Skip to main content.
31/12/2010

ΜΕΤΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ, ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!

Σημείωμα τουΝ.Γεωργακάκη

Δεν στέγνωσε το μελάνι από τη ανακοίνωση  για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ  και ακολούθησε η απόφαση(29/12) της  Εταιρίας Παροχής Αερίου Αττικής για αυξήσεις στο φυσικό αέριο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας αυτής, επιβάλλονται αυξήσεις και στο φυσικό αέριο με την  έλευση του 2011 λόγω της ανόδου του ΦΠΑ αλλά και των αυξήσεων στις πάγιες χρεώσεις. Οι αυξήσεις στις πάγιες χρεώσεις  ισχύουν άμεσα, δηλαδή  από 1ης Ιανουαρίου.

Αν και οι αυξήσεις αυτές   είναι σχετικά μικρές ~ 1,2%, πρέπει να συνεκτιμηθεί: πρώτον ότι   στα ποσοστά αυτά προστίθεται και η επιβάρυνση από το ΦΠΑ (από 11 σε 13 %) και δεύτερο και πολύ σημαντικό ότι οι καταναλωτές φυσικού αερίου έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά την τελευταία περίοδο  από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, καθώς η τιμή του αερίου ακολουθεί τις διακυμάνσεις του πετρελαίου  ώστε η κιλοβατώρα από το αέριο να παραμένει σε αναλογία με εκείνη (20 % φθηνότερη) από πετρέλαιο.

Όπως είναι γνωστό οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου είχαν σαν αποτέλεσμα οι τιμές της κιλοβατώρας από φυσικό αέριο  από 0,03959 ευρώ το Δεκέμβριο του 2009 να ανέβουν στα 0,04737 ευρώ το Δεκέμβριο του 2010 δηλαδή να αυξηθούν το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 19 % περίπου.

Η κυβέρνηση, παρά τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, τον πανύψηλο πληθωρισμό και τα προβλήματα αποδοτικότητας της οικονομίας, τροφοδοτεί ένα καταιγισμό  ανατιμήσεων από τις δημόσιες επιχειρήσεις, που επιδεινώνει την κρίση. Τα λαϊκά εισοδήματα εξοντώνονται και η κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτα ιδιαίτερα τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Τελικά δεν  υπάρχει σταματημός στις ανατιμήσεις, αν η ίδια η κοινωνία  δεν αντιδράσει!

Ν.ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ