Skip to main content.
04/01/2011

Ακρίβεια και μέτωπο αντίστασης - άρθρο του Νίκου Γεωργακάκη στην ΑΥΓΗ

Ο Νέος χρόνος βρίσκει τον τόπο μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες και τον λαό σε φόβο και ανασφάλεια, όπως κατέδειξε πρόσφατη έρευνα της Κάπα Research. Είναι δικαιολογημένος αυτός ο φόβος; Ασφαλώς κατά τη γνώμη μου γιατί ο κόσμος της εργασίας και οι άνεργοι βλέπουν καθημερινά να αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων και η ακρίβεια ως συνέπεια της μείωσης του εισοδήματος και των αυξήσεων των τιμών.

Παρά την προεκλογική (2009) δέσμευση για Πάγωμα ανατιμήσεων το 2010 (π.χ. σε ΔΕΗ κ.ά.), μέσα στο 2010 δεν γλυτώσαμε ανατιμήσεις είτε λόγω αυξήσεων φόρων (ΦΠΑ, ΕΦΚ), είτε λόγω της τιμολογιακής πολιτικής στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως μετά τις ανατιμήσεις του 2010, οι προβλεπόμενες ανατιμήσεις για το 2011 θα είναι πιο επώδυνες. Η κλασική συνταγή «πάνω οι φόροι, κάτω οι μισθοί» θα εφαρμοστεί εντονότερα το 2011.

Ενδεικτικά:

Για να πάρουμε μία γεύση για το 2011, αναφέρουμε αρχικά τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες που πυροδοτεί η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και που ισχύει από την 1-1-2011. Επίσης τις αναδρομικές επιβαρύνσεις σε λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ., για τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2011, αλλά η απόδειξη θα εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου και μετά.

Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ επιβαρύνει, κυρίως, τα χαμηλά εισοδήματα, διότι αφορά αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, στα οποία δαπανάται το μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματός τους.

Πέρα όμως των επιπτώσεων του ΦΠΑ, ανατιμήσεις έχουν αναγγελθεί στα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΠΑ Αττικής (οικιακό φυσικό αέριο), στα διόδια, στις αντικειμενικές αξίες που θα συμπαρασύρουν μια σειρά συνδεόμενες με αυτές υπηρεσίες κ.λπ.

Συγκράτηση τιμών

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το υπουργείο του πέτυχε συμφωνία για μειώσεις τιμών σε εκατοντάδες βασικά καταναλωτικά αγαθά και προαναγγέλλει νέο κύκλο επαφών με επιχειρηματίες για τη συμπίεση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και άλλων κλάδων. Αναφέρει ότι 1.509 προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας θα διατηρήσουν την τιμή πώλησης που είχαν κατά το 2010, καθώς οι μεγαλύτεροι επιχειρηματίες στα τρόφιμα, λιανεμπόριο, είδη οικιακής χρήσης συμφώνησαν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ.

Μακάρι να επαληθευόταν ο κ. Χρυσοχοΐδης αλλά φοβάμαι ότι θα δούμε το ίδιο έργο όπως και με τους προηγούμενους αρμόδιους υφυπουργούς. (Κουλούρης, Φώλιας).

Δεν είναι πολύς καιρός (2008) που ο Φώλιας με 41 μέτρα θα χτύπαγε τάχατες την ακρίβεια. Τα μέτρα αυτά και τα «παρατηρητήρια τιμών», αποδείχτηκαν «πομφόλυγες». Δεν μπορεί άλλωστε να περιμένει κανείς αποτέλεσμα, όταν δεν αντιμετωπίζονται οι κλάδοι όπου έχουν διαμορφωθεί «καρτέλ» και απέναντί τους η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα ως σήμερα.

Για να αναφερθούμε όμως και στη φερεγγυότητα του Χρυσοχοΐδη θυμίζουμε τη δέσμευση του παραμονές εκλογών 2009 για "πάγωμα" τιμολογίων ηλεκτρικού για ένα χρόνο και εξέταση δυνατότητας για περαιτέρω μείωση. Μόνο σε ανατιμήσεις δεν αναφερόταν.

Δεν μπορούμε πια να εμπιστευόμαστε ΠΑΣΟΚ & Ν.Δ. Οι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Πάγκαλος, Χρυσοχοΐδης είναι γνωστοί, δοκιμασμένοι πια, και δεν τιμά τον λαό μας να τους εμπιστεύεται να τον κυβερνούν.

Συμπεράσματα. Οι ευθύνες για τις ανατιμήσεις αφορούν τόσο το δημόσιο όσο και τους ιδιώτες επιχειρηματίες, όμως τονίζουμε την ιδιαίτερη ευθύνη του δημοσίου. Δυστυχώς το κράτος έχει διπλή ευθύνη για τις ανατιμήσεις αφού πρώτο αυτό έπρεπε να δίνει το στίγμα της συγκράτησης των τιμών και να ανατιμά τις υπηρεσίες σε έσχατη περίπτωση και δεύτερο διότι δεν θέλει και δεν μπορεί να ελέγξει τη δράση των ιδιωτών. Η εκτίμηση μας αυτή επιβεβαιώνεται από τα ίδια τα στατιστικά δεδομένα από το γεγονός ότι έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των ψηλών τιμών των καυσίμων όπου έχουν διαπιστωθεί πολλές φορές οι στρεβλώσεις στο κύκλωμα (διύλιση, εμπορία, διανομή) δεκαετίες τώρα και η κατάσταση παραμένει ίδια.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο είναι αναγκαία η συστράτευση της αριστεράς, η συμπόρευση του εργατικού, του καταναλωτικού κινήματος, όλων των κινημάτων ενεργών Πολιτών για την αναχαίτιση της ακρίβειας και των αιτίων τους που ανάγονται στη βάση του συστήματος. Γιατί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα στην επιδίωξη κέρδους ευθύνεται για τις ανατιμήσεις. Ιδιαίτερα σήμερα που βρίσκεται στο στάδιο των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων, που με συμφωνίες επιβάλλουν αυξημένες τιμές.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει την αναμονή της ανατροπής του συστήματος αλλά καθημερινό αγώνα για ταξικό, εργατικό και καταναλωτικό κίνημα που θα βάζει φρένο ή έστω θα αμβλύνει την ασυδοσία του.

Επίσης δραστηριοποίηση των συνεπών δημοτικών κινήσεων για τον έλεγχο των δημοτικών τελών όταν στην τιμολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών υφίσταται ένα χάος με μεγάλες αποκλίσεις ως και εξαπλάσιες από δήμο σε δήμο και που θα ενταθεί με τον "Καλλικράτη".

Τη νέα χρονιά, με δεδομένο ότι κυβέρνηση και τρόικα έχουν βαλθεί να συνθλίψουν τον εργατικό μισθό και το λαϊκό εισόδημα πρέπει να δούμε με τη μέγιστη σοβαρότητα την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα. Δεν σηκώνει κανένας εφησυχασμός.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=590599