είναι η πιο άγρια μορφή λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, η πιο άγρια μορφή αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος των ασθενέστερων και ταυτόχρονα δυσκολεύει και τις εισαγωγές, ακριβαίνοντας προϊόντα και υπηρεσίες και αυξάνοντας την ανεργία. Δεύτερη μεγάλη απόκλιση καταγράφηκε στην υστέρηση εσόδων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, το 2010 έκλεισε με υστέρηση εσόδων έναντι των στόχων της τάξεως των 3,7 δις ευρώ. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι όσον αφορά τους άμεσους φόρους και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής ,παρά την φοροκαταιγίδα των έμμεσων φόρων. Προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια των εσόδων κόπηκαν περαιτέρω «με τον μπαλτά» παραγωγικές επενδυτικές δαπάνες που είναι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με αποτέλεσμα να έχουμε βαθύτερη ύφεση. Το ΙΟΒΕ, μελετητικό όργανο των βιομηχάνων, υπολογίζει ότι η ύφεση διπλασιάστηκε λόγω της περικοπής των δημοσίων δαπανών.

Από τον Ιανουάριο του 2010 η Ελλάδα βρίσκεται χωρίς επενδυτικό νόμο με αποτέλεσμα 3500 επενδυτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί το 2006-07 να παραμένουν ακόμη στα χαρτιά. Το ΕΣΠΑ που έτρεχε σαν τον κάβουρα επί ΝΔ συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς. Η ΝΔ άφησε την Ελλάδα με 3% απορρόφηση, πέμπτη στη λίστα των κρατών μελών της ΕΕ, η απορρόφηση ανέβηκε στο 13% με 15% αλλά η Ελλάδα κατέβηκε στην 23η θέση στους 27. Όταν μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η ανεργία καλπάζει, οι δημόσιες επενδυτικές δαπάνες περικόπτονται δραστικά και δεν απορροφούνται και οι κοινοτικοί πόροι με τρόπο που να πιάνουν τρόπο τα λεφτά, συντελείται έγκλημα.

Για τις εξελίξεις στην ΕΕ και το μέλλον της Ευρωζώνης

Θα είχε μεγαλύτερη αξία αν δίπλα σ αυτήν την πρωτοβουλία αν ο Πρωθυπουργός στις συνόδους κορυφής υποστήριζε και το ευρωομόλογο.  Στην τελευταία σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο του 2010 το θέμα του ευρωομολόγου δεν τέθηκε από τον πρωθυπουργό. Αυτό που χρειάζεται είναι μια δραστική δέσμη μέτρων που να περιλαμβάνουν και το ευρωομόλογο αλλά να μην εξαντλούνται σ αυτό, προκείμενου να αποφευχθεί το σενάριο που προωθεί η κ. Μέρκελ.  Η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί την διατήρηση των νεοφιλελεύθερων προδιαγραφών με τις οποίες έχει οικοδομηθεί η ζώνη του Ευρώ και την τιμωρία των ασθενέστερων και υπερχρεωμένων οικονομιών. χονδρικά του ευρωπαϊκού Νότου και της Ιρλανδίας μʼ έναν τρόπο που ουσιαστικά υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική, απειλώντας με διάλυση την ευρωζώνη. Για να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη πρέπει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να αλλάξει δραστικά ρόλο και αρμοδιότητες και να αποκτήσει την ισχύ που έχει η Αμερικάνική ή η Κινεζική κεντρική τράπεζα. Να μπορεί να αγοράζει χρέος, να εκδίδει νόμισμα, να έχει ισχυρό ρόλο στον έλεγχο και στην διαφάνεια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Πρέπει να προχωρήσουμε στην έκδοση ευρωομολόγου είτε για επενδυτικά προγράμματα πανευρωπαϊκής κλίμακας που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, είτε για να αγοραστεί ένα μέρος τουλάχιστον από το χρέος των υπερχρεωμένων κρατών και φυσικά να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμό έτσι ώστε να στηριχθούν προγράμματα και επενδυτικά και αναδιανομής. Σήμερα το ευρώ λειτουργεί ως νομισματική ένωση χωρίς να έχούμε οικονομική ένωση και με αυτόν τον τρόπο επικρατεί το «δίκαιο του ισχυρού». η Γερμανία και οι σύμμαχοί της κερδίζουν πλεονάσματα ,τα οποία όμως δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν, όσο ο ευρωπαϊκός νότος αφήνεται στην τύχη του και στους μηχανισμούς τιμωρίας.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την  πολιτική ετοιμότητα του ΣΥΝ

Η κυβερνητική πολιτική βρίσκει αντίθετη την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και θίγει και τα συμφέροντά της, δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά όσα κατʼ επείγοντα, όσες διαγραφές και όσους κανόνες κομματικής πειθαρχίας και αν επικαλεστεί. Η πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ έχει τόση σχέση με όσα είπε προεκλογικά, όση σχέση έχει ο «Φάντης με το ρετσινόλαδο». Επιπλέον πλήττει τα συμφέροντα της ραχοκοκαλιάς των δυνάμεων που έφεραν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στην εξουσία. Μέσα στο ΠΑΣΟΚ αναπτύσσονται απόψεις που λένε εκλογές ενδεχομένως και σύντομα όσο το ΠΑΣΟΚ έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις και ο Παπανδρέου την «εξουσία της λίστας». Αυτό το σενάριο δεν είναι πολύ πιθανό χωρίς να μπορούμε να το αποκλείσουμε κιόλας.  Γι αυτό ο Συνασπισμός πρέπει να ξεπεράσει γρήγορά την φάση της απραξίας και της ανετοιμότητας, για να είμαστε έτοιμοι τόσο για πολιτικές αναμετρήσεις όσο και για κοινωνικούς αγώνες, χωρίς να λησμονούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλει αλλαγή πολιτικής και όχι αλλεπάλληλες εκλογές με το ίδιο σκηνικό και με τους ίδιους όρους. 

To Γραφείο Τύπου